Amalias fredagsfrågor: Anna ”Sommelierskan” Henningsson

Hon är känd som Sommelierskan och som sådan håller hon spännande vinprovningar, leder vinresor och sprider vinkärlek såväl online som i verkliga livet. Idag är det Anna Henningsson som svarar på fredagsfrågorna!

Vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mamma och pappa var med på min vinresa ”In i dimman” till Piemonte förra hösten och föll då pladask för duvan arneis. Så en god vitello tonnato med ett glas Arneis Tre Fie från Gian Piero Marrone i La Morra är ett säkert kort. Annars är de fredagswhiskydrickare och jag bjuder dem gärna på en skvätt svensk whisky: High Coast Berg, lagrad på Pedro Ximenes-fat.

2. …din älskade?
– När jag någon gång träffar en älskling kommer han få dricka så goda grejer men tills dess är detmina kära vänner som får utstå mina middagsprovningar. Den mest episka i någorlunda närtid är nog Cabernet Franc-middagen i vintras. Förakta icke denna druva!

3. …din chef?
– Min chef är i detta sammanhang jag själv och jag kan inte motstå Riesling! Hur jag än försöker är det vad jag återkommer till när det handlar om vita viner. Gärna en frisk tysk med lite, lite restsötma, ljuvligt! Jag tror för övrigt att alla chefer behöver ett glas krispig Riesling då och då…

4. …dig själv?
– Efter att ha fått besöka Beaujolais ett antal gånger de senaste åren har jag blivit djupt förälskad i vinerna därifrån. Ett glas sval Chiroubles fungerar sommar som vinter, att bara dricka eller till mat. Urgott helt enkelt!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Min drömgäst just nu får nog bli Joe Fattorini från The Wine Show. Dels för att jag så gärna vill göra en svensk version av programmet, men också för att han verkar kul. Han tar med sig sitt favoritvin från England, jag bjuder på svensk Solaris, troligtvis från Vingården i Klagshamn, och vi diskuterar England och Sveriges framtid som vinländer. Kul kväll!

Det vore fantastiskt om du kunde göra en svensk Wine Show, Anna! Tack, skål och trevlig helg!