Amalias fredagsfrågor: Andreas Grube

En av vinsveriges coolaste katter svarar på Fredagsfrågorna,  vi ger er musikern, vinexperten (en av få i landet som har WSET Diploma) och galet vasse skribenten Andreas Grube!

Hej Andreas, vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Min mamma tillhör ju ”bag-in-box-generationen”, men brukar å andra sidan alltid uppskatta när jag bjuder henne på något lite schysstare vin. Framför allt gillar hon italienska viner, så jag tänker att jag delar en flaska Brunello di Montalcino eller bra Chianti Classico med henne.

2. …din älskade?
– Ohh, det går ju inte att komma ifrån att det finns något väldigt romantiskt och lite sexigt över röd bourgogne eller bra beaujolais. Det där silkiga, rödbäriga, svala och samtidigt lite kryddiga. Så det får det nog bli. Eller en syrah av lättare och mer violparfymerat snitt, det fyller ungefär samma romantiska (och erotiska) funktion.

3. …din chef?
– Som så många andra i den här frilansvärlden är jag ju min egen chef (för övrigt en mycket förstående, generös och snäll chef – som också har en ambitiös och hårt arbetande anställd). Ska jag smöra riktigt ordentligt för mig själv/chefen så blir det en smarrig champagne, gärna Blanc de Noirs eller något från de lite ”fetare” husen, typ Roederer eller Krug. Eller varför inte en god whisky, till exempel Balvenies 21-åriga Portwood?

4. …dig själv?
– Då tänker jag att vi snackar vardagsvin eller åtminstone slappa-i-soffan-vin. Där är jag just nu inne i en syrah-period, där jag inte helt oväntat tycker att norra Rhône är outstanding, inte minst Saint-Joseph. Pierre Gonon är ju nån slags facit (som tyvärr är svårt att få tag i), men jag är också just nu mycket förtjust i en domän som heter Domaine Gérard Courbis. Samtidigt är jag också en sucker för att ta med mig en bra bok eller ett magasin och sätta mig nånstans med en helt vanlig kall pilsner eller lager, det kan vara bland det godaste som finns, inte minst om man har varit och provat en massa vin innan.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Finns många… Men jag landar ändå i Dolly Parton! Dels för att det sägs att hon varit så sinnessjukt produktiv – hon har skrivit över 5 000 låtar, släppt 950 av dem, sålt 160 miljoner skivor, osv –, dels för att hon verkar driven, smart, cool och samtidigt vettig på ett jordat sätt. Skulle älska att sitta en kväll med henne och snacka låtskriveri och branschskvaller. Vet inte alls vad, eller ens om, hon dricker alkohol, men jag tänker att bourbon och blaskig amerikansk lager blir perfekt. Country style.

Whiiiiiiiihaaaaa!!! Tack Andreas och trevlig helg!