Trolldrycken från Wien: Gemischter Satz

Vi Gardenias älskar klassisk musik, historiska byggnader och en rejäl bit sachertårta – gärna samtidigt! Allt detta finns i överflöd i vackra Wien. Men det inte många icke-vinnördiga känner till, är regionens välsmakande ”häxblandning”: Gemischter Satz. Jag säger häxblandning med kärlek och glimten i ögat givetvis!

Men vad är då Gemischter Satz? En komplicerad vals? Ett crazy österrikiskt bakverk? Nej kära vänner, det är en så kallad ”Field blend”. Ett vitt vin som görs på en salig blandning av de druvor som växer på kullarna omkring staden. Förr i tiden serverades vinet traditionellt till ystra lantarbetare och fagra junge frau efter skörden på det omkringliggande ”heurigen” – lite enklare värdshus. Idag är det en helt annat status på blenden, och den har även sin självklara plats på de tjusiga Michelinkrogarna.

Blenden hade även en mer pragmatisk funktion back in the days. Bakgrunden var från början att minimera risken eftersom de olika druvsorterna var olika mottagliga för eventuella vingårdssjukdomar eller insektsangrepp. Nu låter det som att det är lite hipp som happ-vin. Tvärtom, det är faktiskt en egen appelation: Wiener Gemischter Satz DAC (Districtus Austriae Controllatus). Som alla apellationer är den omgärdad med en hel del regler och förordningar.

Enligt reglerna så måste vingården vara samplanterad med minst tre olika druvsorter. Huvuddruvorna är grüner veltliner, muskateller och riesling. Men även furmint och weissburgunder (pinot blanc) förekommer. Druvorna, som växer bredvid varann, skördas samtidigt och får jäsa tillsammans på ståltank. Vinet ska alltid vara torrt och får inte ha en framträdande ekkaraktär. Druvsammansättningen är viktig. Huvuddruvan får inte överstiga mer än 50%, den tredje druvan måste vara minst 10% osv… Vinet får inte heller släppas till försäljning förrän 1a mars året efter skörd.

Ni hör ju, detta handlar om mycket eleganta, pigga och fräscha viner. Det tråkiga är att det kryllar inte precis av Gemischter Satzer på Systembolaget. Men det finns lite guldkorn. Givetvis testade jag tre av dem med mycket gott resultat.

 

Wiener Gemischter Satz 2018, nr 2515, 119 kr/750 ml

Jovisst, ni som kan er racinghistoria känner till Richard Zahel. Han tog över familjevingården 1989. Då ägde de en halv hektar och ett litet heuringen med ett par rangliga bord. Han satte helt sonika namnet på blenden som vinnamn på etiketterna och gjorde vinet vida känd. Idag är det sonen Alexander som är vinmakare och basar över vingården Mauers 10 hektar. Han uppdaterade vinet till en hipp och modern produkt som tillfredställer både hipstern och sommelieren. Vinet är en blandning av sauvignon blanc, grüner veltliner, riesling, chardonnay, pinot blanc och traminer. Mycket friskt och torrt vin. Päron och gröna äpplen samsas i både doft och smak. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur. Solnedgångsvin!

 

Pfaffl Gemischter Satz Harmony 2017, nr 75109, 150 kr/750 ml

Konsonanterna rullar tungan i takt med syran i detta vin – när blenden av grüner veltliner, muskateller och riesling sprider sin doft och smak. Den domineras av lime och stenfrukter med en kryddig eftersmak. Höga livsnjutarpoäng. Syskonparet Roman Josef Pfaffl och Heide Fischer driver den ekologiska vingården och tillverkar olika viner på deras 90 hektar. Pfaffl fick även utmärkelsen ”European Winery of the Year 2016”. Vi tackar för det och njuter av vinet som det är eller till lättare rätter av kyckling eller fisk. Det pallar även med en del asiatiska rätter som har en vis hetta.

 

Schuster Aus den Dörfern 2018, nr 92150, 169 kr/750 ml

Detta vin steppar upp gastronomin en par pinnhål. Det är inte bara att korka upp och dricka upp. Doften är inte självklar. Den fladdrar hit och dit mellan blöt skogspromenad och bakgatan på en restaurang. För mig är det en positiv föraning, det ökar mina förväntningar. Som en god ost, skum doft – ljuvlig smak. Det är inte så att vinet behöver dekanteras, men häll upp till gästerna i glasen och låt det vila och andas ut ett tag. Under tiden kan man passa på att komma ihåg namnen på alla Von Trapp-kidzen!

Efter en stund kommer belöningen. En ljuvlig smak av gula frukter och kryddor som dröjer sig kvar i munnen. Strax efter kommer saltet och mineralerna. Komplex och elegant smak helt enkelt. Jag åt en ugnsbakad lax med en sås på grädde, viltfond och rårörda lingon. Det är just den här typen av mat – allt som rör sig mellan skog och hav – som passar utmärkt till denna österrikiska nektar. Även vietnamesiska rätter faller väl ut.

Det är Hannes Schusters första vita vin. Annars är det familjeägda Weingut Rosi Schuster mest känd för sina utmärkta röda viner. Gården har drivits av Rosi och hennes make sedan det grundades 1979. Även om de är aktiva i det dagliga livet är det sonen Hannes som idag driver gårdens 11 hektar.

Detta vin är lite speciellt eftersom det avviker från regeln. Det består av hela 85% grüner veltliner och resterande 15% är då själva Gemischter Satz – som består av furmint, welschriesling, weissburgund och lite muskat.

Jag föll pladask och beställde bums ytterligare flaskor. Eftersom detta är ett tillfälligt släpp (från 18/10), så finns flarrorna i en mycket begränsad upplaga. Skynda fynda säger jag. Mycket vin för pengarna! Prost!