Steppa upp från Boxvinet! Del 14: Tre härliga klunkvänliga spanjacker under hundringen!

Nytt år, nya tag! Vintermörkret ger vika för ljuset dag för dag och naturligtvis gapar plånboken tomt. För många blev den där Thailandsresan aldrig av, men nog brändes de sista slantarna på raketer, god mat och dyra bubblor! Vilken tur att jag kan tipsa om ett gäng klunkvänliga och somriga spanjacker som inte belastar den skrala januari-ekonomin.

Folklore Albariño 2020, Nr 6263, 99 kr/750 ml. I Galicien är albariñodruvan regionens drottning, i synnerhet i D.O. Rías Baixas där detta friska och krispiga vin kommer ifrån, skapad av Spaniens vinkvinna nr 1: Almudena Imhof. Hon är närmast adlig i spanska vinkretsar. Här har hon gett vinmakaren Pepe Rodríguez fria händer att komponera fram Folklore från vinhusets många vingårdar.

Citrus och persikotoner samsas med tropiska frukter och en krispig frisk syra som får mig att längta till sommaren. Jag gillar att kombinera vinet till thairätter. Det funkar även utmärkt till calamares eller med lite fetare fiskrätter. Men oftast dricker jag det ”au naturell” tillsammans med goda vänner. Nu rullar 2020 ut i butikerna. Jag upplever fruktsyran mer balanserad med denna vintage, dock utan att förta krispigheten.

Bocanegra Monastrell 2019, Nr 2798, 85 kr/750 ml. Vill man ta sig till en solig spansk uteservering på 30 sekunder så räcker det med en klunk av detta lekfulla vin från D.O. Alicante. Vinet känns ärligt, opretentiöst (i positiv bemärkelse) och med ett stort hjärta. Precis som vinmakaren Francisco Gómez, en respekterad vinprofil i Alicante-Valencia. Hans spännande historia kommer vi att prata mer om längre fram, håll utkik!

Bocanegra är inga konstigheter, det är ren och skär monastrell i all sin fruktiga prakt med färska örter, körsbär, lakrits och blodapelsin i smakpaletten. Beteckningen är ”Joven” (ung), som enligt det spanska vinlagarna ges till viner utan fatlagring. Vinet är både ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Passar utmärkt som sällskapsvin lätt kylt, jag serverar det i ca 13-14 grader, jaja, prova får ni se! Det går även utmärkt att kombinera med lätta tapas eller olika kycklingrätter, då serverat i mer rödvinsvänlig temperatur.

Druvan monastrell har sitt ursprung i Valencia, men katalanerna vill gärna göra anspråk på dess ursprung till Mataró. Inte nog med det, fransoserna vill gärna vara med i leken, den heter som bekant mourvèdre på andra sidan gränsen. Mer mindblowing är att druvan heter just mataro i Australien!

Terras do Cigarrón Godello 2019, Nr 2346, 99 kr/750 ml. Tillbaka till Galicien! Nu med den andra drottningen, druvan godello. De flesta känner nog till den bättre under sitt portugisiska namn, verdelho. D.O. Monterrei ligger lite längre inåt landet och gränsar till norra Portugal, dock fortfarfande påverkad av de atlantiska vindarna.

Det är mycket godello för pengarna, med välbalanserade toner av örter och tropiska frukter med en behaglig fruktsyra. Perfekt till grillade fiskrätter, gärna med smöriga såser eller till asiatiska smaker.

Vinet är en hyllning till ”Los Cigarrones de Verín” (se bilden ovan), ett av de många figurer som dyker upp i den galiciska karnevalen. De uppträder med målade trämasker och hattar med olika djurmotiv. Dessutom har de stora koskällor runt midjan –  som de naturligtvis slår i tid och otid till allas glädje.

Fun Fact Galicien: Galicien, i nordvästra Spanien, tillhör en av mina favoritregioner. Den spanska ”hettan”-  både bokstavligen och kulturellt – dämpas en aning av Atlantens svala vindar. Många av mina galiciska vänner är lite mindre ”Almodovariska” än mina Madridpolare, så om jag råkar ha svenskt sällskap med mig hänger de oftast med de lite mer lugna ”Gallegos” och jag gapar vidare med mina ”Madrileños”. Galicien har även bidragit kulinariskt mer än många andra spanska regioner till nationens stora tapasbord. Utan Pulpo Gallego och Piminetos de Padrón vore Spanien ingenting! Salúd!