Skip to main content
Den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter.

Trots att vi lärt oss dricka rosévin året om är det sommaren som är rosévinets årstid alla kategorier. Och som i allt annat går det trender även i det. För några år sedan var det neonrosa viner som gällde, oavsett vad de skulle drickas till. Idag vet vi att färg kan vara ett kvalitetstecken, men inte alltid. Det finns roséviner som ska ha stark rosaröd färg.

Utgå från vad du ska ha vinet till när du väljer; ska det drickas som aperitif? Till för- eller varmrätt? Till buffé? Som ”rosé piscine”, alltså med isbitar vid poolen á la fransk jet set? Eller vill du rentav överraska eller imponera? Vi guidar till viner för varje tillfälle!

 

Vinet du öppnar när…

…du bjuder in till grillbuffé: Whispering Angel 2018, nr 74095, 449 kr/ 1500 ml
Våga skippa boxen! Blir ni fler än sex personer, beställ med fördel ett par magnumflaskor så slipper du stå utan vin. Både snyggare och godare, när det gäller flaskor har storleken onekligen betydelse.
Whispering Angel är rosévinet som både vinskeptiska fastern och vinkräsne morbrodern kommer gilla. Druvorna är grenache, cinsault, rolle, syrah och tibouren. Resultatet smakrikt och komplext, med härliga toner av röda bär, kryddor och krispig blodgrape.
Den finns även i vanlig 750 ml-flaska, för den som vill testa innan den slår till på det magnifika magnumformatet, och kostar då 219 kr/750 ml, artikelnumret är detsamma.

…du vill överraska dina vinintresserade vänner: Pícaro del Águila, nr 92491, 299 kr/750 mlVinmakaren som skapat Pícaro del Aguila har jobbat med Vega Sicilia och Romanée-Conti (namedroppa det för vinnördar så får de genast något särskilt i blicken) så det är föga förvånande att hans vinskapelser är utsökta. Pícaro del Aguila består av tempranillo, garnacha, bobal och albillo som tillsammans resulterar i ett komplext rosévin med toner av frisk röd frukt, aningen fat och vilda kryddväxter.

…det är ett par dagar kvar till lön: Pinta Negra Rosé, nr 466701, 78 kr/750 ml
Mycket bra kvalitet för under hundralappen. Druvorna i denna portuguisiska fining är aragonez (också känd som tina roriz och i grannlandet Spanien som tempranillo) och castelão, som också går under ett helt gäng andra namn i Portugal. Vinet smakar bra mycket dyrare än det är på grund av den fina balansen och strukturen, massor med röda frukter och bär samsas med liten örtighet och frisk citrusbeska.

…du vill ha en kraftigare rosé med mycket karaktär: Cuvée Royale, nr 70035, 139 kr
Vinappellationen Tavel är beläget i södra Rhône. Här görs roséviner med mycket smak och kraft, med andra ord perfekta till rätter av ljust kött, fågel, eller fiskrätter med kraftiga och smakrika tillbehör. Även färgen är stark, det ska den vara ”annars blir man orolig” säger Elizabeth Pezon i avsnitt 6: Paris och franska viner del 2. Druvorna är grenache, cinsault, syrah, clairette och picpoul. Smaken är rejäl, med toner av mogna körsbär och aningen lavendel.

…du vill ha Rivierastämning: Minuty Limited edition Ruby Taylor 2018, nr 72902, 149 kr
Inte bara modevärlden, utan också vinvärlden gör coola samarbeten med begränsade utgåvor. I år har den berömda brittiska illustratrisen Ruby Taylor fått pryda Minutyflaskan med läckra illisar inspirerade av Rivieran. Innehållet är det ”vanliga” alltså samma vin som M de Minuty, gjord på druvorna grenache, cinsault och tibouren. Doft och smak av röda, lite syrliga bär, provençalska örter och citrus. Servera svalt och dröm dig bort till Saint Tropez.

Boktips!
Vill du fördjupa dig mer i rosévinets värld, läs ”Rosévin, historien, vinerna och maten därtill” av Anders Melldén, en ypperlig bok ägnad detta tidigare så bespottade vin. Utöver välskrivna vinfakta och tips innehåller den galet snygga bilder och okomplicerade recept som passar perfekt under sommaren.