Prova ovanliga druvor del 1: Tre blå
De tre mest populära blå druvorna på Systembolagets hyllor är utan tvekan de stora, ”internationella”; cabernet sauvignon, syrah och merlot. Druvor som det görs suveräna viner på i hela vinvärlden men även mycket bulkvin och mediokra prylar.
Blir en viss druva, region eller vinstil trendig funkar det som med allt annat: det dröjer inte länge innan det dyker upp kopior och avarter till lägre priser som tar död på intresset som fanns till en början. Som Burberryrutan som var överallt runt millenieskiftet, till slut ville ingen se eller än mindre bli sedd i den.
Vad ska man då välja när man letar vin, istället för att gång på gång välja det man känner igen? Jag vill (i likhet med min Gardenia som alltid tipsar om ypperliga alternativ till boxvin) uppmuntra till att våga prova druvor som det görs fantastiska viner på och som inte kostar skjortan. Man måste inte dricka klassiska dyra Bordeaux-, Bourgogne-, Rioja- och Baroloviner bara för att och för att man är intresserad av vin.
Vinvärlden är nämligen full av intressanta och läckra viner gjorda på mindre kända druvor. Några har tyvärr varit på gränsen att försvinna då man ryckt bort vinrankorna för att istället plantera någon av de stora, internationella publikfriarna. Som tur är, är det fler och fler som upptäckt dessa lokala ”ursprungsdruvor” och vilka fantastiska viner det går att göra på dom om man tar sig tid att ta hand om druvorna på rätt sätt.
Om du gillar kraftiga, smakrika och tanniniga (tanniner är det vi upplever som strävt) röda viner och brukar välja viner på cabernet sauvignon eller syrah, prova istället vin på druvan tannat. Det är en tanninig och ”krallig” druva som kan ge tuffa och maffiga viner.
Ett bra val för att bekanta sig med den är Garzón Reserva Tannat, nr 3210, 129 kr/750 ml, från Uruguays ostligast belägna vingård.
Tannatdruvan är precis som cabernet sauvignon, nebbiolo och syrah, en druva som ger viner med supertydlig strävhet. Därför funkar de perfekt till kött (protein ger tanninerna en match!) med feta och krämiga komponenter; (bearnaise)sås, (potatis)gratäng eller mos, olika typer av kryddsmör, etc. Med tiden rundas tanninerna av. Ett sätt att följa vinets utveckling är att köpa några flaskor av ett vin från samma årgång, öppna en flaska och ”glömma bort” resten i några år. Om man kan hålla sig!
Fun fact: Påstås vara den ”nyttigaste” druvan då den tydligen innehåller mycket högre halter av antioxidanter än övriga.
OBS! Med det INTE sagt att viner på druvan är nyttiga, så länge det finns alkohol i vin kommer det aldrig vara nyttigt.
Tillhör du de som föredrar mer medelfylliga, mjuka röda viner, prova då viner på cinsault.
Cinsault har traditionellt varit en druva som gett mycket frukt och använts för att ”krydda” viner med smak och färg, men man har inte använt den till endruvsviner. Förran nu. Prova Cucha Cucha Cinsault, nr 2589, 99 kr/750 ml, från Chile. Vinet är gjort på druvor från gamla vinstockar och smaken är fruktig och kryddig och perfekt till lätta grönsaksrätter och ljust kött.
Fun fact: Cinsault är en av druvorna i det mest berömda vinet från Libanon, Chateau Musar.
Är du istället svag för lätta, röda viner som kan påminna om saft i färgen, våga prova kadarka. Kadarka har haft oförtjänt dåligt rykte, då det är en svår druva att odla och göra bra vin på. Druvan är ursprungligen från Ungern, där den nästan försvann under den kommunistiska regimen. Några bönder fortsatte dock att odla den i sina trädgårdar och bevarade därmed de traditionella sätten att göra vin på den.
En ypperlig kadarka är Hungry Wines Kadarka, nr 73150, 155 kr/750 ml, den passar till en mängd rätter och smaker. Och är även perfekt som konversationsvin med snacks till.
Fun fact: Kadarka är en av druvorna i berömda ”Tjurblodet från Eger”, som gavs till soldater innan de skulle ut i strid under medeltiden.