Amalias Dryckesfavoriter vecka 48

Det är aldrig lätt att välja ut ett fåtal av de drycker som utmärkt sig under veckan som gått. Särskilt svårt blir det när veckan börjar med idel ljuvligheter signerade en av mina absoluta favoritproducenter Sybille Kuntz!

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett Trocken, nr 74702, 229 kr golvade mig totalt med sina toner av citrus, honung och en aning av den för riesling typiska petroleumtonen (TDN). Perfekt balans mellan syra och sötma gör den till en läckerhet som man inte vill ska ta slut.

Veckans WOW går utan tvekan till Michelle, nr 7933, 139 kr/750 ml. Torr och elegant,  läcker mousse (bubblorna) och fin eftersmak. Vinet är producerat enligt den traditionella metoden vilket bland annat innebär att den andra jäsningen sker på flaska. Friska toner av gröna äpplen, grapefrukt samsas med liten, perfekt brödighet.

Veckans ”Min Gud, jag dricker stjärnor” är Lallier Millésime Brut 2002, nr 97011, 649 kr/750 ml. Jag är fortfarande stum av hänföring över denna champagnes perfektion.

Veckans grekiska gud är faktiskt producerad av fransmannen Jerome Charles Binda, av grekerna kallad ”that crazy French guy”. Till skillnad från många andra i vinvärlden kommer han inte från en vinmakarsläkt, utan var till en början grafisk designer och konsthandlare. Livet förde honom till ön Tinos, en av Cykladerna, och där började han sin bana som vinbonde.

Jag fick möjlighet att prova Domaine Kalathas 10+12, under en master class ledd av grekiske Master of Wine Yiannis Kakasaki. Vinet stod ut rejält, inte bara för att den är gjord på druvan aspro potamisi, utan också för dess komplexa smaker och perfekta balans. Inte så konstigt kanske då vinet legat länge på sin jästfällning. Smakerna fick mig att bli rejält nyfiken på att testa vinet till en mängd maträtter.

Tyvärr går det endast att få tag i den via privatimport än så länge, men jag hoppas verkligen att den hittar sin väg hit. För runt 410 kr/flaskan är den förvisso dyr, men smakerna och aromerna gör den väl värd vartenda öre. Ett utsökt hantverk!