En vit januari som kan vara alldeles….alldeles underbar!

Festerna är slut och glittret nedplockat…nu väntar slaskiga oxveckor och årets kallaste månad innan man kan hoppas på att se den första tussilagon eller snödroppen kämpa sig fram.

Många kör en vit januari och det tänkte jag också göra, men vit som i vita viner. Vanligtvis brukar man ju förknippa vita viner med den varmare årstiden, men jag föreslår att vi skippar tänket att vita viner är lika med varmt väder och utmanar er att prova följande tio sköningar under kommande veckor, för de passar alldeles utmärkt att avnjutas fast termometern visar på minusgrader!

Jag ger er mina tio vita favoritviner just nu, viner som jag alltid ser till att ha ett par flaskor av hemma. Utan inbördes ordning, från vänster:

För exakt en vecka sedan fick jag prova ett vin som jag vågar påstå att samtliga deltagare i den provningen blev förtjusta i (iallafall av deras sociala medier att döma): Metzer Maritime Chenin Blanc, 299 kr/750 ml. Det säljs hos veritabla guldgruvan för sydafrikanska viner, Cape Wine Experience, i kollin om sex flaskor vilket inte gör något eftersom jag vågar påstå att du kommer bli riktigt förtjust i vinet och ständigt vilja ha det hemma. OBS! Glöm allt du tidigare hört om chenin blanc. I rätta vinmakarhänder som vet hur de ska hantera druvan blir det perfektion som i det här fallet; välbalanserat, förföriskt fylligt fruktigt med perfekt syra. Fullkomligt ljuvligt!

Inför avsnitt 9 av den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter, ”Franska viner del 3 – Rhônedalen för nybörjare”, i vilken vi hade oerhört charmige och begåvade vinmakaren Edouard Guérin från huset Ogier som gäst, provade vi ett gäng viner. Ett av dom har sedan dess ständigt haft en plats i min vinkyl; Clos de l’Oratoire des Papes Blanc, nr 75513, 379 kr/750 ml. Blenden består av Rhônedruvorna grenache, clairette, roussanne och bourboulenc, vilket resulterat i ett makalöst vin och ett ypperligt exempel på att vita Rhôneviner är alldeles för underskattade!

Från Rhône tar vi oss till östra Uruguay, där närheten till Atlanten gör att klimatet liknar det i spanska Galicien. Föga förvånande trivs albariñodruvan finfint där. Garzón, ett av Uruguays yngsta och charmigaste vinhus, insåg tidigt druvans potentialen och är idag en av världens största producenter av albariño. Här i Sverige kan vi njuta av Garzón Reserva Albariño 2021, nr 2471, 139 kr/750 ml, som finns i Systembolagets fasta sortiment. Det är fruktigt, med toner av päron och ananas, frisk syra samt härlig eftersmak. Suverän både som konversationsvin samt till lättare rätter.

Strax innan viruset slog klorna i oss ordentligt under våren 2020, var jag på Spring Wines mässa och provade deras nyheter. Ett vin som jag inte fick ur huvudet (på ett positivt sätt) var schweiziska Château de Châtagneréaz, nr 70258, 279 kr/750 ml. Jag vet inte hur många gånger jag bjudit vänner och släkt på det och de har blivit lika förtjusta varje gång. Druvan är den mindre kända gröna druvan chasselas, en druva som är oerhört lagringsduglig och som jag gärna lär känna mer ingående.
Fun fact: DNA-studier av druvor har visat att chasselas härstammar från områden kring Genèvesjön.

Tillbaka till Sydamerika! Min hemterroir Chile är ett land där det är så lätt att odla druvor och få ett ok vin att säljas i mängd för bra pris att man varken behövt eller varit intresserad av att sikta högre. Lyckligtvis ändrades den inställningen ganska rejält efter millenieskiftet. En vinproducent som gjort lite av båda; både bulk och bättre viner och som står bakom nästa vin är Errazuríz. Deras Las Pizarras, nr 95727, 599 kr/750 ml,  är gjort på druvor som odlas 12 kilometer från Stilla Havet, i extremt mineralrik jordmån. Enbart 60 flaskor av denna mineralstinna, fruktiga, örtiga chardonnay lanserades i Sverige och det finns inte många kvar i skrivande stund, så skynda att haffa om du vill prova. Du kommer inte ångra dig!
Fun fact: Hela Chile består i mångt och mycket av vulkaner och inget annat land har så många aktiva vulkaner som just Chile.

Följande vin borde jag egentligen inte ta upp eftersom det i skrivande stund finns endast EN flaska kvar av den i hela landet. Skriver om den ändå eftersom det är ett vin väl värt att lägga på minnet, jag hoppas och ber till vinguden att det ska dyka upp på hyllorna igen! Det handlar om spanska Reto, nr 93693, 169 kr/750 ml, från hippa vinregionen söder om Madrid, DO Manchuela. Reto förgyllde många sensommar- och höstmiddagar för mig med sina superläckra toner av mogen gul frukt, aningen fat och en lätt, lätt rökighet. Aaah.
Fun fact: ”Reto” betyder utmaning på spanska.

För ett par år sedan hade jag förmånen att besöka en producent i Piemonte som jag är mycket förtjust i, Borgogno, och fick då prova ett vin som de gör i samarbete med sicilianska producenten Tornatore: Villa dei Baroni Etna Bianco, nr 74809, 299 kr/750 ml. Trots öns varma klimat går det alldeles utmärkt att göra fantastiska vita viner på Sicilien vilket just detta är ett strålande exempel på. Druvan, carricante, är inhemsk på ön och välgjorda viner (i stil med denna) har potential att lagras länge. Förutsatt att man kan hålla sig ifrån sig att öppna dom såklart. Bered dig på en mängd härliga smaker med toner av grapefrukt, örter, mogen honungsmelon samt sofistikerat rökig ton.

Vi stannar kvar på Medelhavets största ö och en blandning av en traditionell grön druva, sauvignon blanc, och grillo, en inhemsk, grön, siciliansk druva. Jag säger bara vilken kombo! Serra Ferdinandea Bianco Sicilia, 249 kr/750 ml hos Winefinder, är oerhört läcker och välbalanserad. Om du är van vid sauvignon blanc kommer du känna igen vissa toner, men knuffen som grillo ger den skapar smaker av en annan dimension; honung, fläder, citrus, nötter och mogna aprikoser i en symfoni så extremt väldirigerad att det känns som att man får smaka gudomlig nektar.

Förra året stiftade jag bekantskap med supercharmige australiensiske vinmakaren Chester Osborn. Via länk guidade han oss igenom ett gäng av sina ljuvliga viner, bland annat The Money Spider Roussane, nr 52027, 139 kr/750 ml, gjord på roussanne, en grön druva som stammar från Rhônedalen. I Australien, närmare bestämt McLaren Vale, trivs den utmärkt vilket detta vin är ett bevis på. Toner av mogna exotiska frukter, frisk syra och eftersmak gör att man vill sitta och läppja på vinet lääääänge.
Fun fact: När den första lilla druvskörden av roussanne skulle pressas visade det sig att hundratals ”Money Spiders”(täckvävarspindlar) hade slagit sig ner på druvorna. Chester Osborne varnades av sina kollegor att ta bort dem, eftersom det betyder otur att döda spindlar, en varning han struntade i, vilken han kanske inte borde gjort…
Så småningom förstördes vinet av en ovanlig syrabildning och fick kasseras. Året därpå hade spindlarna flyttat ut från vingården och Osborne uppkallade sitt roussanevin efter dom.

Man skulle kunna tro att jag fått ett vinerbjudande jag inte kunnat tacka nej till, men dessa vita sicilianare alltså – de har förfört mig totalt med sina komplexa och extremt välbalanserade aromer och smaker!
Mandrarossa Etna Bianco, nr 73641, 189 kr/750 ml, är också ett sådant vin som jag ständigt vill ha i vinkylen. Producenten, Mandrarossa, bildades i slutet av 1950-talet som kooperativ för att framjä vinböndernas intressen. På den tiden var den sicilianska vinindustrin långt ifrån vad den är idag. Nu ingår Mandrarossa i det än större kooperativet Settesoli.
Även Mandrarossa har valt att lyfta fram Siciliens vinhistoriska arv och lansera öns traditionella och inhemska druvor i sin serie ”Rediscovering Stories”. Etna Bianco är en av dom, 100 % carricante. Den är aromatisk, med förförisk doft av vita blommor, tänk dig en bukett med fläderblom, gardenior (!), apelsinblom, vita liljor….både balsamiska och friska dofter alltså. Smaken är också den fyllig och elegant, med perfekt syrlighet. Fantastico!

Ha nu en förträfflig vit januari, oavsett vad ni väljer att njuta av!