Amalias fredagsfrågor: Anette Andersson

Denna fantastiska kvinna hade jag ynnesten att träffa då jag var domare i Lily Bollinger Awards i höstas, där hon kammade hem en silvermedalj med den äran! Till vardags hittas hon på HarleQuin by Hunger & Törst i Umeå och på sitt instagramkonto @in.theglass kan man följa hennes minst sagt spännande vinäventyr.
Möt Annette Andersson!

Hej Anette, vilken dryck bjuder du…

1. … dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar tycker mycket om vin och har en raffinerad smak, de uppskattar strama viner med en vällagad köttbit. Jag skulle unna dem min 2011 La Ragnaie, Brunello di Montalcino, som har legat och tryckt i källaren några år nu.

Första gången jag träffade mina svärföräldrar så bjöd jag på Cascina Ballarin, Dolcetto och de uppskattar fruktdrivna viner – den tillsammans med en bok vi kan diskutera under tiden vi njuter.

2. …din älskade?
– Min älskade livskamrat föredrar en kall, god öl typ Stiegl Goldbräu, Österrikisk lager. Men när den är slut skålar vi i MV Laherte Frères Blanc de Blancs Brut Nature – det är ”vårt” bubbel. Han tackar heller aldrig nej till vit Bourgogne, såsom en Meursault från Pascal Clement, dyr i drift den där…

3. …din chef?
– Min chef är nykterist, han dricker i princip bara vatten och Treo. Men när jag har bjudit på ett gott grönt te tackar han artigt, så jag skulle servera honom kukicha, japanskt grönt te gjort på kvistar och stam istället för löven. Det får han mumsa på medan jag och hans sambo delar på en flaska 2008 Cuvée Joséphine, Joseph Perrier (som han bjuder mig på).

4. …dig själv?
– En bättre kopp kaffe. Jakten efter det perfekta kaffet slutar liksom aldrig och vi dricker för mycket halvdant kaffe i livet. Handkvarnade kaffebönor från Costas rosteri här i Umeå, tillsammans med en liten Fernet Branca – då är jag hemma.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Tänk att få bjuda Trixie Mattel, främst känd från RuPauls Dragrace, på ett himla snyggt biodynamiskt vin. Valentin Zusslin, Bollenberg Sylvaner är såå trevlig, jag gillar verkligen druvan och Zusslins sätt att jobba med både råvaran och den färdiga produkten. Serverat tillsammans med en fräsch vegetarisk rätt med bra fetma och höga smaker som möter den pigga syran och mogna frukttonerna i vinet. Jag tror att Trixie skulle uppskatta naturvin då hon är vegetarian och Marie Zusslin gör otroligt komplexa och fina viner.

Supersommelier, dragqueen och gott vin – det låter som en kväll helt i mitt tycke! Tack för att du var med Anette och trevlig andra adventshelg!

Foto: Det svartvita fotot är taget av Hampus Elmenhoff, färgfototot är pressbild från Lily Bollinger Award 2021