Amalias fredagsfrågor: Anna Laestadius Larsson

Vi Gardenior älskar litteratur minst lika mycket som vi älskar ädla drycker och slukar böcker med samma lust som vi njuter av bättre vin. En av mina svenska favoritförfattarinnor är helt klart Anna Laestadius Larsson, kvinnan bakom trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna, ljuvliga boken Hilma, fristående fortsättningen till tidigare nämnda trilogin Kurtisanen och nu senast ”Svårmodets döttrar”. Är det något Anna har koll på så är det kvinnohistoria i allmänhet, svensk sådan i synnerhet. Om du inte läst hennes böcker har du ett gäng läsupplevelser att se fram emot!

Hallo Anna, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min mamma tycker inte om alkohol så oftast blir det någon god alkoholfri cider. Och eftersom pappa alltid kör får han hänga på det alkoholfria.

2. …din älskade?
– Utan tvekan en flaska Priorat. Min man är rödvinsälskare och det här är nummer ett på hans lista. Han och jag brukar spendera vintrarna i Spanien och för några år sedan upptäckte vi det här smakrika vinet från det lilla vindistriktet strax söder om Barcelona.

3. …din chef?
– Alltså min förläggare är ju gift med en riktigt vinkonnässör… Senast vi träffades var hon inne på viner från Côte du Rhône. Vi brukar mötas över en lunch så kanske ett glas vitt grenache? (Fast det luriga med den ”bjudningen” är ju att hon alltid tar notan.)

4. …dig själv?
– Amarone alla dagar i veckan (skojar, så många böcker säljer jag tyvärr inte). Jag älskar det.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Om jag får tänka helt fritt bjuder jag Olympe de Gouges, min absoluta favorit bland historiens kvinnor. En enastående kvinna som var verksam i Frankrike på 1700-talet. Självlärd (eftersom kvinnor var utestängda från formell utbildning), författare och debattör med ett jäkla patos, driv, mod och humor. Hon skrev det allra första feministiska manifestet, 1791, i vrede över att de mänskliga rättigheter som fastslagits i den franska revolutionen enbart gällde män.

Olympe krävde samma rättigheter för kvinnor på alla områden. Hon var en stor humanist, emot dödsstraff och därmed även emot kungens avrättning, vilket retade upp Robespierre och de andra jakobinerna till den grad att de dömde även henne till döden genom giljotinering. En Absolutely Fabulous kvinna så valet av dryck blir lätt – ett gäng Stoli-Bolli (en del Stolichnaya, två delar Bollinger), såklart!

Åh, hur fabulöst och fantastiskt!!! Tack Anna och ha en suverän helg!