Dos Gardenias firar #drinkchenin2020!

Idag den 20 juni firar sydafrikanska vinproducenter och älskare av chenin blanc världen runt #drinkcheninday som brukligt med olika typer av evenemang. I år sker huvuddelen av förståeliga skäl på sociala medier. Dos Gardenias är såklart stora fantaster av chenin blanc i allmänhet och sydafrikansk chenin i synnerhet och vi har valt ut ett gäng härliga viner vi mer än gärna rekommenderar att fira #drinkchenin2020 med!

I 2010 års utgåva av boken ”Grapes and Wines” skriver vinjournalisten extraordinaire Oz Clarke ”I do want chenin blanc to come out of its shell once and for all and show the world what a good and original grape it is”. Tio år senare kan vi onekligen konstatera att druvan klivit fram på vinscenen med besked och nu har uppmärksamheten den förtjänar.

Chenin blanc har sitt ursprung i franska Loiredalen, där den odlats i många, många århundraden. Redan den franske renässansmunken och författaren Rabelais nämnde druvan, fast under ett annat av druvans namn: pineau.

Idag är det Sydafrikas mest odlade druva och mer chenin odlas där än någon annanstans i vinvärlden. I likhet med riesling är det en mycket mångsidig druva och det går att göra allt från friska mousserande, snustorra stilla viner till läckra, söta dessertviner av den. Chenin blanc kan ge högt skördeuttag, vilket ledde till att druvan tidigare användes mycket för att göra bulkviner. Det ändrades när man hittade gamla vinstockar, tog hand om dem och gjorde utmärkta, mer komplexa viner på frukten.

Amalias tips

Avondale är en sydafrikansk producent jag följer med mycket intresse och spänning! (Deras rosévin Camissa är med i Dos Gardenias stora rosévinguide) De är de första i landet att använda sig av georgiska qvevris, amforor, som vinet jäser i. Nyss släpptes deras röda qvevrivin i det tillfälliga sortimentet och deras qvevrijästa chenin blanc Avondale Qvevri, nr 77874, 189 kr/750 ml, finns i beställningssortimentet. Hur smakar då qvevrijäst chenin blanc? Mycket seriöst svarar jag på det. Det är ett vin som är avskalat och allvarligt. Man hittar chenintonerna honung, exotisk frukt, blommor, men de är mer seriösa, djupare, torrare. Det finns även en liten doft av kåda och i eftersmaken lite saffran. Frukta inte det seriösa, utan njut av det till lätta sommarrätter samt saffransdoftande paella.

Egentligen kan man säga att detta vin har en nordamerikansk förälder och en sydafrikansk. Nordamerikanska Andrea Mullineux studerade önologi, åkte till Sydafrika och hittade både kärlek och passion. Idag driver hon och hennes sydafrikanske man vingårdar där de gör de mest fantastiska viner. Deras utbud har vuxit och omfattar nu även något enklare men lika goda viner. Ett ypperligt exempel på de vinerna är Kloof Street, nr 73702, 139 kr/750 ml, ett perfekt vin för chenin blanc-nybörjaren, med toner av ananas, passionsfrukt, mogen grapefrukt och söt lime i både doft och smak. Druvorna skördas från tre olika vingårdar från vinstockar som är 40 år gamla.

Man skulle kunna tro att jag besökt Sydafrika, men inte än. Den dag jag gör det är jag helt övertygad om att jag kommer känna igen vissa dofter. Som de härliga tonerna just välgjorda viner på chenin blanc kan ge; honung, gula blommor, solmogen citrusfrukt, hasselnötter och liten örtighet. Jordan Inspector Péringuey, nr 88037, 159 kr/750 ml, är ett exempel på ett sådant vin, i doft och smak finns de nämnda tonerna samt en lätt vaniljton från fat.
Druvorna kommer från vinstockar som är 19-25 år gamla och växer på 220 meters höjd, på sluttningar som vetter öster- och söderut, så jag är inte det minsta förvånad över den fina koncentrationen av frukt.

Fun fact: Vinet har fått sitt namn efter inspektör Louis Albert Péringuey som ledde fighten mot phylloxera och översåg importen av amerikansk rotstock till Sydafrika på slutet av 1800-talet.

 

Carlos tips

Innan jag påbörjar min tipsrunda bestående av tre underbara hipsterviner – i den lite högre prisklassen, vill jag hänvisa till min artikel Steppa från Boxvinet! Del 11: Hej Chenin! Där presenterar jag superfina viner runt hundringen från Spier, Stellenrust och Leeuwenkuil. Dessutom så innehåller texten ännu mer Fun Fact om tyska svärdsdueller och ett gäng franska Hugenotter. Som om inte löken på laxen vore nog så finns vår fantastiska podcast: Avsnitt 10: Sydafrikanska viner del 1. Där Amalia och jag myser ihop med vinkvinnan extraordinaire Maja Berthas och grottar ner oss i detta fantastiska vinland. Men nu är det dags för mina hipsterviner!

Fire By Night Chenin Blanc 2017, nr 72271, 389 kr/750 ml. Det var här i Swartland det hela började, närmare bestämt i Hästberget, Paardeberg på afrikaans. Paardeberg spelade en avgörande roll i kolonialhistorien. Här utkämpade brittiska trupper och en boerarmé ett blodigt slag under andra boerkriget 1900. Såren finns kvar i folksjälen men där döden svepte fram för 120 år sen finns nu prunkade vingårdar. Paardeberg blev något av hjärtpunkten för den sydafrikanska vinindustrins renässans. Här odlade den Sydafrikas vinpionjärer sina första viner – och här fick vår tids ambitiösa producenter fäste för sina idéer och började tillverka viner som ritade om världens vinkarta. Fire by Night är en hyllning till berget och dess historia. Namnet relaterar till ovanstående dramatiska händelserna under boerkriget.

Bakom denna pjäs finns som alltid KÄRLEKEN. Chris och Suzaan Alheit driver Alheit Vineyards som man och hustru och som team. De har arbetat i den sydafrikanska vinindustrin, samt arbetat tillsammans i Napa Valley, Western Australia, St.Emilion i Frankrike, Clare Valley i South Australia, och Tysklands Mosel… You name it! Då förstår man varför detta vin dryper av allsköns smaksensationer. Tydliga citrustoner, blommiga inslag, torkade örter, persikotoner, och en behaglig krämighet med en mycket elegant syra. Lyxigt vin kräva lyxig mat. Skaldjursrätter, vita fiskar och viltfågel. Det är också perfekt till en härlig lammstek.

David & Nadia Chenin Blanc 2017, nr 79160, 339 kr/750 ml. David och Nadia Sadie driver vineriet som bär deras namn i Swartland. Som jag nämnde ovan så har regionen utvecklats till något av ett centrum för innovation i vad som kallas det nya Sydafrika i vinsammanhang. Druvorna kommer från sju olika vingårdar med stockar mellan 37-56 års ålder. Bredden av vingårdar sträcker sig från västra Swartlands järnrika lera till öster med granitsluttningarna i Paardeberg. Vinet ingår i projektet ”Old vine project”. Gamla stockar, där låga skördar ger speciell koncentration och kvalitet. Vi pratar mer om detta i ovanstående podcast.

Druvorna avstjälkas inte utan pressas direkt och sedan får musten klaras vid låg temperatur innan den flyttas till franska ekfat för spontanjäsning och lagring. Vinet är krämigt, elegant och med ljuvliga toner av ananas, citrus och honung. Perfekt till asiatiska rätter eller lite kraftigare fiskrätter. Hej stekt röding med löjromspotatis!

Silwervis Chenin Blanc 2016, nr 73205, 387 kr/750 ml. Det finns SA-hipsteviner och det finns SA-hipsterviner. Jag har de senaste åren blivit helt blown away varje gång jag har druckit detta vin. Sist var det på en privat middag i Barcelona, tårarna bokstavligen rann längs mina kinder, det kan ha varit från min starka tandoorikyckling, men en stor del kom från alla de känslosträngar Silwervis slog an i min själ. Detta vin kan endast beställas i kolli på 6 flaskor. Väl värda varenda krona.

Hela druvklasar läggs på ståltank för spontanjäsning, och krossas långsamt under två veckors tid för skalkontakt under jäsningen. Slutlagras 12 månader på 600 liters betongfat. Minimal intervention från början till slut. Detta vin ingår också i ”Old vine project”. Passar utmärkt till starka asiatiska rätter, skaldjur, paella, lamm eller precis som det är.

Fun Fact: Silwervis (silverfisk) används i SA som ett kärleksfullt skällsord för Bag in Box-viner. Det beskriver den silvriga påsen som vinet kommer i. Det är humor i sitt esse med tanke på att Silwervis släpper endast ca 900 flaskor worldwide. Etiketten visar även Djävulen som bär en sjöjungfru (halv fisk). Djävulen representerar det ”gamla Swartland” där vingårdarna var fulla av sönderbesprutade och högavkastande skördar. Sjöjungfrun representerar det ”nya Swartland” där en ny generation vinmakare odlar i samklang med naturen. I bakgrunden ser man Paardeberg, hästberget där allt började…