Rosa bubblor och stilla drömmar. Vår rosébonanza fortsätter!

Hurra! Imorgon är det visst rosévinets dag enligt internet, å andra sidan har internet angett ett annat datum längre fram. Dessa datum är godtyckliga och givetvis beroende på vilken sajt man frågar… Petitesser! I Gardenias värld är rosévinets dag varje dag, året runt! Nog med snicksnack, vi skrider direkt till verket och presenterar de rosa favoriterna vi har denna vecka.

 

Amalias tips

Sydfranska regionen Languedoc var (och är fortfarande till viss del) väldigt styvmoderligt behandlat i vinvärlden men idag finns både ambition och resurser att skapa kvalitativa viner på de druvor som trivs finfint där.
Ett sådant vin är Crémant de Limoux Emotion Rosé Brut (privatimport men två flaskor kommer med i Gastronomiklubbens Sommarlåda, nr 78548, 972 kr/6 x 750 ml) en ljuuuvlig rosa bubbeldröm, med fin, krämig mousse och doft och smak av smultron, vit persika och fläderlemonad.

Den före detta rockbandsmanagern Charles Smith lanserade sitt första vin 2001 och gjorde snabbt succé med sina härliga viner med coola etiketter. 2015 öppnade han ett nytt vineri vid den gamla Boeingsfabrikens flygfält söder om Seattle.
Fredag 10 juli lanseras hans Band of Roses Rosé 2019, nr 90365, 145 kr/750 ml. I likhet med hans tidigare viner är den välgjord och balanserad med fin syrlightet och frisk mineralitet. Toner av nyuppskurna päron, meloner, röda vinbär samt timjan och rosmarin, gör vinet perfekt till sommarsallader med örtiga och fruktiga komponenter.

Röda druvan cinsault har tidigare inte ansetts vara särskilt mycket att göra vin på. Lyckligtvis har man hittat massor med gamla vinstockar av just cinsault i min hemterroir och tagit hand om den koncentrerade och eleganta frukten så att den kommit till sin rätt i vinform. Från Chiles trendigaste, hippaste vinregion, svala Valle de Itata, kommer La Causa del Itata Rosé, nr 93036, 129 kr/750 ml. Kanske det mest eleganta rosévin från Chile som jag haft glädjen att smaka. Den har doft och smak av blodapelsin, vattenmelon, och aningen kåda. Njut som sällskapsvin eller till lätta somarrätter.

 

Carlos tips

Min kära Gardenia Amalia tipsade ovan om det finfina mousserande vinet från Limoux. Jag styr kosan norrut och landar i Loiredalen. Där hittar jag ett superfint vin gjort på den traditionella metoden som även det innehåller lokala druvor. Crémant Rosé De Chanceny, nr 7552, 119 kr/750 ml består till 90% av cabernet franc med en liten dos av druvan grolleau, som tillsammans ger ett friskt och härligt fruktigt bubbelvin med perfekt balanserad syra. Det är mycket röda bär och toner av blodapelsin. Det är bara att ta fram picknick-filten boule-kloten och den asiatiska kycklingsalladen.

Jag är väldigt förtjust i spanska Claretes. Det är roséviner gjorda på ”método de sangrado”. I fina vinkretsar används det fancy franska ordet ”saignée”. Man tappar helt enkelt av en del must från en rödvinstank efter en viss tid, och den must som blir kvar får då större andel skal i förhållande till must. Resultatet blir ett fylligare rödvin, och själva musten som tappas av – restprodukten – blir då ett rosévin – Clarete. Som min nya hipsterfavorit från Navarra OTAZU Tempranillo Rosé 2019, nr 78988, 149 kr/750 ml. Friskt, fruktigt och med mycket apelsinzest på näsan. Inget man bara dricker i solnedgången utan här snackar vi gastronomiskt vin. Paella, pastarätter och vilträtter. Bodegas Otazu är en av de 14 producenter i Spanien som innehar statusen Vinos de Pago. En klassificering som ges bara till viner som kommer från specifika lägen inom sitt DO. Fancy stuff! Därav importörens kollikrav på 6 flaskor när man beställer vinerna på Systembolaget.

När man plötsligt bara blir sugen på en torr, frisk och ekologisk mousserande rosé-cava från Katalonien är Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3, nr 2216, 119 kr/750 ml det självklara valet. 87% pinot noir, 13% garnatxa. What’s no to like! Det är smultron, hallon och blodapelsin med en angenäm brödighet – eller brioche som man säger på vinprovningarna. En favorit som levererat gång på gång sedan det släpptes förra året. Fun Fact: Vill du impa på grillmiddagen kan du uttala cavans namn på katalanska: U Mes U Fan Tres,  1+1=3.  Salud!