Feliz Pascua! Dos Gardenias väljer ut sina påskviner

Även om det i år inte är läge med hejdundrande påskmiddagar och kalas, så måste man äta och gärna dricka något passande till, livet fortsätter och solen har sin gång!

Traditionell svensk påskmat med olika typer av inläggningar, kan ofta ha lite skarp och syrlig smak av ättika. Den smaken är nog den allra svåraste att matcha med vin och det finns en anledning till att öl och snaps är självklara till svenskt smörgåsbord och traditionell festmat.

Skippar du det traditionella och kör andra, kanske mer vinvänliga smaker till påskbordet, så har vi ett gäng bokstavligen goda tips.

Amalia gillar
Det kan under rådande omständigheter bli lite tight att få denna australiska sköning till påsk, men det är absolut värt att beställa den ögonaböj: Paxton Now Chardonnay, nr 78300, 159 kr/750 ml. NOW står för ”Natural Organic Wine” och för att den kan drickas nu (och beställ NU!!!), den behöver inte lagras för att komma till sin rätt. Vinet är friskt, med fin syra och fruktighet, egenskaper som man kanske inte direkt förknippar med Nya Världen-chardonnay. Druvorna skördas på natten för att inte bli bombastiskt fruktiga.
Finfint ackompanjemang till rätter av ljust kött, fisk, skaldjur och grönsaker, gärna med lite hetta.

Ett ypperligt vin till såväl ost- och charkuteriplock som varmrätt i form av exempelvis lamm, är Domaine Lafage Tessellae Carignan 2017, 179 kr/750 ml, hos Winefinder.
Carignan är en av de druvor som främst använts som ”krydda” för färg och tanniner. Först under senare år har viner på 100 % carignan blivit mer kända utanför sina hemtrakter; Languedoc-Roussillon i Frankrike, Sardinien i Italien, och sitt ursprung Aragon i Spanien. Tessellae Carignan är kryddig, fruktig och stram och blir ett gott komplement till exempelvis örtbakat lamm med rostade rotfrukter.

Är ni fler än två som gärna vill ta ett glas eller två till påskmiddagen är det självklara valet en magnumflaska ljuvligt vin. Vin i magnum är sååå mycket godare än vanliga 750 ml, då vinet åldras långsammare i större flaskor. En klassisk Rioja som Viña Tondonia Reserva 2007, nr 92729, 649 kr/1 500 ml, sitter finfint till en stek eller maffiga grönsaksrätter, gärna med örtiga tillbehör.
En magnumflaska gott vin är en riktig stämningshöjare, storleken har ju som bekant betydelse!

Carlos gillar
Min to-go riesling alla kategorier är Wine Mechanics Gimme Gimme Gimme Riesling 2018, nr 33243, 229 kr/750 ml. Denna trolldryck från Göööteboorg – med biodynamiskt odlade druvor från Pfalz – kommer att sitta som ett smäck till allt det goda som dukas fram i påsk. Laxtartaren? Boom! Rökta laxen? Boom! Charktallriken? Boom! Påskalammet? Boom! Tro mig, jag har pressat denna hipstersköning till max under året, så jag vet vad den tål. Please try this at home.

Can Sumoi La Rosa 2018, nr 71466, 179 kr/750 ml. Katalanen Pepe Raventos är lite av vinvärldens Pharrell Williams. Är det inte kommersiella storsäljare från Raventos så är det supercoola garageviner för 1000 kronor pavan som upptar hans magiska händer. Däremellan bollar han med diverse naturvinsprojekt. Ett av dem är Can Sumoi, ett gammalt 350-årigt vingårdsruckel som nu är totalrenoverat och förfogar över 30 hektar, där han producerar viner på antika metoder med lokala druvor. Denna rosa pärla är gjord på druvorna sumoll, parellada och xarel·lo. Det är mycket fräscha droppar med blommiga toner och behaglig syra. Elegant vill jag säga. Passar utmärkt till vegetariska eskapader, vit fisk och rätter av ljust kött.

Château Pesquié Quintessence Rouge 2018, nr 92243, 199 kr/750 ml. I den lite mindre appellationen Ventoux, i södra Rhônedalen, huserar vinmakarna Alexandre och Frédéric Chaudière. Bröderna är den tredje generationen som driver domänen. Deras morföräldrar, Odette & René Bastide, köpte Slottet Château Pesquié i början av 70-talet. Paret Bastide blev därmed pionjärer i den då sprillans nya appellationen Côtes du Ventoux. Idag är slottet en ledande egendom under Ventoux AOC. Deras filosofi är baserad på Organic Viticulture, det vill säga att nå fler och fler eko-certfifieringar.

Quintessence är en blend av 80% syrah och  20% grenache. Vinrankorna växer på branta sluttningar i terrasser på ca 350 meters höjd. Det är toner av blåbär, plommon, kryddor och faktiskt lite olivtapenad. Vinet har en fin frukt och välbalanserade tanniner med en behaglig och mjuk ton av vanilj. Perfekt till lamm, grillade kötträtter, tryffelpasta och mjuka ostar. Här gäller det att passa på. Du får nämligen superelegant Rhônenektar med en betydligt snällare prisbild än kompisarna längre norrut. Full pott! Feliz Pascua!