Dos Gardenias väljer trotjänare och hittar nya favoriter

Varje gång Systembolaget släpper ett gäng delikatesser i tillfälligt sortiment jublar båda Gardeniorna. Det är oftast då vi får tag i nya årgångar av favoriter vi ständigt återkommer till, och hittar nya. Nackdelen är just den begränsade mängden. När vinet är slut, är det slut. Och att många superintressanta drycker enbart släpps i butiken i PK-huset i Stockholm. Det går att beställa därifrån till andra butiker, men först en vecka efter att vinet lanserats. Förhoppningsvis hittar Systembolaget ett smidigare (och mer demokratiskt?) sätt att nå ut med dessa viner.

Vad har vi då valt att shoppa på oss denna gång?

Amalia väljer:
Att jag älskar garnacha i alla former är ingen hemlighet. Här samsas garnacha blanca med viura och malvasia och skapar en förförisk, aromatisk, fyllig och alldeles, alldeles underbar vit Rioja. Så. Galet. Gott. Mer vit Rioja åt folket! (och Gardeniorna!)
Hacienda López de Haro, nr 95848, 349 kr/750 ml

En annan ständig kärlek är spätburgunder (tysk pinot noir) från Benedikt Baltes. Jag minns fortfarande första gången jag provade deras viner, mein Gott, wunderbar! En favorit jag anser vara sååå värd varenda krona är Klingenberg Spätburgunder Alte Reben, nr 95616, 299 kr/750 ml
Namnet må kanske inte låta så sexigt, men dofta, smaka och njut. Vad var det jag sade?

Armenien har, precis som Georgien, en tradition av vinproduktion som sträcker sig till tiden långt innan Kristus. (Som dessutom ska ha talat en variant av arameiska.)
Karas, nr 95905, 179 kr/750 ml, består av druvorna areni och khndoghni/sireni. Den sistnämnda är en av de äldsta planterade druvsorterna. Vinet är friskt, kryddigt, intressant och gör mig mycket nyfiken på vad mer som finns att upptäcka från Armenien.

Carlos väljer: 
Boina Tinto 2017, nr 95082, 139 kr/750 ml. I dagarna har vinskribenter tävlat i diverse superlativ för att beskriva det charmiga portugisiska ”kepsvinet”. Allt från vinsnobbar i scarf – som inte skulle röra en pava under 300 kr – till just kepshipsters som går igång på ordet ”field blend” och ”spontanjäsning med stjälkarna”. Det går helt enkelt inte att värja sig för detta ljuvliga och mycket fruktiga vin. I blenden, som består av ca 20 druvsorter, hittar man touriga franca, tinta amarela, tinta carvalha, tinta francisca, sousão och gud vet vad som slank med när druvorna handskördades från de 90 år gamla stockarna. Förövrigt betyder ”boina” just keps på portugisiska.

När årgång 2016 släpptes förra våren lyckades jag säkra ett gäng flaskor, naturligtvis glömde jag att spara en flaska eller två… Så ni förstår min längtan efter 2017. Vinet finns forfarande kvar i enstaka butiker. Weblagret tog slut på 20 minuter i fredags (24/1), men importören har lovat på sina sociala medier att den ska fyllas på till veckan. Var redo vid tangentbordet då.

Gramona Imperial Corpinnat 2014, nr 92682, 219 kr/750 ml. Ni som följer mig på sociala medier vet att min nya grej är Corpinnat. Det kan inte nog understrykas att Corpinnat INTE är ”cava”, utan den nya stränga klassificeringen för mousserande viner från specifika lägen i Penedès, Katalonien.

Imperial var tidigare Gramonas ”Cava Gran Reserva” innan de bröt sig ur D.O. Cava. Eftersom kvalitén var mycket hög redan då var det inga problem att få 2014 klassificerad som Corpinnat. Vinet är mycket frisk och fruktig med gula äpplen i smakpaletten och med en len och angenäm brödighet, eller brioche som det heter på vinspråk. Bubblor man blir salig av helt enkelt. Passa på nu. Det finns några enstaka exemplar kvar i ca 50 butiker runt om i landet.

Cabi sehr Nett Riesling 2016, nr 92725, 249 kr/750 ml. Det här är ett riktigt Gardenia-Carlos vin. Småskalig producent, Fio Wein i Moseldalen har endast 4 stycken viner i sin portfolio. Spontanjäsning i stora ek-foudres. Vinet får vila i sin egen jästfällning och sen buteljeras det utan filtrering och minimalt med svavel tillsätts. Sa jag naturvin?

Jag är svag för kabinett-rieslings, vad är det? Jo, viner med lägre alkoholhalt (ca 8%) från fullmogna druvor, oftast blommiga och väldigt fluffiga i smaken. Om ni tycker att den franska klassificeringen av viner är krånglig, vänta bara tills man börjar grotta ner sig i den tyska dito. Konsonanter bonanza! Men nästa gång ni ser en ”kabinett riesling” tänk då: Aha! Perfekt till sushibuffén!