你好! Dos Gardenias firar internationella baijiudagen!

Söndag 9 augusti firas den kinesiska spriten baijiu världen över med olika events för att sprida information och baijiuglädje!

Första gången World Baijiu Day gick av stapeln var 2015. Sedan dess har antalet deltagande städer fyllts på. Anledningen till att det blev den 9 augusti är för att tecknen för detta datum är ”ba” och ”jiu” på mandarin, och uttalet låter just som ”baijiu”.

Tack vare baijiuexperten Ludvig Sääf, deltar Stockholm för tredje året i rad. I år kommer han, precis som tidigare, bland annat ha ett samarbete med Stikki Nikki och göra tre sorters glass som säljs i de butikerna på söndag.

Fun facts: En tredjedel av all starksprit som produceras i världen är baijiu. Kina står för huvuddelen av produktionen (och konsumtionen) vilket uppskattas vara runt 10 miljarder liter om året.

Var ska man då börja, om man är nyfiken på denna spännande sprit? Vi tog ett snack med Ludvig och fick hans bästa tips och råd. Som tur är finns de flesta av hans rekommendationer att beställa på Systembolaget, i annat fall föreslår vi besök på restauranger med välsorterad dryckeslista.

Vilken baijiu ska man börja med om man aldrig provat det förut? 
Luzhou Laojiao Touqu 52%, nr 83547, 410 kr/500 ml (Strong aroma), ditt steg in i baijiu världen. Stilen strong aroma är den mest populära stilen av baijiu både i Kina och som blivit populärast på barer i väst. Touqu är en mycket stabil stiltypisk produkt i den kategorin utan att man behöver tömma plånboken. Här får man den karaktäristiska smakupplevelsen ananas-stjärnanis-källarvalv som definierar just strong aroma väldigt tydligt.

Red Star Erguotou Classic 56%, nr 83159, 364 kr/500 ml, (Light aroma), företaget Beijing Red Star är Pekings stolthet. Få drycker är så ikoniska som denna gröna flaska med den röda stjärnan på fronten. Vill man förstå smaken av Peking, hur kommunistisk rödgardist-rusmedel smakar, ja då är det denna man ska ha!

Och om man provat några och är nyfiken på att prova fler?
Luzhou Laojiao Tequ 52%, nr 82225, 651 kr/500 ml, (Strong aroma), detta är den baijiu som definierar stilen strong aroma och som gjort Luzhou Laojiao till världens fjärde mest värdefulla alkoholföretag. Med mer komplexitet i blandningen och längre lagring än lillebror Touqu så får den ett djup och fruktighet likt få andra. En baijiu man kan kalibrera smakpaletten efter.

Shui Jing Fang Wellbay 52%, nr 82155, 944 kr/500 ml, (Strong aroma), en representativ baijiu för strong aromas ena undergren som görs med fem sädesslag. En exklusiv om än mer komplex och föränderlig smakupplevelse än de som görs på bara ett sädesslag (till exempel Luzhou Laojiao).

Red Star Erguotou 8y 53%, nr 83287, 387 kr/500 ml, (Light aroma). Om Red Star Classic är den ikoniska kommunistdrycken så är detta en dryck för dagens pekingbor. Längre lagring rundar av spriten och gör den mjuk och len med bibehållna stiltypiska aromer av smörkola, grönt äpple och keramik.

Kweichow Moutai Prince 53%, nr 86616, 534 kr/500 ml (Sauce aroma), stilen sauce aroma definieras av företaget Kweichow Moutai. Denna stil är mer svårtillgänglig för västerlänningar men när man tagit sig en bit in i baijiuvärlden så måste man förstå denna kategori, och när man väl är inne så finns det ingen väg ut. Smakar av kaffe, choklad, jord, syrliga röda bär och en djup djup botten av umami.

Slutligen, om man blivit något av en konnässör?  
National Cellar 1573 52%, nr 81420, 1 587 kr/500 ml, (Strong aroma), Luzhou Laojiaos flaggskepp. Officiell dryck på VM i fotboll 2018 och på Australian Open 2019 och 2020.
Görs i Kinas äldsta kontinuerligt använda destilleri med mäsk och fermentationsgropar av lera som båda använts sedan 1573!

Shui Jing Fang Forest Green 52%, nr 82819, 2 465 kr/500 ml, (Strong aroma), det finaste och mest exklusiva som finns inom baijiuvärlden. Tio års lagring och filtrering genom bambukol ger denna dryck en närmast sagolik upplevelse. Några få droppar ger känslan av att gå genom en sval bambuskog en tidig morgon, eller att ta det där första andetaget en kylig klar höstdag.

Red Star 10y 52%, finns tyvärr inte på Systembolaget, (Light aroma), med längre lagring får Red Star tydlig karaktär av de keramiska krus på vilka spriten lagras. All revolutionär råhet är avslipad och kvar är kanske det lenaste man kan dricka i baijiuvärlden.

Kweichow Moutai Feitian 53%, nr 86518, 2 727 kr/500 ml(Sauce aroma), Moutais flaggskepp, den dryck som tagit företaget till att bli världens mest värdefulla alkoholföretag. Detta är officiella drycken på statsbanketter och tillika det Kinas presidenter druckit ända sedan Chairman Mao Zedong. En extremt komplex dryck där spriten lagrats i minst 5 år för att sedan blandas samman av upp till 200 olika destillat!

Tack Ludvig! Vi önskar alla en god baijiudag, ganbei!!!