Skriv ut och spara: Dos Gardenias ultimata roséguide inför Våren/Sommaren 2020

Vi har alla varit där. Stått framför Systembolagets hyllor och försökt välja rätt rosévin till picknicken, solnedgången, möhippan, finmiddagen eller fredagsmyset. I år hoppas vi göra det enklare för er med Dos Gardenias ultimata Guía Rosada!

Vi har provat oss igenom ett helt gäng viner och valt ut 36 favoriter för alla smaker. Kommer ni ihåg våra olika dryckestyper från vår ultimata nyårs-bubbelguide? They are back! Då blir det genast enklare att välja. Vissa drycker kommer att släppas de närmaste veckorna, vi ser givetvis till att länkarna blir uppdaterade när vinet kommer till Systembolaget. Då kör vi!

Småängsliga hipstern
Helst vill hipsters ha odlarrosé gjord på någon obskyr druva, gärna en ytterst få hört talas om. Är vinet dessutom från vinmakare som sätter sina egna regler och inte rakat sig sedan iPodden lanserades så är det full pott!

Amalias tips:
Alario Cinsault Rosé 2017, nr 4652, 119 kr/750 ml
Ovanlig rosédruva, Nya Världen och dessutom tre år på nacken. Fruktig, frisk och så festlig att den gillas även av ickehipsters om någon sådan skulle finnas i sällskapet.

Riedlin Rosé 2019, nr 79436, 329 kr/750 ml
Produktionen av detta tyska vin är extrem liten och vinerna är sällsynta, vilket gör det än mer begärligt för hipstern. Smakrikt, kaxigt och elegant.

J. Mourat Rosé de Jardin, nr 76204, 179 kr/750 ml
Trädgårdstomten på etiketten indikerar att detta friska och intressanta vin är ett bokstavligen renodlat hipstervin; franskt, familjeägt sedan 100-åriga kriget, mindre känd appellation och dessutom gjort på…chenin!

Carlos Tips:
Picaró del Águila Clarete 2016, nr 92491, 299 kr/750 ml
Ja, jag vet. Jag är helt besatt av detta vin och pratar mig hes om det till höger och vänster. Det är en spansk hantverksprodukt från en fantastisk vingård på ca 30 hektar bestående av 50 år gamla vinstockar. komplext med frisk röd frukt. Dessutom är vinmakaren dyrkad av alla hipsters som råkar äga fler än två flätade läderarmband.

Fistful of Love Spätburgunder Rosé 2019, Nr 34564, 190 kr/750 ml
E du goo elleerrr! Med den sköna kombinationen av lekfulla hipsterier och ett oerhört vinkunnande går dessa goa Göteborgare från klarhet till klarhet. Wine Mechanics är här för att stanna. Druvorna kommer från Pfalz, Tyskland. När väl spätburgundern fått sitt svenska uppehållstillstånd så pressas druvorna direkt och lagras i deras vineri på Lilla Waterloogatan. ”Ett lekfullt vin som gör sommaren roligare, addera bara en vän och en tallrik råbiff” säger de. Jag han inte till råbiffen… Mycket hög klunkabilitet.

Can Sumoi La Rosa 2018, nr 71466, 179 kr/750 ml
Jag har tidigare sagt att Katalanen Pepe Raventos är lite av vinvärldens Pharrell Williams. Han gör både kommersiella fluffviner strax över hundringen och obskyra garageviner för tusen kronor pavan. Däremellan ligger detta eleganta rosé under hans varumärke Can Sumoi. Det är mycket fräscha droppar med blommiga toner och behaglig syra.

Trendloppan
Så länge det är trendigt bryr sig hen inte särskilt mycket om hur det smakar, så lika bra att servera något riktigt gott.

Amalias tips:
När det kommer till vin är trendloppan extra svag för mousserande, det känns mer glammigt! Poppa en flaska Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, nr 7615, 219 kr/750 ml, och lär hen uttala Franciacorta (”frantjakårrta”) så har du hens godkännande.

Alkoholfri rosébubbel på burk, gärna så torr som möjligt som Leitz Ein, Zwei, Zero Sparkling Rosé, nr 19025, 27 kr/250 ml, är perfekt att bjuda hälsosamma trendloppor på. Torr, frisk och bärig, tänk lingonlemonad.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, nr 7471, 319 kr/750 ml, är en så kallad blanc de noir, en ”vit av svart” vilket innebär att den är gjord på 100 % pinot noir. Från och med juni kommer den i en läcker, färgglad förpackning signerad artisten Miss Li. Perfekt trendig present!

Carlos tips:
Miraval Rosé Provence, nr 99111, 185 kr/750 ml
Trots att skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie numera är skilda, står deras barn som ägare till egendomen Miraval och ger vinet stjärnglans. Det skulle dock stå finfint på egna ben med sin struktur, fina syra och högst angenäma smak av röda frukter och bär.

Cantina Zaccagnini dal Tralcetto Rosé 2019, nr 77807, 99 kr/750 ml
Importören vet vad den pysslar med. Detta vin är nämligen skräddarsytt för den svenska marknaden och hon som har tagit fram blenden har skapat tidigare trendiga storsäljare. Här finns det körsbär, blodgrape och citrus på näsan. Smaken är behagligt torr och med angenäma bärtoner. Solnedgångs-approved!

Can Paixano Rosat Semi Sec, nr 77954, 69 kr/750 ml
För ca 10 år sen var ett besök på Can Paixano i Barcelona det trendigaste man kunde göra. I ett hål i väggen i stadsdelen Barcellonetta trängdes japanska hipsters, råa hamnsjåare och nån enstaka Panamahattprydd media-svensk, självklart med en tummad Rough Guide i högsta hugg. Idag är hipstrarna borta och det är mest vanliga turister som spiller halvsöt rosécava från de pyttesmå glasen i trängseln. Bara det är en charm i sig. I år blir det tyvärr inga besök på Can Paixano. Då beställer man en låda och spiller cavan ur små glas på picknickfilten hemma i Sverige. Kan endast beställas i hela kollin på 6 flaskor. Det alltså endast 69 kronor styck! En urban kulturskatt.

Tillknäppt politiskt korrekt
Vad du än serverar denna typ bör det ha så många certifikat som möjligt, till och med sådana du inte ens visste fanns. Rättvisemärkt, veganskt, biodynamiskt, hållbart, etc, ju fler desto bättre.

Amalias tips:
Mas Mellot 2019, nr 2728, 99 kr/750 ml
Från ett familjeföretag som drivs av systrarna Nathalie och Brigitte Bruel kommer denna franska ljuvlighet som varit ekologiskt certifierad i tolv års tid. Okomplicerad elegans med fina toner av röda bär.

Alpamanta Breva Rosé 2018, nr 94032, 239 kr/750 ml
En australiensare, en schweizare och en fransman etablerade ett biodynamiskt vineri tusen meter över havet i Mendoza. Pretentiöst? Kanske, men så välbalanserat och ”rent” i smaken att ett glas lätt följs av ett till.

Camissa Rosé 2018, nr 92326, 159 kr/750 ml
Den politiskt korrekta kan inte tacka nej till detta, särskilt inte då det är från Sydafrika, vars vinindustri drabbats enormt hårt av coronakrisen.
En elegant tropisk fruktcocktail, torr och stram, med fin eftersmak.

Carlos tips:
Lohas Viñedos Rosado 2019, nr 75116, 119 kr/750 ml
Då var det dags för Pepe Raventos igen. Denna gång har han teamat upp med Chelsea Hoff som är rena rockstjärnan i vinvärlden. Lohas gör kommersiella viner med ett helhetstänk i allt från skörden till de oblekta miljöcertifierade etiketterna. Dessutom så kompenserar de för sina utsläpp i Spanien. Om ni har tur har hen svimmat av all info. Bra. Njut själva av nektarinerna, smultronen, rabarbern och den friska syran i vinet.

Origine Rosato 2019, nr 77757, 119 kr/750 ml
Mannen bakom detta vin är Leonardo Pizzolo som har gjort stor succé med ekologiska viner från sin vingård Valle Reale i Abruzzerna, och är idag en av Italiens främsta ekologiska producenter. De har skräddarsytt ett system som omfattar allt från skötsel av vingårdarna, med begränsning av skördeuttag och totalt stopp för kemiska bekämpningsmedel. Vinet är gjord på 100% montepulciano. Det betyder 100% njutning i solnedgången.

Richard Julin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé, nr 1983, 94 kr/750 ml
Spola kröken med elegans och gott samvete. Producenten Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer som efter många år som familjeterapeut sett konsekvenser av överdriven alkoholkonsumtion och ville göra skillnad. De producerar tjusiga alkoholbefriade viner med helhetstänk. I deras storsäljande rosé har de bett bubbel-maestron Richard Julin att – likt en modern alkemist – hitta rätt blend mellan pinot noir och chardonnay-druvor från södra Frankrike.

Konservativa traditionalister
Här funkar det inte med något annat än ren och skär anrik rosé från Provence. Andra europeiska regioner funkar i nödfall, men helst ska det vara franskt.

Amalia tips:
Pure Mirabeu en Provence 2018, nr 72475, 165 kr/750 ml
Kan inte bli mer klassisk, om vinet var en person vore den Gabrielle ”Coco” Chanel i ett tjusigt sommarresidens i Provence. Eleganta, svala och tjusiga toner.

Les Fumées Blanches Rosé 2019, nr 22138, 93 kr/750 ml
Ett av landets mest välkända och populära viner har ett rosésyskon som absolut inte går av för hackor. Dessutom är det så strukturerat att en rosépuritan inte kan annat än att be om påfyllning. Flera gånger.

Clotilde Davenne Bourgogne Rosé, nr 73690, 139 kr/750 ml
Endast en fantastisk vinproducent som verkligen behärskar hantverket kan skapa en sådan balanserad och strukturerad fruktig dryck.

Carlos tips:
Gerard Bertrand Côte des Roses 2019, nr 71274, 139 kr/750 ml
Här har vi en klassisk sydfransk roséblend som den konservative garanterat går igång på. Cinsault, syrah och… Grenaaache! Det är både hallon, röda vinbär och örter i både smak och doftpaletten. Fun Fact för frankofilerna, flaskan är designad av en ung konstnär från Ecole Boulle. Det motsvarar Frankrikes Konstfack. Fint ska det va’!

Billecart- Salmon Brut Rosé, nr 7758, 599 kr/750 ml
Det är Champagne och det är Billecart-Salmon. Mer behöver inte den konservative traditionalisten veta. Ljuvligt, förföriskt och komplext. Tiden stannar upp en liten stund.

By.Ott 2019, nr 90306, 179 kr/750 ml 
Det är dags för en ny vintage av denna eleganta skapelse. Här har vi också en klassisk sydfransk roséblend med mycket frukt och en frisk syra med toner av citrus. Som en varm eftermiddag i Provence. Ni vet… 32 grader, syrsornas sång i bakgrunden och den svaga doften från citronträden i fjärran.

Glada dryckesamatörer
Denna härliga grupp gillar det mesta och vill gärna lära sig något om vad de dricker.
De är nyfikna och provar gärna viner utan fördomar.

Amalias tips:
Namnet avslöjar allt, detta är en riktig dark horse. Fruktig och frisk och perfekt att ta med, istället för att släpa på flaska, Dark Horse Rosé, nr 243615, 59 kr/375 ml.

Mateus Rosé, nr 2571, 69 kr/750 ml
Det är svårt att tänka sig att det fanns en tid då detta var i stort sett den enda flaskan rosévin på Systembolaget. Ett perfekt nybörjarvin för rosénoviser.

Alphonse, nr 82488, 99 kr/750 ml
Den charmiga etiketten skvallrar om att denna burgundiska rosé är just det. Charmig, fruktig och helt enkelt förtjusande, ett vin som är svårt att inte tycka om.

Carlos tips:
11 minutes, nr 73891, 129 kr/750 ml.
Förför din dryckesamatör med den romantiska backstoryn. Vinet kommer från Verona, Romeo och Julias hemstad. Namnet kommer från den tid som druvorna pressats, nämligen 11 minuter. Ett fruktigt och friskt rosévin perfekt till asiatiska rätter med lite hetta… Eller till en solnedgång med den du älskar.

Cappo Rosé 2017, nr 72352, 69 kr/750 ml.
Det du ser på etiketten är vad du får med detta fluffiga vin. En glad gamäng med änglavingar. Den spanska storproducenten J.García-Carrión är listig som en räv. Med muskler och hjärta massproduceras moderna viner i ”smakvänlig stil”, vilket på vinspråk betyder ”oops, där försvann flaskan”.

Rotary Rosé 2014, nr 7701, 129 kr/750 ml
I Trentino huserar koperativet Mezzacorona. En av de största vinproducenterna i norra Italien. De levererar eleganta och välgjorda viner som ligger i en prisklass lämpliga för oss vanliga dödliga. Detta bubbelvin, gjort på pinot noir och chardonnay enligt den traditionella metoden, är ett perfekt exempel. Torrt och friskt med fina bubblor. Man faller pladask för aromerna av grapefrukt, jordgubbar och smultron.

 

Snorkiga konnässörer
De säger att de dricker allt men det är bullshit, en snorkig konnässör skulle hellre degorgera sig själv än att bli sedd offentligt med rosé i burk eller BiB.

Amalias tips:
Rock Angel 2018, nr 76256, 289 kr/750 ml
Detta är den mer rebelliska och coola syskonet till roséklassikern Whispering Angel, och har extra allt utan att tappa elegans.

Kunin Wines Phoebe 2.0, 2018, nr 94028, 249 kr/750 ml
Kvalitetsrosé av bästa slag och resultatet av passion, hantverk och suverän frukt.
Friskt, bärigt och alldeles, alldeles underbart, precis som Kunins övriga viner.

Ojai Rosé 2018, nr 92459, 259 kr/750 ml
Stenfrukt, krita, örter, kaliforniskt solsken…..det må låta som en märklig blandning men det är perfektion i en flaska.

Carlos tips:
Hambledon Classic Cuvée Rosé, nr 73152, 459 kr//50 ml
De må ha lämnat unionen, men ”Brexit-bubbel” är här för att stanna. Friskt och torrt med toner av jordgubbar, rabarber och saltstänkt hud i solnedgången.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019, nr 957190, 129 kr/750 ml
Detta rosévin, från ett av Rheingaus ledande vinhus, har valsat runt i restaurangsortimentet out of reach för oss vanliga dödliga. Vilken lycka att vintage 2019 släpps i det tillfälliga sortimentet. Röda bär, torrt, friskt och elegant. Detta blir nog en av mina favoriter i sommar. Lika bra till en solnedgång som till en mustig Rissotto Rosso.

Torelló Pàl-Lid Brut Rosé Reserva 2015, nr 77834, 193 kr/750 ml
Nu har alla snobbar slutat dricka cava helt. Det är bara Corpinnat som gäller, både på längden och på tvären. Lugn, låt de håna dig med syrligheter som ”Cava-appelationen är urvattnad” eller den populära zingern ”Corpinnat är vad Cava skulle ha varit från början”. Andas och korka sedan upp denna håll-käften-cava från Torelló. De eleganta bubblorna sätter dem på plats. Håll sedan ett initierat tal om att Torelló visserligen ägnar sig nästan helt åt Corpinnat med ger lika mycket kärlek till sina Cavas. Salud!