Dos Gardenias firar årtiondets första Reyes!

Förra året önskade vi Gardenior oss ett lyxigt vin var, samt champagne och cava av De tre vise männen. I år har vi blivit fräckare och önskar oss inte mindre än tre vinfavoriter var. Förhoppningsvis anser konungarna (de är ju visa, eller hur?) att vi är ytterst värdiga dessa gåvor!

Fun fact
Los Reyes Magos är de tre vise männen/konungarna Caspar, Melchior och Balthazar, och man firar dagen till åminnelse av att de hittade den heliga familjen samt hade med sig gåvor till Jesusbarnet.
I många katolska länder är det denna dag barnen får presenter och man firar med festligheter och parader. Precis som barn lämnar kakor och dricka till Jultomten, så lämnar många barn något till Los Reyes på natten.

Amalias tre önskningar

Om en inte kände den ondare Gardenian av de två, skulle en kanske tro att hon önskar sig fred, kärlek och jämlikhet. Så storsint är hon dessvärre inte utan snarare rätt självisk, därav följande önskningar från tre världsdelar; Sydamerika, Oceanien och Europa.

RHU, nr 90635, 349 kr/750 ml. Som att sätta snoken rätt ner i en bukett örter och solmogna, mörka frukter och bär. Jag är mycket svag för viner från min hemterroir, särskilt när de är så elegant bombastiska.

Pyramid Valley Earth Smoke, nr 95811, 629 kr/750 ml, aaaah, pinot noir…pinot noir från en producent som vet exakt hur druvan ska tas om hand för att ge bäst resultat. Njut denna, så fattar ni varför välgjord pinot noir är min kryptonit.

Meursault, Olivier Leflaive 2015, nr 75517, 749 kr/750 ml. Jag hävdar med bestämdhet att Meursault är ett bevis på att vin är gudomligt. Den som påstår att chardonnay inte är gott kan aldrig ha smakat detta.

Carlos tre önskningar

Förutom fred på jorden så önskar jag att Reyes styr upp lite bland naturvinsfolket så att alla skojare som förstör försvinner. Det är dags för lite regler nu innan rörelsen imploderar och faller på eget grepp. Min plikt under 2020 blir att ledsaga er bland de ”naturliga” vinerna som finns tillgängliga på Systembolagets hyllor. Lika bra att börja på en gång!

Erba Salata Colle Florido 2017, nr 90593, 249 kr/750 ml. När man ska börja producera naturviner är det viktig att uppfylla vissa kriterier som vinmakare. Är man ensam räcker det med att vara lite lagomt galen, klädsamt sjavig och helst ha varit arkitekt. Är man ett par blir det lite mer att tänka på. Båda ska ha ledsnat på välbetalda urbana jobb i antingen Paris, Rom eller valfri kontinental huvudstad. Helst ska den ena ha varit sommelier och den andra arkitekt. Därefter gäller det att renovera en enslig vingård på högst 2 hektar. Du får inte ha fler motorredskap än en rostig traktor och en gammal Fiat Panda. Andrea och Daniella Ugolotti uppfyller alla kriterier med bravur. Resultatet? En fräsch, fruktig och sammetslen rödpangare gjord på druvan montepulciano. Sitter som ett smäck till en pizza med ’nduja.

Rebula Robida 2013, 72280, 218 kr/750 ml. Familjen Blažič har verkat i Brda-regionen sedan 1890. Med sina 7 hektar, som sträcker sig mellan den slovenska och italienska gränsen, är familjen en viktig aktör i den slovenska naturvinsvinvärlden. Är man nyfiken på orangevin är detta ett ypperligt tillfälle. Vinet görs på den lokala vita druvan rebula (heter ribolla gialla på den italienska sidan), från de 45 år gamla vinstockar som finns på vingården Robida. Ljuvligt vin med toner av mogen frukt och med en angenäm kryddighet i både doft och smak. Perfekt till diverse skaldjur eller lätta pastarätter.

Can Sumoi Ancestral Montonega 2017, nr 76772, 199 kr/750 ml. En mycket angenäm överraskning från November-släppet. Ett mousserande vin från Katalonien gjort på ”metodo ancestral”. Det innebär att druvorna får spontanjäsa och mojsa ihop sig med skal och allt ett par timmar innan druvorna pressas. Därefter buteljeras vinet och det får jäsa klart i flaskan. Nu kommer vi till det intressanta. Can Sumoi är ett hipster-undermärke till en större och mycket väletablerad cava-aktör, nämligen Raventos I Blancs nya naturvinsprojekt. Det är ett samarbete mellan Pepe Raventós och barndomsvännen Francesc Escala. Can Sumoi var ett gammalt 350-årigt vingårdsruckel som nu är totalrenoverat och förfogar över 30 hektar. De producerar viner på antika metoder med de lokala druvorna xarel-lo, sumoll och – som i detta bubbels fall – den spännade druvan montonega. Vinet är friskt och krispigt med toner av gröna äpplen. Avslutet är torrt och med en behaglig liten sälta på slutet. Min nya favorit. Obs, glöm inte att agraffen (kork-märlan) ska bändas bort med en pennkniv eller liknande. Äkta Katalan style!