Penfolds – från doktorns starkvins-rekommendationer till ikonviner

Denna artikel är gjord i samarbete med Treasury Wine Estates

Allt börjar 1844. I världen blir Dominikanska Republiken självständigt från Haiti, Spanien erkänner Chile och det första morsetelegrammet skickas mellan New York och Philadelphia.
I Sverige kröns kung Oscar I, och sångerna ”Du gamla du fria” samt ”Kungssången” framförs för första gången. Filosofen Friedrich Nietzsche föds i Tyskland och Storbritanniens imperium styrs av drottning Victoria. Det är också året då brittiske doktorn Christopher Penfold och hans fru Mary flyttar till den då blott åtta år gamla australiensiska nybyggarstaden Adelaide.

Paret Penfold bygger upp en medicinpraktik och vingård, The Grange, i Magill utanför Adelaide. Med sig har de sticklingar av franska vinrankor och planer på att skapa ett vinbaserat tonikum för att behandla anemi. Doktor Penfold hyste tilltro till vinets medicinska egenskaper och en rekommendation till patient som led av migrän kunde lyda ”två lådor portvin att intagas under två veckor”.

I takt med att Doktor Penfolds praktik blir mer känt och efterfrågat, lämnar han över vineriarbetet till Mary. Vinet som produceras är främst portvin och sherry, som används som bas för medicin. Det är dock inte enbart doktorns tjänster som ökar i efterfrågan. Vinproduktionen gör också det och 1860 skeppas Penfoldsvin till övriga kolonier i Australien. 

När doktor Christopher dör, utvidgar Mary verksamheten ytterligare och 1881 producerar Penfolds över en tredjedel av allt vin i South Australia. Nu börjar Mary få internationellt erkännande. På världsutställningen i Paris 1889 vinner Penfolds ”Tawny Port” guldmedalj och 1890 får Mary en utmärkelse för ”ett vitt vin med lätt karaktär”.
En artikel från 1894 i West Australian beskriver Penfolds ”No I Claret” och ”Chablis” (detta var långt innan Europas strikta appellationslagar) som Australiens bästa torra viner.

Efter Marys död tar hennes dotter och så småningom barnbarnen Frank och Herbert Penfold-Hyland över företaget och utökar verksamheten ytterligare. Nu bedriver man handel inte bara inom Australien utan även med Nya Zealand, Storbritannien, Indien, Japan och Kina.

1920, 76 år efter paret Penfolds ankomst till Australien, står Penfolds för hälften av Australiens totala vinförsäljning.

Max Schubert skapar Grange
1931 anställs den 16 år gamle Max Schubert som laboratorieassistent på Penfolds vineri i Nuriootpa. Knappt 20 år efter det, då utnämnd till senior vinmakare, gör han en studieresa till Bordeaux och får idén till ett vin som resulterar i ”Grange Hermitage”, 1951.

Dessvärre emottas inte Schuberts nya skapelse särskilt väl av företaget och en välkänd kritiker ska ha sagt ”Grattis Schubert. Ett mycket bra, torrt portvin, som ingen vid sina sinnens fulla bruk kommer köpa, än mindre dricka”.
Starkviner var vid denna tid fortfarande viktiga och dominerande, trots ökad efterfrågad på torra viner. 

Lyckligtvis för en hel vinvärld, tappade Max Schubert aldrig tron på sitt nya projekt, inte ens när produktionen av den stoppades 1957. Han fortsatte helt enkelt att göra vinet i hemlighet. Tillsammans med sin ”medkonspiratör” Jeffrey Penfold-Hyland, lyckades de övertyga företagsledningen att återuppta produktionen av Grange i tid för 1960 års skörd.

Revanschen kom 1962 när Penfolds Grange 1955 vann sin första guldmedalj. Till dags dato har vinet vunnit 51 guldmedaljer, 12 troféer och Heritage-status (nationellt arv) i Australien.

176 år av experiment
Efter att Penfolds röda viner bokstavligen tagit världen med storm och gjort succé gång efter annan, ville företagets tredje chefsvinmakare, Don Duval, satsa på vita viner. Han ville skapa mer eleganta och raffinerade sådana och drog igång ett projekt för att skapa en ”vit Grange”.

Målet nåddes 1995 och resulterade i ett vin som precis som Grange fått ikonstatus: Penfolds Bin 144 Yattarna Chardonnay. När vinet släpptes 1998 fick det mer medial uppmärksamhet än något annat vin i australiensisk vinhistoria någonsin fått.

Experimenten med röda viner var dock allt annat än avslutade och ledde bland annat till lanseringen av Penfolds RWT (Red Winemaking Trial) Shiraz, år 2000.

1989 anställdes brittiske Peter Gago som specialist för produktionen av mousserande vin.
Så småningom blev han Penfolds rödvinsönolog och 2002 tog han över från Don Duval och blev Penfolds fjärde Chief Winemaker, vilket han är än idag.

2019 firade Penfolds 175 års vinhistoria på The Apothecaries i London och cirkeln var sluten, det var nämligen där som doktor Christopher Penfolds mottog sin läkarexamen. Föga anade han då, att det han och Mary skapade skulle komma att bli ett välkänt och respekterat namn långt utanför vanliga vinkretsar.

Nyfiken på mer om Penfolds? Lyssna på vårt senaste avsnitt!