Dos Gardenias besöker anrik vingård: Jose L. Ferrer

Svenskparadiset Mallorca är inte lika känd vinregion som regionerna på fastlandet – än. Vilket endast är en tidsfråga, då vinvärldens nyfunna kärlek till viner från öar samt allt som är ursprungligt bara ökar.

Dos Gardenias hälsade på hos öns äldsta vinproducent, José L.Ferrer,  i oktober förra året och fick en rundvandring bland såväl museireliker från förra seklet som spännande druvor.

När den 28-årige José L. Ferrer drog igång bodegan ” Vinícola de Binissalem” 1931 gjorde han det med besked. Han blev öns pionjär inom vinproduktion i större skala och hans visioner visade sig vara rätt. Öns vinodlarareal består numera av närmare 2 000 hektar, mot cirka 35 000 i början av 1900-talet. José L Ferrer introducerade användandet av glasflaskor och fatlagring, och blev den förste mallorkinen att exportera viner till övriga Europa och USA.

Fun fact: I muséet finns bilder på José L. Ferrer och celebriteter som operasångerskan Maria Callas och skådespelerskan Grace Kelly.

Idag har Mallorca två stycken DO-områden (ursprungskyddade): Binissalem och Pla. Bodegan ”Vinícola de Binissalem” bytte så småningom namn och drivs fortfarande med stolthet som familjeföretag av fjärde generationen.

Hos Ferrer odlas de inhemska blå sorterna mantonegro, callet och gorgollasa, men även internationella varianter som cabernet savignon, tempranillo, merlot och monastrell. De gröna druvor som odlas är moll/prensal blanc, giró ros, samt chardonnay, parellada, macabeo och moscatel.

Vinmakare på gården är Arnau Galmés, som utöver att vara född i en vinmakarfamilj på ön, även forskat kring de inhemska druvorna. Vi lunchade med honom och fick sedan en guidad tur genom vingårdar, druvor och museum.

Ett av vinerna från José L. Ferrer som finns att få tag i via beställningssortimentet är José L. Ferrer Crianza, nr 77925, 149 kr/750 ml. Det är en blend av inhemska mantonegro och callet samt cabernet sauvignon, tempranillo och syrah. Kryddigt och aromatiskt, vilket passade utsökt till menyn som bland annat bestod av viltragu och helstekt spädgris.

Men, det vin som verkligen fick oss att hajja till var Pedra de Binissalem Negre, nr 73273, 179 kr/750 ml. Ett så kallat ”naturvin”, gjord på ekologiskt odlad manto negro och cabernet sauvignon. Otroligt fin med toner av ”svettig hästsadel” och ”ladugård” (som Amalia älskar) och fruktig eftersmak. Det är dock inget sällskapsvin utan ett vin som kräver mat för att komma till sin rätt.

Dags för efterrätten med ett väl utvalt vin till. Gardenia Amalia brukar vanligtvis sky söta viner som pesten, men när hon smakade på Veritas dolç (finns dessvärre inte här än) fick hon nästan tårar i ögonen. Tillsammans med ”Cardenal de Lloseta” som den fullkomligt ljuvliga efterrätten (som att äta ett moln!) hette, var den perfektion.

Fun fact: Trots att efterrättens namn betyder ”Llosetas kardinal”, har det aldrig funnits någon sådan person i byn Lloseta. 

Det var ett oförglömligt besök hos Mallorcas äldsta större vinhus. Vi ser onekligen fram emot att upptäcka fler viner från Mallorca, som tack vare att vingårdarna är belägna en bra bit över havet och sin intressanta jordmån, med all säkerhet kommer ge världen fler intressanta viner.

Foto: Carlos Norlén