Dos Gardenias träffar vinmakare: Matias Rios, Cono Sur

Något av det mest intressanta som finns i vinvärlden är att träffa själva vinmakarna.
”Kostymer och slipsar” kan vara nog så världsvana och trevliga men inget går upp emot att prata med de som trampat i vingårdsmyllan. Hen som smakat på druvorna varje vecka, varje dag. Glatts åt vädret eller svurit åt det. Bestämt vilket moment som ska göras när. Följt vinets utveckling från skörd till buteljering. Vinmakaren, eller makerskan, själv.

I höstas träffade vi chefsönolog (önolog = vinmakare) Matias Rios, som är inne på sitt sjuttonde år hos Cono Sur och pratade med honom om livet som chefsvinmakare, hållbarhetstänk och vilka mer eller mindre kända personer han skulle bjuda sina viner på.

Vad har hänt sedan du började jobba på Cono Sur för 16 år sedan?
– Massor! Jag skulle kunna säga att Cono Sur och jag har vuxit och utvecklats tillsammans.
Nu har vi exempelvis vingårdar på områden där det tidigare inte fanns något planterat, dit man endast kunde ta sig på en hästrygg. Vi har också vuxit rent tekniskt, med kunskap och spetskompetens inom vinmakeri och hållbarhet.

Hur kommer det sig att du stannat kvar så länge?
– För att det är så mycket mer än bara ett jobb! Företagets filosofi, man tar hand om såväl medarbetare som vingårdar och miljö på ett så långsiktigt och hållbart sätt som möjligt. Vi jobbar med solceller, egen energi, återvinner vattnet, använder oss av så lätta buteljer som möjligt, etc. Gör allt för att minimera utsläppen då transporterna är de minst miljövänliga.

Hur många länder exporterar ni viner till?
– Över 80 länder, vi exporterar 98 % av vår produktion. Japan, Kanada, Storbritannien, Holland, USA och de nordiska länderna är våra största marknader.

Vad är det för trender som gäller i den chilenska vinvärlden just nu?
– Hållbarhet, att man arbetar organiskt i vingårdarna och tar hand om dom och sina anställda på bästa sätt. Vinerna som efterfrågas nu är friska, unga och fruktiga viner utan för mycket ek. Det är roligt att se att det efterfrågas eftersom det är så vi arbetat sedan starten.

Hur arbetar ni hållbart med era anställda?
– Genom att ständigt utbilda våra anställda och skapa gemensamhet. Vi arbetar främst med folk i närområdet och under skörden arbetar vi alla tillsammans som en enda stor familj. För oss är det viktigt att vi har bra stämning, inte bara under skörden utan alltid.

Vilka varietaler jobbar ni med?
– Oj, de gröna är sauvignon blanc, viognier, chardonnay, riesling, gewürtztraminer och pinot grigio. De blå pinot noir, merlot, carmenere, cabernet sauvignon, syrah, malbec och carignan. Vi har också projekt på gång med tempranillo, petit syrah, petit verdot och grenache.

Vilken är den knepigaste att jobba med?
– Pinot Noir! Det är en druva som håller oss på tårna år efter år, det är lika nervöst varje år. Det går inte att göra misstag med pinot noir för det märks direkt. Allt måste vara perfekt med den druvan.

Och den lättaste att jobba med?
– Cabernet Sauvignon. Den levererar alltid oavsett.

Vad kännetecknar ett vin från Cono Sur?
– Karaktären. De är alla intensiva viner, med personlighet. De olika varietalerna har sina egna uttryck och lämnar inte någon oberörd.

Nu vill jag veta vilka personer du skulle bjuda era viner (som finns på den svenska marknaden) på?

Chardonnay Organic, nr 6600, 89 kr/750 ml
– Tyvärr lever han inte längre, poeten Pablo Neruda. Det är ett friskt vin med lätt sälta som påminner om havsbrisen, och kusten.

Bicicleta Gewürztraminer, nr 6680, 85 kr/750 ml
– Modellen Cindy Crawford, jag tror hon skulle uppskatta ett modernt blommigt vin som detta.

Pinot noir Organic, nr 4641, 99 kr/750 ml
– Pinot noir är en sensuell druva, jag skulle bjuda skådespelerskan Monica Bellucci på den. För hennes sofistikerade sensualitet.

Cabernet sauvignon, carmenere, syrah Organic, nr 6586, 89 kr/750 ml
–  Den skulle jag bjuda dig på! Det är ett kul vin, fullt av detaljer, med massa olika toner och smaker som gör den attraktiv. Perfekt med en asado! (Asado = latinamerikansk barbecue)

Single Vineyard Chardonnay, nr 6522, 109 kr/750 ml
– Ett friskt, elegant syrligt och mineraliskt vin. Jag skulle bjuda skådespelerskan Nicole Kidman på det.

Single Vineyard Riesling, nr 2729, 99 kr/750 ml
– Ett unikt vin, ett vinnarvin, komplex med mycket lagringspotential. Den har en hel del kvar att visa om den får ligga kvar på flaska ett tag. Jag skulle bjuda 20-årige chilenske proffsgolfaren Joaquín Niemann, på den, han har precis tagit sin första PGA-titel.

Sauvignon blanc Organic, nr 71820, 99 kr/750 ml
– Jag skulle helt klart bjuda en intressant kvinna på den, för att det är ett ungt men komplext vin. Det blir målvakten i chilenska damlaget i fotboll, Christiane Endler.

Single Vineyard Cabernet sauvignon, nr 71835, 129 kr/750 ml
– Här har vi ett koncentrerat, moget, balanserat och lite kaxigt vin, jag skulle bjuda tennisspelaren Roger Federer på den.

Cosecha Noble Late Riesling, nr 79532, 89 kr/375 ml
– Ett sött och balanserat vin med många spröda lager. Jag skulle bjuda Greta Thunberg på den, för hennes dedikerade kamp för en renare värld och för att få folk att bli medvetna om klimatet.

Cono Sur Brut, nr 77696, 109 kr/750 ml
– Den är elegant och sofistikerad och jag skulle bjuda en kvinna med samma egenskaper på den, som spanska drottningen Letizia.

Bicicleta Reserva Pinot Rosé, nr 4664, 199 kr/2000 ml
– Trots att det är ett boxvin är den elegant, sensuell och med stor personlighet, ett vin jag skulle bjuda skådespelerskan Angelina Jolie på.