Steppa upp från Boxvinet! Del 11: Hej Chenin!

Enligt många är chenin blanc en av världens bästa druvor. Visserligen finns det lika många ”världens bästa druva” som det finns vinskribenter, så det tar vi med en liten nypa havssalt. Dock är vi alla eniga om att chenin blanc är en mycket mångsidig och charmerande druva. Man kan producera allt från lyxiga och söta dessertviner till torra och krispiga bubbelviner. Inte minst i sitt ursprungliga habitat i franska Loire, där den också lystrar till det tjusiga namnet Pineau de la Loire.

Hur hamnade nu denna franska pärla i Sydafrika och blev en av landets mest planterade druva? Ja, det var inga skojiga tider under religionskrigen i Frankrike på 1600-talet, så ett gäng Hugenotter tog sitt pick och pack – och ett par vinstockar – och slog sig ner i Sydafrika. Väl där tog holländare över och döpte druvan till Steen. Men ingen vet med säkerhet vem som var först med att sprida druvan land och rike runt. Visst är det spännande!? Allt detta och mer därtill kan ni lyssna på i vår fantastiska podcast: Avsnitt 10: Sydafrikanska viner del 1. Där myser vi ihop med vinkvinnan extraordinaire Maja Berthas och grottar ner oss i detta fantastiska vinland.

Dena vecka har jag plockat fram en trio mycket trevliga sydafrikanska viner, som alla ligger runt hundringen.

Bon Eco Chenin Blanc Verdelho 2019, nr 2328, 99 kr/750 ml. Här är det lekfullt och krispigt. Cheninen har fått lite sällskap av ca 5% verdelho för att ytterligare kicka upp fruktsyran. Torrt, fruktigt och friskt med toner av päron, mango, örter och citrus. Perfekt som aperitif eller till lätta skaldjursrätter. Vinet finns i det ordinarie sortiment i 255 butiker.

Även om Bon Eco i sig är en skräddarsydd beställningsprodukt från importören, så är kvalitén lika stadig som huset Leeuwenkuils övriga viner. Ett perfekt instegsvin för vidare upptäckter i deras portfölj.

Fun Fact: Leeuwenkuil (lejonkulan) grundades 1705 av Arij van Wijk som planterade de första vinstockarna på egendomen. 1851 tog familjen Dreyer över gården. Legenden förtäljer att den första ättlingen flydde till Sydafrika från Tyskland 1713 –  efter att ha vunnit en svärdsduell med blodig utgång om en vacker kvinna. Familjen Dreyer delar frikostigt med sig av sin pikanta historia. Det finns nämligen inget att skämmas över när de 300 år senare förfogar över 1000 hektar runt om i västra Kapprovinsen.

Spier Signature Chenin Blanc 2019, nr 75019, 89 kr/750 ml. Ständigt denna Spier! Men som jag älskar denna producent. Inte bara för vinerna utan även för deras sociala engagemang. Jag har besökt dem flera gånger och längtar tillbaka varje gång. I ovannämnda poddavsnitt tar vi även upp deras arbete en hel del. Vi har även en mycket trevlig presentation av vingården och deras arbete som ni kan läsa HÄR.

Detta är mitt favoritvin i Signature-serien. Blommigt – eller floral som vinkonnässörerna säger – med fruktiga toner och med en mycket bra syra. Diskret elegans. Perfekt att matcha med lätta asiatiska rätter. Vinet finns i beställningssortimentet.

Stellenrust Chenin Blanc 2019, nr 2807, 119 kr/750 ml. Nu till veckans pièce de résistance! Det är sällan man hittar chenin blanc av samma kvalité till detta pris. Jag hade tidigare provat deras utmärkta Douwe Steyn cabarnet sauvignon så förväntningarna var höga när vinet släpptes för ett par veckor sedan. Jag blev inte besviken. Ljuvligt minst sagt.

Balanserat, smakrikt och elegant. Det är tropiska frukter som samsas med citrus och allt avslutas med en lätt mineralitet. Upplevelser förbehållna dyrare droppar. Perfekt till lyxiga skaldjur och lätta rätter av ljust kött. Själv hade jag det till en laxtartar med avocado och lingon. Mumma! I skrivandes stund plingade det till i min mailkorg. Vinet har precis knipit åt sig bronsplatsen i Nordic Wine Challenge. Välförtjänt. Vinet finns i det ordinarie sortiment i 246 butiker. Salud!