Amalias fredagsfrågor: Andreas Larsson

Kvällens andre herr Larsson är ingen mindre än Andreas Larsson, Sveriges förste världmästarsommelier, vilket han blev 2007. Sedan dess åker han världen runt på diverse glamorösa dryckesuppdrag som att vara jurymedlem, konsult, och vinkonnässör extraordinaire. 

Jag hade Andreas som lärare på Restaurangakademin, och har efter det haft förmånen att hänga med denne fantomsommelier och extremt mångfacetterade man även privat. 

God afton, ”Fantomsommelieren”, vilken dryck bjuder du…. 

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Det finns bara en dryck som är värdig och som faller samtliga i smaken – champagne såklart! Just nu är Charles Heidsieck min  ”huschampagne” och dess versatila, breda spektrum med såväl mognad, nötighet, värme, rondör och komplexitet passar perfekt till både otränade och mer raffinerade paletter.

2. …din älskade?
– Hon är nöjd så länge det står Meursault, Vosne-Romanée eller Pomerol på etiketten! De förstnämnda får hemskt gärna ha Premier Cru i suffixet. Glöm nya världen eller funkiga, hippa grejer…

3. …din chef?
Är min egen ostrukturerade men förstående chef, vänligen se nedan.

4. …dig själv?
Finns det någonting jag måste ta åt mig så är det att jag är en ivrig förespråkare och utövare av ”the art of single dining” . Trots min fäbless för samkväm och gemenskap så måste jag tillstå ha knäckt otaliga buteljer Grand Vin i min ensamhet. Efter några hårda arbetsdagar, komma hem steka en perfekt majskyckling med snuskigt knaprigt skinn ackompanjerad av en tryffelpure och kantareller, sätta på en bra film och inmundiga stadiga klunkar av 2000 Vieux Château Certan till sista droppen!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Viner har jag gott om, frågan är vem drömgästen skulle vara? Kanske resa tillbaka i tiden och dela en butelj 1929 Romanée-Conti med John Coltrane. Två av mina stora förebilder!

Tack Andreas, ha en fortsatt glamorös och trevlig helg!