All världens destillat

Människor världen runt har varit ytterst uppfinningsrika när det gäller att producera sprit av en mängd råvaror. Från frukt (druvor, äpple, päron), via spannmål (vete, korn, majs, ris), växter (sockerrör, agave) och rotfrukt (potatis).

Destillat avnjuter jag mer än gärna i form av avec, gärna med en cigarr till om det funkar.
För egen del tycker jag att en smakrik avec smakar bättre under vinterhalvåret, på sommaren vill jag hellre ha cocktails. Men det är förstås en smaksak som allt annat!

I skrivande stund är jag extra förtjust i följande:

Elegans i cognacsform
Hade jag provat detta utsökta destillat blint hade jag helt klart tagit det för en whisky, med dess träiga, lätt tjäriga toner och eleganta sälta.
Just sältan kommer av att den görs på druvor som växer nära Atlantkusten och som därmed får en släng av salta vindar.
En cognac som till och med de som vanligtvis föredrar whisky kommer älska, komplex och sofistikerad med fantastisk eftersmak, perfekt att sitta och njuta av länge.

Camus Ile de Ré Fine Cognac, nr 86244, 399 kr/700 ml

Från Andernas sluttningar 

När de spanska conquistadorerna invaderade Latinamerika tog de inte bara med sig språk och religion, utan även tekniker för att producera vin och destillera druvresterna.
Det resulterade bland annat i pisco chileno som tillverkas i norra Chile, ett numera ursprungsskyddat destillat.

Sedan en tid tillbaka finns piscon Alto del Carmen i beställningssortimentet och välsorterade barer. Det är en dubbelt destillerad pisco som lagrats sex månader på fat av amerikansk ek. Resultatet är en aromatisk dryck med dofttoner av mogen exotisk frukt vanilj, och elegant smak av muskat och mogen persika. Avnjut ren som avec eller som drinkbas.

Pisco Chileno Alto del Carmen, nr 82046, 399 kr/700 ml

Fransk äppelmagi 

Äpplet är kanske den mest mytomspunna frukten i världshistorien och av destillerad äppeljuice görs calvados i nordvästra Frankrike. Tidigare i år fick jag möjligheten att vara med och tävla i Calvados Cocktail Trophies (mer om det i ett annat inlägg) och uppleva den mängd variationer av calvados som finns.

Precis som med druvor som används till vinproduktion är dessa äpplen (och päron) inte populära att äta då de smakmässigt går åt det bittra hållet. De gör sig bäst i dryckesform helt enkelt, i vilken de verkligen briljerar.

En av mina favoriter är helt klart calvados från Garnier. Familjen Garnier har tillverkat calvados i fem generationer och det märks. Deras calvados är len och smakrik, ren och skär lycka att njuta av efter maten, eller värma och krydda med lite kanel och nejlika. Perfekt efter en långpromenad i krispig höstluft.

Calvados Garnier 3 ans d’age, nr 86489, 269 kr/500 ml


Exklusivt svenskt smycke

Att multikonstnären Efva Attling även är whiskykonnässör och fatägare är inte lika känt som hennes design eller musikalster.

Tillsammans med Mackmyras supercoola master blender Angela D’Orazio har hon skapat Moment Efva, en len maltwhisky med sting i. Whiskyn har bland annat lagrats en tid på fat mättade med något så skandinaviskt som björkvin.

I doften finns pepprig tobak, honung och vanilj, och i smaken mogna päron, vanilj och kola. Mycket elegant eftersmak som dröjer sig kvar länge. Att flaskan dessutom har en specialdesignad kork gör den till ett smycke i sig, extra fin att ge bort eller ha framme.

Mackmyra Moment Efva, nr 82277, 1 249 kr/700 ml

Vad tycker du om att dricka som avec? Berätta gärna!