Amalias fredagsfrågor: Jessica Mihai

Hon är en passionerad vinälskare vars entusiasm det är svårt att inte smittas av! Jag har provat de viner hon importerar i sitt företag Jordmånen och har gillat allt, och jag är inte ensam. Idag finns vinerna som Jordmånen representerar i Sverige på hela 33 restauranger och vinbarer i landet. Jordmånen startade hon 2019 för att hon ville dricka viner från FrancoTerpin och Domaine Brand & Fils på krogen men de fanns inte representerade i Sverige så hon tog tag i det. Möt Jessica Mihai!

Hallo Jessica, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Hey Girl 2019 petnat, Old Boy Wine Negociant, Veneto 60% direktpressad Pinot Noir / 40% Chardonnay som macererat 7 dagar med skalen. Slutjäst i flaska col fondo. Härlig mousse, skandinaviska bär som jordgubbar och röda vinbär. Extra kul att det är en blandning av rosé /orange och blir en bra start för att pigga upp de äldre och finns mycket att berätta om hur vinet görs, var och av vem. Detta syskonpar Valeria och Alberto som ville tillföra mer äkthet i sitt liv och började göra vin, de äger inga egna marker men skördar och vinifierar allt hos Tenuta L’armonia.

2. …din älskade?
– L’oiseau et le bouquet 2020, Philippe Brand, Alsace 100% muscat, 14 dagars maceration. Ljuvlig blommig doft men med härlig beska i smaken som för tankarna till barndomens mellis som torkade aprikoser. Lekfullt och lustfyllt!

3. …din chef?
– Solera V, Philippe Brand, Alsace Pinot Blanc 2015, Sylvaner 2016 Chardonnay 2017, Riesling 2018, Muscat 2019 Innovativa Philippe är tredje generationens vinmakare i gården som hans farfar startade och från att varit ekologiska sedan 2001 tog han arbetet ännu längre till biodynamisk odling 2015. Endast vin till 450 flaskor tas ut från fatet per år och som kommer ändras för varje år och hålla på minst 20 år enligt Philippe. Helt utjäst, 0 gr restsocker kvar och ett krispigare vitt vin får man leta efter. Det drar i käkbenet på ett sätt som får munnen att vattnas. Ett vin som chefen definitivt kommer minnas och man kan bjuda på ny årgång årligen ett bra tag framöver.

4. …dig själv?
– Vad skulle jag inte testa? Nyfiken på det mesta men då vita macerade viner har fängslat mig totalt med sin variation i doft, smak och färg så för denna sommar skulle jag säga Mons Roni Cannitum 2020, Giorgio Nicassio, Cantina Giara, Puglia. 70% Verdeca, 20% Malvasia, 10% Moscatello Selvatico macererade tillsammans i ca 9 dagar sedan glas demi johns. Görs av den unddrbara vinmakaren Giorgio som bara gör 8000 flaskor per år på 8 viner i sin gård helt omgiven av vild natur strax utanför Bari. Och nu igen finns dem gula frukterna där aprikos och persika men också vilda örter. Kanske min fäbless för persika kommer från barndomen då jag även kallades för Jessica Persika av kompisarna.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jakot 2015, Fruilano, Franco Terpin, Friuli 10 dagars maceration med skalen, sedan vila ett år på slavonska fat, ett år på ståltank, 6 år i flaska. En doft man vill drunkna i, mynta, persika och galiamelon, man vill nästan inte dricka men när man väl smakar är det minst lika underbart. Dessa ljuvliga smaker i perfekt balans med syra, beska, sötma och sälta. Mjuka smekande tanniner. Bjuder drömgästen på detta då det är helt klart ett av topp 5 viner jag druckit genom åren och vill alltid att mina gäster ska få uppleva det bästa!

– Drömgästen är journalisten & författaren Mats-Eric Nilsson då hans bok Hemlige Kocken som granskade matindustrin, innebar stor förändring i mitt liv och medvetande om vad finns det i maten och drycken vi intar. Jag har alltid tyckt om att laga mat och trott jag haft koll på råvarorna men ändå inte tillräckligt bra vilket Hemlige Kocken tog upp till ytan. Mitt vinintresse har funnits sedan unga år och då jag har haft chansen att resa mycket och uppleva fantastiska viner i länder som Italien, Rumänien & Spanien med flera samt arbete inom restaurangbranschen, så har tillgången till småskaliga viner varit begränsad väl hemma i Sverige med det monopol som råder.

– Vin är mer än en rusdryck, det handlar väldigt mycket om euforiska känslor kring hur det doftar och smakar, men också att kunna dricka det med gott samvete (att inga gifter används från odling till färdigt vin, att det finns en respekt för vår natur och därmed sin nästa både människa som djur) För mig är vin endel av måltiden så därför hänger min vinresa ihop med maten. Därför hyser jag stor respekt och tacksamhet till Mats-Eric som gör ett fantastiskt arbete genom att upplysa oss konsumenter med fakta och Jakot 2015 blir min gåva tillbaka.

Underbart! Stort tack Jessica och trevlig helg!