Amalias dryckesfavoriter vecka 52 och 1

Jul-, nyår- och trettonhelgerna bjöd på överraskande goda smakkombinationer.

Vi var några som ville dricka vin till jullunchen på julafton och mallorkinska ”naturvinet” Pedra de Binissalem Negre, nr 73273, 179 kr/750 ml, passade förvånande bra till. Vinets friska syrlighet och kryddiga toner matchade suveränt till såväl sill som Jansson och köttbullar.

Under mellandagarna provade jag ett chilenskt vin från tillfälliga sortimentet. Aterciopelado, nr 95764, 169 kr/750 ml. En blend av den inhemska druvan pais och den mer välkända malbec.
Friskt och fruktigt, med fina tanniner och tydlig eftersmak. Eldigheten, alltså alkoholhalten kunde vara något lägre, då skulle det vara perfekt. Finfin till kryddiga julköttbullar och vildsvinsstek.

En annan chilensk läckerhet som förgyllde de fisk- och skaldjursrätter vi fick dille på efter julmat overload, var mitt vita ”måste alltid ha hemma”-vin: Casa Marin Sauvignon Gris, nr 70494, 179 kr/750 ml. Jag ÄLSKAR detta vin. Förutom att doften genast tar mig till farmors kök och nyuppskuren grön chili, har den aldrig gjort mig besviken.