Bjud dina gäster på svenska drycker i sommar!

I hela landet tillverkas det numera drycker, från experimentella och coola hantverksöl, via vin på druvor som mognar i vårt klimat (japp!) till sofistikerade destillat. Kreativiteten finns det ingen ände på, inte heller kvaliteten, många svenska drycker har kammat hem internationella utmärkelser och medaljer.

Några av våra favoriter som jag mer än gärna bjuder internationella gäster på är följande:

Åhus Akvavit Botanisk Special, nr 87764, 2 990 kr/700 ml
Världens dyraste akvavit! Förutom obligatoriska akvavitkryddorna fänkål och kummin, är den också smaksatt med citron, pomerans, kvanne och handplockad daggkåpa. Örterna har macererats och destillerats individuellt, sedan blandats med spriten som i sin tur legat på bourbonfat och svenska ekfat i sju år. En mycket exklusiv dryck, len och sidenmjuk med många lager utsökta smaker. Flaskorna pryds av illustrationer av de olika kryddorna och kommer i eleganta läderlådor.

Valkyria Kurbits, nr 31699, 269 kr/500 ml
Kanske den svenska sprit mina smaklökar älskar mest! Jag ser alltid till att ha ett par extra flaskor hemma, perfekt present till besökande gäster. Passar finfint som snaps och inte minst som digestif med sina härliga smaknoter av citrus, aningen fänkål och mynta.
Fun fact: Kompositören och destillatören är en riktig dalmas som gör massor med spännande drycker baserade på traditionella recept.

Mackmyra Moment Skogshallon, nr 85884, 1 198 kr/700 ml
Få saker smakar svensk sommar som just mogna bär. Mackmyras Master Blender, Angela D’Orazio, har skapat en elegant single malt som delvis är slutlagrad på gamla bourbonfat mättade med vin på svenska vildhallon.
Resultatet är en whisky med subtila toner av bär, de finns där men tar inte över Momentkaraktären. Eftersmaken är lång och angenäm, med toner av vanilj och en liten friskt syrlig ton.

Beskows Vy, nr 1965, 30 kr/250 ml
Det har varit svårt att hitta smakrika drycker utan varken sötma eller alkohol men nu börjar det bli bättre på den fronten. Beskows Vy är ett ypperligt exempel på en riktig törstsläckare, särskilt när den serveras väl kyld. Blir den ljummen kan den smaka lite fadd och avslagen så försök hålla den kall. Frisk smak av äpplen och fyllig smak av humle balanserar varann fint.

St Eriks x Weihenstephaner, nr 11842, 21:90 kr/330 ml
Ett himmelskt samarbete med ljuvligt resultat mellan svenska St Eriks Bryggeri (med anor från 1859, nedlagt efter 100 år och återuppväckt 2010) och tyska Weihenstephan (världens äldsta bryggeri, grundat av Benediktinermunkar år 725). Samarbetet är en frisk, läskande och smakrik öl med toner av citrus och humle, perfekt såväl till traditionella svenska smaker som mer exotiska kök. En given sommarfavorit!
Fun fact: Ölet innehåller en helt ny sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på, den har arbetsnamnet ”Hull 89/02/25” och är framställd av humlecooperativet HVG. 

Hernö Gin Old Tom, nr 30048, 341 kr/500 ml
Under min tid på Spritmuseum höll jag ofta guidade visningar med provning av svenska drycker. Vid mer än ett tillfälle bjöd jag britter på denna utsökta svenska gin som de bara älskade. Och det gör jag med (inte bara för att det är en katt på etiketten!) då den är len med liten sötma och friska, tydliga toner av enbär och citrus.
Old Tom-gin är en stil som dominerade fram till industrialiseringen på 1800-talet. Det finns många skrönor om namnets ursprung, bland annat att en katt ramlade i drycken, och att svartpubarna som serverade gin vanligtvis hade skyltar med en svart katt.
Fun fact: Den klassiska gindrinken Tom Collins ska innehålla gin i Old Tom-stil.

Stockholms Bränneri Oak Gin, nr 38175, 397 kr/500 ml
I en gammal Jaguarverkstad på Södermalm (såklart!) huserar en annan av landets framgångsrika destillerier: Stockholms Bränneri. Sedan starten har de hunnit destillera ett gäng olika gin, samt en akvavit som inte går av för hackor, i destillationspannan ”Fåfängan”.
Deras Oak Gin är smaksatt med apelsinskal och långpeppar och har en smak och eftersmak som inte kan beskrivas på annat sätt än utsökt. Avnjut ren, över is.
Fun fact: Stockholms Bränneri är stadens första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner sin produktion på Reimersholme.

Swedish Tonic
”Vi började pressa, blanda, och koka. Två killar blev tre och så småningom var vi ett team. Efter varje framgång gick något galet. Flaskor exploderade, 20 pallar med lådor kom till våra studentlägenheter. Våra 3000 mätglas tillverkades i fel storlek.”
Detta och mer finns att läsa på företagets sajt. Och det går inte att inte imponeras av grundarnas envishet och driftighet. Att det resulterat i riktigt fina groggvirken råder det ingen tvekan om, fruktiga med perfekt bitterhet. Idag består Swedish Tonic-sortimentet av tonic i två olika smaker, koncentrerad tonicsirap samt sodavatten. Finns i de flesta livsmedelsbutiker.