En kärleksförklaring till röd Bourgogne: Dos Gardenias firar Pinot Noir-dagen!

Ååh Pinot Noir! Denna ljuvliga, krävande druva som kan resultera i viner med den mest perfekta balans av fin syra, sidenlen textur, toner av kryddor och frukt och sidenlena tanniner. Om pinot noir var en person skulle den vara nyckfull, excentrisk, exuberant och eklektisk, en flamboyant vivör utan bestämt kön, av den mest förtjusande, glamorösa slag, en sådan en alltid bjuder med på fest men som dessvärre ofta ställer in i sista stund till allas stora besvikelse.

Ursprunget är Bourgogne, och det mest berömda vinet av de alla är utan tvekan Domaine de la Romanée-Conti, med anor som sträcker sig till 1200-talet. Redan på romartiden ska druvan ha varit känd, men den nämns första gången i dokument daterade 1375. Tjugo år efter det, 1395 förbjöds gamay (beaujolaisdruvan) i Bourgogne till förmån för pinot noir, som ansågs vara bättre.

Idag odlas denna ohemult kräsna druva odlas världen runt och ger upphov till olika uttryck beroende på terroir och vinmakare. Den gillar svalt klimat, där den kan bli fantastisk under varma år. Men får den för mycket sol kan den däremot resultera i viner som osar sylt på ett mindre elegant sätt som inte är att föredra.

I likhet med andra druvor är den…ska vi säga, ”lätt promiskuös”, den muterar lätt och bland dess avkommor finns bland annat chardonnay, gamay noir, aligoté, melon de bourgogne/muscadet och auxerrois.

Fun fact
Frühburgunder, en druvsort som är tillåten för kommersiell vinodling i Sverige, är en mutation av pinot noir som räknas som en egen druvsort.

Pinot noir går under en mängd olika namn, bara i Frankrike kallas den såväl pineau, noirien och savagnin noir. I Tyskland heter den spätburgunder och blauburgunder, i Österrike blauer burgunder och blauer spätburgunder, och i Kroatien och Serbien burgundac crni.

Vi har som vanligt valt ut viner vi rekommenderar till fullo, denna gång för tre olika kunskapsnivåer. Med det säger vi skål och våga låt dig förföras av denna ljuvliga druva!

Amalias val
För den som är nyfiken på pinot noir är Cono Sur Pinot Noir Organic, nr 4641, 99 kr/750 ml, ett bra val. Ett rent, kryddigt och lent vin från en ypperlig pinot noir-producent som dessutom har ett mycket genomtänkt hållbarshetstänk. Detta är vinet som dess vinmakare Matias Rios skulle bjuda italienska skådespelerskan Monica Bellucci på.

Är du redan bekant med och förtjust i druvan, är De Loach Russian River Valley Pinot Noir, nr 2222, 219 kr/750 ml, en fin bekantskap. Producenten De Loach har franska vinhuset Boisset som partner, ett hus med rötterna djupt rotade i Bourgogne. Det märks i det lyxiga vinet med förföriska toner i doft och smak. Russian River Valley är dessutom ett av Kaliforniens klassiska lägen för pinot noir.

Den redan av pinot noir förförde och kräsne vivören kan med fördel njuta Vosne-Romanée Premier Cru, Les Rouges du Dessus, nr 2546, 577 kr/750 mlnu när de ljumma kvällarna blir längre och mörkare. Denna läckra ljuvlighet sveper bokstavligen in dig i en sammetslen omfamning som heter duga.

Carlos val
Bourgogne i all ära, men mina sedeslösa stunder i sällskap av denna ädla druva sker med frukten från den Nya världen. För att lära känna druvans karaktär utanför Europa kan man börja på Nya Zeeland. Ett perfekt instegsvin för ändamålet är Gardo & Morris Pinot Noir 2018, nr 6292, 119 kr/750 ml. En härlig liten bärsymfoni med lätta toner av fat som förför i all sin enkelhet. Servera det lite lätt kylt till en kycklingsallad eller som det är till sommarens sista solnedgångar.

Om man känner sig lite sturskare och vill lägga till ett par tior ska man investera slantarna i Punt Road Pinot Noir 2019, nr 2955, 149 kr/750 ml från mytomspunna Yara Valley i Australien. En ljuvlig och kryddig ”pinåå” med en massa härliga röda bär som samsas med ingefära och kanel. En perfekt kombo mellan Bourgogne-elegans och lite ”down under”-ruffighet. Vid den här nivån är det dags att plocka fram den grillade gösen eller varför inte lammracksen!

Min pièce de résistance denna vecka kommer från mitt älskade Sydafrika. Pinot noir från Sydafrika?! Det blir ju bara sylt och pannkaka i värmen! Pyttsan, inte i svala och högt belägna Elgin. ”En dal på ett berg” som min kollega Maja Berthas säger. Vindistriktet Elgin ligger ca en timmes bilväg från Kapstaden i ett område som kallas Overberg. Namnet kommer av att det ligger på andra sidan berget – från Kapstaden sett. Själva dalen omges av de mäktiga Hottentots Holland-bergen. Där hittar vi vinmakaren Richard Kershaw som odlar pinot noir från franska kloner. Resultatet är maffiga Kershaw Elgin Pinot Noir 2018, nr 95884, 399 kr/750 ml. Elegant frukt med florala toner. Det är kryddor, hallon och mörka körsbär. Tänk er en råbarkad Hugh Jackman i en skräddarsydd Saville Row-kostym. Drick med andakt till en klassisk råbiff Pelle Janzon eller en grillad pulpo. Varför inte gå hela varvet runt och matcha denna ljuva nektar till en fransk köttgryta från regionen Bourgogne. Santé!