I kräftans vändkrets! Dos Gardenias langar fram sedeslösa drycker till månadens kräftkalas

Nu när vi har fångat in alla pseudo-intellektuella snobbar med vår erotiska klickbait är det dags att skrida till verket. Vi ska snacka om den efterlängtade kräftskivan! Helt klart den svenska motsvarigheten till nordamerikanska Thanksgiving, med tanke på hur den ger upphov till en uppsjö frågor kring just dryck: vad ska vi dricka till kräftorna/kalkonen?

Kräftor i sig är inga konstigheter, de är skaldjur, och som sådana smakar de salt, sött och umami. Traditionen bjuder sedan länge (”Kräftor kräfva dessa drycker!”) att de sköljs ner med öl och sprit, det är först på senare år som vin kommit på tapeten. Självfallet anser vi Gardenias att Bacchus ljuvliga nektar passar ypperligt till. Exakt vilket vin man väljer till är dock en smaksmak som så mycket annat.

Amalias val
Förutom de klassiska dryckerna öl och snaps, har jag valt ut en riesling med lite mognad, Gustave Lorentz, Riesling Altenberg de Bergheim, nr 74064, 319 kr/750 ml, vars läckert krispiga minerala toner kommer sitta som en smäck till de goda men meckiga små kräftrackarna. Jag brukar leja bort själva skalandet och under tiden skulle jag mer än gärna sippa på denna ypperliga dryck med toner av honung, vita blommor och petroleum. Det må låta som en galen kombination, men den fullkomligt ljuvliga smaksymfoni den skapar är svårslagen.

Öl är som sagt en klassisk kräftdryck, inte minst för att man blir rätt törstig av (skalandet!) att konsumera skaldjur. Som törstsläckare väljer jag gärna smakrika och läskande St Eriks Lager, nr 82720, 17:90 kr/330 ml. Den har allt jag begär av en lager; toner av citrus och knäckebröd med elegant liten beska. Mycket fin till kräftor, fin till tillbehören, fin att avnjuta en ljummen augustikväll. Helt enkelt en festlig törstsläckare av rang.

Slutligen, den för ändamålet ytterst nödvändiga digestifen i form av snaps. Och inte vilken som helst, för denne gastrogud vet att ”när man festar, då festar man och då festar man rejält”!
Edward Bloms Högtidssnaps, nr 80556, 249 kr/500 ml, här har vi en smakexplosion som inte går av för hackor. Tonerna av kryddor, blommor och örter är milda men konkreta och lämnar den mest angenäma eftersmaken. Herr Blom komponerade snapsen till sitt bröllop 2011 och skapade samtidigt en modern klassiker.

Fun Fact: Kryddad sprit dracks redan på medeltiden mot magåkommor, då maten av konserveringsskäl, oftast var rejält saltad och fet.

Carlos val
I likhet med Amalia lägger jag alltid ut skalprocessen på entreprenad. Det finns alltid villiga madamer runt bordet som ivrigt bistår mig i mitt kladdiga predikament. Under tiden hinner jag se till att allas glas är fyllda till bredden med Pazo Do Mar Expresíon 2018, nr 2142, 119 kr/750 ml. En ljuvlig liten pärla från Galicien, närmare bestämt Ribeiro, nära den portugisiska gränsen. En liten region som är beroende av de fuktiga Atlantvindarna för att dämpa den spanska inlandshettan. Där trivs regionens lilla drottning, den gröna druvan treixadura. Här har vi toner av örter, persikor, gula äpplen och massor med citrus. Nordvästra Spanien i en flaska!

Under våren och sommaren har många importörer smugit upp en del av sina restaurangviner i Systembolagets beställningssortiment. Ett ypperligt tillfälle för oss dödliga att få tag i finfina viner. Idag måndag (10/8) släpps denna österrikiska nektar från Weingut Ingrid Groiss: Groiss Grüner Veltliner Braitenpuechtorff 2018, nr 70092, 199 kr/750 ml. Bakom det tungvrickande namnet döljer sig ett elegant, torrt och mycket uppfriskande vin. Det är mycket fruktigt med toner av citronskal, lime och päron. Syran är fräsch och har en härlig mineralitet. Grüner veltliner tillhör en av mina favvis-druvor till skaldjur och asiatiska rätter. Braitenpuechtorff är benämningen på de tre byarna där Ingrids vingårdar finns, norr om Wien nära gränsen till Tjeckien.

När man snackar skaldjur så snackar man riesling! Det är inte bara Amalia som har langat fram en Alsace-flöjt ur vinskåpet. Även jag har en Alsace Grand Cru i rockärmen, närmare bestämt från Schoenenbourg – ”den vackra kullen”- som ligger norr om Riquewihr och är en av Alsaces mest prestigefyllda vingårdar med Grand Cru klassifiering. Med Dopff Schoenenborg Grand Cru 2017, nr 6484, 199 kr/750 ml har vinmakaren Pascal Batot komponerat en symfoni av gula äpplen, mogna persikor, honung och citrusfrukter… Med en pikant och spännande sälta i avslutet. Kan det blir mer franskt? Som att läsa en Henry Miller-roman!

Fun Fact: I Kräftans Vändkrets (Tropic of Cancer) är en roman av erotisk karaktär skriven av den amerikanska författaren Henry Miller. Den publicerades första gången i Paris 1934 (naturligtvis) och förbjöds omedelbart i Amerikatt (naturligtvis). Henry Skrev romanen i Paris bland bohemer och skabrösa vivörer under hans s.k. ”nomadiska period”. Till sin hjälp hade han sin livslånga ”väninna” Anaïs Nin, som egentligen var gift med en experimentell filmregissör men hängde mest med Henry och hans crew. Anaïs (som egentligen hade ett långt tjurfäktarnamn, spansk far, fransk/amerikansk mor), var själv författare och skrev erotica med finess. Elaka tungor hävdar att det var hon som skrev det mesta på Henrys bok.