Skip to main content
Den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter.

Just som Fantomen ibland lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man, händer det alltsomoftast att denna Gardenia inmundigar andra drycker än vin. Som öl. Alla typer av öl, utom kanske suröl (iallafall än så länge). Däremot är jag mycket, mycket förtjust i mörk lager, porter och stout, särskilt under den kallare årstiden. Jag dricker hellre en sådan efter en (lättare) middag än äter efterrätt.

Porter och stout funkar alldeles utmärkt till mat. Matcha ölens fylliga smaker och lilla sötma med mustiga köttgrytor, eller varför inte ostron? Ostron och stout var vanligt som fattigmansmellis i 1800-talets England.

Fun fact: Själva namnet kommer från 1800-talets marknadsbärare, ”porters”, som bar allt möjligt från lager till marknader. De svalkade sig gärna med denna typ av öl. Det finns många historier om porterns uppkomst, bland annat att man brukade blanda olika öl till en mörk, rökig dryck. Då det var tidskrävande började man snart brygga mörk öl, varde porter!

Bland årets säsongsfavoriter finns två mörka läckerheter som lanseras på Systembolaget idag:
Wisby Kaffeporter, nr 34192, 26:90 kr/330 ml, en härligt krämig porter med smaktoner av apelsinskal, choklad, mörkt bröd och lätt, lätt kaffeton. Beroendeframkallande god!

Brutal Brewing Raw Law Salty Caramel Chocoffee Stout, nr 34210, 36:90 kr/330 ml, en efterrätt i sig. Servera väl kyld och njut av de knäckiga smaktonerna med liten delikat sälta.

Zlatopramen Half n’ Half, nr 1604, 18:40 kr/500 ml tjeckisk favvo som hängt med i hela 13 år. Mörk lager, perfekt balanserad, med vuxen smak, en skönt fyllig öl att njuta av när en tagit av sig stövlarna och sjunkit ner i fåtöljen efter en lång dag.

Skål!