Skip to main content
Den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter.

Midsommarhelgen står bokstavligen för dörren, och även om det kanske inte blir en sedvanlig sådan med allt som brukar höra till, så siktar vi på att få en god sådan iallafall.

Snaps är ju något som ligger mig varmt om hjärtat, och ett måste på det traditionella, festliga smörgåsbordet.

För att ge snapsen en modern och färgglad touch, har Pernod Ricard tillsammans den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg (med förflutet på bland annat PM&Vänner och F12) tagit fram recept som passar fint till.
– Många har testat och tycker det är roligt att krydda sin egen snaps. Att färga snapsen är däremot inte lika vanligt men ett bra sätt att få till nya smaker och få ett än mer färgglatt bord på sommarhögtiderna. Det är dessutom väldigt enkelt att skapa många olika färger och smaker som man kan testa tillsammans med sina nära och kära, säger Björn Kjellberg.

Recepten på Björn Kjellbergs färgglada snapsar är baserade på somriga ingredienser och görs på antingen Renat, nr 1, 205 kr/700 ml, eller Absolut Vodka, nr 88, 240 kr/700 ml. För de som föredrar en något sötare och snällare variant, kan man söta snapsen med två skedar socker och röra om tills sockret lösts upp. Samtliga drycker förvaras kallt.

Behöver du snapsvisor, ta då en titt på Spritmuseums utbud av snapsvisor och ladda ner. Skål!

ROSA

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • 10 hallon
  • 1 stjärnanis
  • 5 rosenblad

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan. 

GRÖN

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • ½ Granny smith äpple, skuret i skivor
  • 1 knippe mynta 
  • 1 skiva ananas, skuret i skivor

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan. 

ORANGE

  • 700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
  • 3 cm ingefära, skuret i bitar
  • Apelsinskal från en halv apelsin 
  • 1 riven morot 

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

Har du varken tid och/eller lust att pimpa snapsen själv, tipsar Björn om två favoritsnapsar som går alldeles utmärkt att avnjutas i sin enkelhet, som de är:
Absolut Lime, nr 82, 256 kr/700 ml, en len, fyllig och frisk vodka med fruktiga toner, lätt syrlighet och naturlig sötma. Aromerna är friska med distinkta inslag av färskpressad lime. 

Åhus Akvavit, nr 82907, 145 kr/5 x 50 ml, i miniformat. Smaken är len och bjuder på viss sötma med tydliga inslag av kummin, fänkål, rosmarin, citron samt pomerans. Doften är elegant med välbalanserad kryddighet. Avslutet är något fruktigt och rundas av med varma kryddor.

Vi önskar alla våra läsare en god, härlig och framförallt frisk midsommarhelg!!!