Roséextravaganza del 2 – Dos Gardenias tipsar om sina roséfavoriter sommaren 2019

Gardeniasvänner! Det är dags för del två i vår trevliga Roséextravaganza. Vad har vi lärt oss hittills förutom att man kan dricka rosévin året om? Jo, att färgen inte spelar någon roll och är på intet sätt en indikator för vare sig smak eller kvalité… Med vissa undantag förstås. Missade ni förra veckans tips kan ni kika på inlägget HÄR.

Denna vecka dyker vi ner bland en del viner ur det tillfälliga sortimentet. Där gäller devisen skynda fynda i allra högsta grad. Vi kan inte med enfas nog påpeka hur viktigt det är att agera innan dropparna försvinner från hyllorna. Spanska hipsterfavoriten Pícaro Del Agua Clarete, som vi tipsade om i förra artikeln, är redan slut på web-lagret. Dock finns det en del flaskor kvar i enstaka butiker. Gardenia Carlos tvingade sin bror att köpa några i Uppsala. 300 pix för lite rosé kan tyckas mastigt, men varje krona andas Nord-Iberisk vinkvalité.

Veckans viner har valts med tanke på solnedgångar från altanen och allmänt balkonghäng, så kallade sällskpsdrycker. Naturligtvis så är de även lämpliga som gastronomiska viner, ingen har dött av att ackompanjera de ädla dropparna med en trevlig Toast Skagen eller en mumsig råbiff.

 

 

Tommasi Baciorosa Appassionato 2018, Nr 72433, 89 kr/750 ml. En rosa kyss från ett fantastiskt vinhus. Rosétrender kommer och går men Baciorosa består. I nästan 5 år har denna trotjänare huserat på bolagets hyllor. Ett säkert kort i det ordinarie sortimentet. Vare sig du ska fräsa lite pilgrimsmusslor med din käresta eller dissekera senaste avsnittet av Game of Thrones med din bästis, är detta drycken för dig. Fräsch och ungdomlig med stadiga toner av hallon och citrus. Ett bevis på att favoritdruvan Primitivo inte bara ger mustiga amarones. 2018 finns nu i hela landet och bara väntar på att fylla ditt kylskåp. Vill du höra om Gardenias äventyr på Tommasi Wine i Verona klickar du dig fram till avsnitt nr 5 av vår fantastisk podd HÄR.

Garzón Pinot Noir Rosé 2019, Nr 99458, 129 kr/750 ml. Då var det dags för små partier. Vi latinos kan verkligen det här med vin och i synnerhet detta med att rock n´rolla Pinot Noir. Maffiga Bodega Garzón – bestående av närmare 1000 vingårdar – huserar 160 meter över havet vid kusten nära Punta del Este i Uruguay. Medans turister från hela världen roar sig bland Atlantvågorna jobbar vinmakarna febrilt med produktionen av detta tjusiga vin, som har fått ligga på sin jästfällning i 3 till 6 månader. Full pott för denna bäriga och ungdomliga dryck. Vänta inte, web-lagret sjunker för varje dag som går och det är inte många butiker som har det i sitt sortiment. Vi fortsätter att tjata. Öppna ett konto på Systembolaget.se, det tar 5 minuter. Beställ sedan till din lokala butik. Eller beställ direkt av personalen på plats.

Fistful of Love Spetburgunder Rosé 2018, Nr 33666, 185 kr/750 ml. E du goo elleerrr! Ypperliga Wine Mechanics från Göteborg har tagit vinvärlden med storm. Med den sköna kombinationen av lekfulla hipsterier och ett oerhört vinkunnande går dessa goa Göteborgare från klarhet till klarhet. Vi kommer givetvis att presentera dem ordentligt längre fram. Årgång 2017 var en Gardenias-favorit men vinet försvann fortare än en decemberlön. För tillfället ska vi vara glada att deras succe-rosé finns åter bland hyllorna… I Göteborg med omnejd vill säga. För oss övriga är det beställningssortimentet som gäller. Druvorna kommer från Deidesheimer Letten i Pfalz, Tyskland. När väl druvorna har fått svenskt uppehållstillstånd så pressas de direkt, en del lagras på gamla ekfat från Bourgogne och resten på ståltank. ”Ett lekfullt vin som gör sommaren roligare, addera bara en vän och en tallrik råbiff” säger de, inga motargument från vår sida. Total produktion: 3 700 flaskor. Endast 214 kvar i web-lagret. Klicka klicka säger Gardenias.

La Spinetta Rosé di Casanova 2018, Nr 90076, 139 kr/750 ml. Toscana och sol i en flaska. Mycket friskt, torrt och fruktigt med en härlig blodgrapeton som avslut. Azienda Agricola La Spinetta har tillverkat tjusiga viner sedan 1977. Rosé di Casanova är inget undantag, Hälften Sangiovese, häften Prugnolo gentile. Vinet har fått vila på sin jästfällning i 3 månader. 2018 släpptes i början av juni i små partier och har redan försvunnit ur web-lagret. Gardenia Carlos är mitt uppe i en desperat jakt på återstående flaskor i Stockholm. Men ni som bor i övriga landet har en större chans att hitta era exemplar. Det finns till exempel 69 stycken kvar i Båstad, redo för den kommande 08-invasionen!

Cuvée Fontenille Rosé 2018, Nr 91264, 129 kr/750 ml. Nu börjar frankofilerna skruva sig besvärat på pendeltåget. Mon Dieu! Bara en massa sydamerikaner och italienare! Tranquilo säger vi Gardenias, vi har ju sparat det bästa till sist. Vad vore en sommar utan rosé från Provence!? Allt guld från södra Rhonedalen serveras i denna trevliga flaska. Vad sägs om 50% grenache, 20% syrah, 20% cinsault, 10% mourvèdre. Årgång 2017 försvann förra året fortare än vi kunde uttala Gérard Depardieu. Gardenia Carlos råkade ha en 2017 kvar och jämförde den med 2018. Lika ljuvlig! Det är ett mycket stiligt vin (of course, it´s french). Vinet har en lätt smörig och fyllig smak av citrus, lite äpplen och trevliga mineraltoner. Perfekt till en härlig bouillabaisse. En hel del flaskor finns kvar i enstaka butiker runt om i landet. Systembolaget har dock lovat att fylla på web-lagret den 10/7. Så häng på tangentbordet kl 10.00. Just Rhonedalen kommer vi att avhandla i vårt nästa avsnitt av podden. Håll utkik. Salud!