Nu har finalisterna utsetts i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic!
Såväl entusiaster och bartenders från hela landet har skickat in sina recept och nu är det dags att kora de mest nyskapande och välsmakade varianterna av en Gin & Tonic.
Ett vinnande recept utses i varje tävlingsklass.

Bidragen i årets final är utvalda av en jury bestående av David Kringlund, dryckesinspiratör och youtuber, Pelle Tamleht, chefredaktör på Nöjesguiden och den prisade bartendern Josephine Sondlo.

Nytt för i år är att folkets röster avgör vilka recept som ska belönas med titeln ”Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021”, så var med och rösta på dina favoriter i varje tävlingsklass på Drinkgeneratorn.se/sbgt, senast den 23 augusti.

Årets finalister i de olika kategorierna samt deras respektive recept!

Finalister i kategorin Bartenders
Curt Ericsson, 33 år från Stockholm
Bartender på Bank Hotel
”Chilliberry” är en GT vars smaker för tankarna till oförglömliga sommarkvällar. Här möts het chili och söt jordgubbe i en dans med porlande tonic, is och gin.
Ingredienser
Is
5 cl Tanqueray Mandarin Gin
2 cl Chili Syrup (recept nedan)
8 cl Schweppes Tonic & Hibiscus
4 st Jordgubbar
Chilifrukt

Gör så här
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och chilisyrup. Skär jordgubbarna och placera dem i glaset. Addera en sjättedels chilifrukt. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt i glaset med barsked.

Chilisyrup
Ingredienser
3 chilifrukter
5 dl socker
3,5 dl vatten

Gör så här
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning till dess att sockret smält.
Sila av chilifrukten, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

Mimmi Arvidsson, 23 år från Göteborg
Bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset
”Sommar på bryggan” bjuder på en mix av sval melon, fräsch gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en romantisk doft av ros, likt en ljuv sommarbris över glittrande vatten.

Ingredienser
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
5 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Citronmeliss
Galiamelon
Rosvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden

Så gör du
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss.
Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosvatten i glasets öppning. Garnera med ett par ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice
Ingredienser
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten

Så gör du
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med vatten och socker, koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna, låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten.
Sila ur melonen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa ordentligt i en mixer. Tillsätt en halv deciliter av melonsockerlaget till den mixade melonen (smaka av så du får en fin sötma).
Sila den färdiga juicen genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Melonkulor
Ingredienser
1 Galiamelon

Så gör du
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

Roberto Escobar Rodriguez, 30 år från Solna
Bartender på Stockholm under stjärnorna
”Coco Azul” är en modig GT som gör sin grej. Med sin havsblå färg och sin distinkta smak av kokos är det nära till hands att minnas en solig dag på stranden.

Ingredienser
5 cl La Republica Amazonica Gin
2 cl Blue Coco Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
2 barskedar Cocos Tinture
Citronzest

Så gör du
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin, Blue Coco syrup och Cocos Tinture. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Garnera med citronzest.

Blue Coco Syrup
Ingredienser
10 cl kokosvatten
7 cl vermouth bianco (går även bra med vitt vin)
7 cl Shake it Mixers Blue Curacao
7 cl limejuice
2 nypor salt
2 dash absinth
10 cl kokosgrädde

Så gör du
Blanda alla ingredienser förutom kokosgrädden. Häll sedan mixen i kokosgrädden (denna kommer att göra så att ingredienserna skär sig). Låt stå i ca 2h. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter. Mixen kommer nu att vara genomskinlig, sila, häll upp i en flaska och förvara i kylen.

Cocos Tincture
Ingredienser
10 cl vodka, rom eller gin med ca 50% eller mer i alkoholhalt
3 matskedar kokosolja

Så gör du
Värm upp kokosoljan tills den är helt flytande. Häll oljan och spriten i en burk och låt stå i ca 8h. Skaka burken då och då. Lägg sedan burken i frysen och låt stå i ca 24h. Ta ut burken. Fettet från kokosoljan kommer nu att ha fryst och spriten kommer att ha fått smaken av kokos. Sila upp vätskan och förvara i en flaska.

Finalister i kategorin Hemmamixare:
William Prytz, 26 år från Motala, kock

”The Sauvignon GT” är en fyllig GT skapad med ginens smakpalett i åtanke. Fräschören i ginens sauvignon blanc-destillat balanseras fint av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.

Ingredienser
Is
5 cl Sorgin Yellow
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin

Så gör du
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
Ingredienser
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång

Så gör du
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka.
Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med). 

Torkad Apelsin
Ingredienser
1 ekologisk apelsin

Så gör du
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och torka på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torra. Ta bort från bakplåtspappret innan de svalnar.

Kajsa Thelander, 32 år från Sundbyberg, Bokningskoordinator
”Ginsburg GT” är en hyllning till alla kvinnors förkämpe och riviga pantertant.
Denna GT bjuder på en stor dos personlighet i sin blandning av blommig tonic, syrlig rabarber och Earl Grey-infuserad gin.

Ingredienser
Is
4 cl Hernö Old Tom med Earl Grey
8 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
1 cl Råsaft av rabarber
Rabarber

Så gör du
Låt en påse med Earl Grey te dra i några minuter i ginen. Ta fram ett glas och fyll det med is, varvat med tunt skuren rabarber. Tillsätt den te-infuserad ginen och råsaft av rabarber. Toppa glaset med tonic. Garnera med en skuren rabarberstav.

Råsaft av rabarber
Ingredienser
3 stjälkar rabarber

Så gör du
Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälken med hjälp av en kniv. Skär sedan stjälken i bitar och kläm ur saften.

Niklas Sandström, 55 år från Malmö, Art director
”Salty Spruce” är en GT som låter oss upptäcka den oemotståndliga beskan från granskott. Förutom skogens gröna guld bygger den spännande blandningen på rosépeppar, läskande tonic, citron och Himalayasalt.

Ingredienser
Is
5 cl Granskottsinfuserad gin
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Rosépepparsalt
Juice från en citron

Så gör du
Häll citronjuice på ett fat och rosépepparsalt på ett annat. Ta fram ett glas och doppa kanten på glaset i citronjuicen och därefter i rosépepparsaltet, så du får en fin frostad kant.
Fyll glaset med mycket is. Tillsätt granskottsinfuserad gin och toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper.

Granskottsinfuserad Gin
Ingredienser
2,5 cl nyplockade granskott
5 cl Tanqueray London Dry Gin

Så gör du
Blanda granskott och gin i en burk med lock. Låt stå svalt i 24h. Sila av och häll över vätskan i en ren behållare.

Rosépepparsalt
Ingredienser
Himalayasalt
Rosépeppar

Så gör du
Häll lika delar Himalayasalt och rosépeppar i en mortel och stöt tills kryddorna är finfördelade.