Amalias fredagsfrågor: Anders Melldén

Idag svarar en av landets vassaste vinskribenter på fredagsfrågorna! Anders Melldén är oerhört omtyckt och respekterad kollega. Han är essutom författare, lärare på Vinkällan och har sin egen utmärkta serie ”Winesplaining” på Facebook och Instagram, där han kort och kul förklarar vin.

Hallo herr Melldén, vilken dryck bjuder du…  

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Mina föräldrar drack nästan aldrig vin när jag var liten, så det är jag som uppfostrat dem i denna sköna konst. Pappa lever inte, men min mamma bjuder jag oftast på champagne. En gång snodde hon också en Serre Nuove dell’Ornellaia som jag glömt kvar på landet. Det tyckte hon var gott.

Mina svärföräldrar är väldigt vinintresserade och reser ofta till vinområden. Varje sportlov bjuder jag dem på en mastodontprovning från ett område. Kan vara Bordeaux, Rhône, Stellenbosch, Toscana … Det vill säga – jag bjuder på kunskap, de står för halva vinkostnaden. I julklapp får de Guidalberto från Sassicaia.

2. …din älskade?
– Lina är enormt kräsen. Hon älskar ”dyra fat” så jag bjuder henne förmodligen på vit bourgogne från Puligny Montrachet. Helst Etienne Sauzet eller Pierre Yves Colin Morey.

3. …din chef?
– Vilken härlig fråga! Jag är ju min egen chef och skämmer helst bort mig med fin röd bourgogne när jag gjort bra resultat. Rikligt, i stora glas!

4. …dig själv?
– Jag älskar allt vin som är välgjort – norditalienskt orangevin, vitt av grekisk assyrtiko, ungersk furmint, en nordspanjor eller nordportugis som bolagssuccén Aphros Loureiro. Och rosé!!! Sen är jag svag för röda och vita klassiker från Bordeaux, Bourgogne, Côte Rôtie och Champagne, och jag älskar nebbiolo från norra Italien, stilfull chianti classico och brunello från Toscana – nåt från Pietroso. Sa jag Kalifornien också? Just nu är bästa bolagsköpet därifrån Frog’s Leap Chardonnay!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Svårt…men Mariah Carey för sjutton! Vi skulle snacka musik och dricka St Henri Shiraz från Penfold’s.