Amalias fredagsfrågor: Anna Mellfors

En av rikets i särklass coolaste och hippaste sommelierer, en person med vinpassion så stark att den är närmast magnetisk. För henne är vin inte bara vin, det är själ, kropp och ande. I höstas öppnade äntligen vinbaren hon frontar, Gemla vinbar, kanske stadens mest efterlängtade och haussade premiär. Lovorden har haglat sedan dess och ingen är förvånad. Möt fantastiska Anna Mellfors!

Hallo Anna, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min mamma har ett väldigt öppet sinne och ett utvecklat smaksinne, så henne kan man bjuda på nästan vad som helst som är gott och välgjort. Hon har liksom följt min smakresa genom mat och vin sedan jag var 6 år och lagade trerätters till mina föräldrar från Catelins kokbok.

När jag var nybakad sommelier för 20 år sedan fick hon nya viner och en liten föreläsning varje gång vi sågs. När jag upptäckte kemifria och naturliga viner för 10-12 år sedan följde hon glatt med i utforskandet av nygamla smaker, druvor, metoder och områden. Hon blev inte avskräckt av varesig grumliga viner, lite extra volatil syra eller skalmacererade viner.

Numera är hennes största problem att hon inte tycker att det finns något gott att köpa på Bolaget i den naturliga stil hon kommit att älska, så jag försöker lära henne att beställa från de fantastiska hemsidor som finns på nätet. Det bästa mamma vet är när jag bjuder henne på ett vin och kan berätta om personen som gjort det, var det växt och hur det ser ut och luktar där så att hon verkligen kan förstå varför vinet smakar som det gör.

Jag skulle bjuda henne på Organic Anarchy Radicall 0, en blandning på Welschriesling, Kerner och Chardonnay, som Aci Urbajs gör i sin pyttelilla branta vingård på berget i Rifnik i Slovenien. Det är ett vin som är så besjälat som ett vin någonsin kan bli, från en plats som är djupt historisk och har en enorm inneboende spirituell dragning. Det är väldigt starkt. Att ha varit där och träffat och bott med Aci förändrade mig i grunden som människa.

Dessutom fick min, då 3-åriga, dotter och Aci en så stark kontakt trots att de inte talade samma språk, de kommunicerade med händerna och egna ord, att de praktiskt taget satt ihop hela den tid vi var där och Alexandria började kalla Aci för ”Min Aci”. Det gör hon fortfarande.

Allt detta får min mamma uppleva en liten bit av när jag bjuder henne på Aci’s vin!

2. …din älskade?
– Max provar och dricker så oerhört mycket att det är svårt att överraska honom med något. Varje gång jag tror att jag tagit fram något nytt som han inte provat så säger han ”Ja, men det där, det är supergott! Vi hade det på glas på Tyge för ett tag sedan”, eller något liknande.

Jag skulle nog antingen ta fram något riktigt klassiskt och moget som jag gillar, för han dricker inte mycket klassiskt, kanske en Bourgogne eller ännu heller en riktigt, jäkla gamla Rioja som till exempel Viña Tondonia med minst 30 år på nacken.

ELLER så skulle jag sätta mig och göra ordentlig research för att hitta något spännande från Australien som han inte provat. Allra helst något riktigt josigt, ljust rött, gärna gjort av både blå och gröna druvor.

Max var en av de första som insåg att Australien började bli ett otroligt spännande och dynamiskt vinland igen, i synnerhet runt Adelaide Hills med Basket Range som ett slags epicenter, han var nog först på den bollen i Stockholm. Han gillar forfarande dessa viner skarpt men har provat så mycket mer än jag, så det vore kul att luska fram något därifrån som han inte hunnit prova än.

3. …din chef?
– Numera är jag min egen chef men jag har kompanjoner och partners i delägarskapet av vinbaren. De är väldigt olika och kommer från olika världar. Benny och Anton som har Gemla Möbelfabrik (vår samarbetspartner) kommer från arkitekt- och designvärlden, även om de båda har fuskat inom hotell och restaurang i sin ungdom.

De är dessutom män i sina bästa år och hade kanske inte världens mest öppna sinne när vi inledde den resan som så småningom skulle utmynna i Gemla Vinbar så jag har försökt bjuda dem på så mycket vin jag bara kunnat hela tiden. Det tog ungefär 3 månader att övertyga dem att det enda sättet att göra denna vinbar på var att ha ett gemensamt perspektiv på både möblerna, maten och vinet.

Gemlas möbler är 100% hantverk, endast från certifierade skogar med naturgarvat läder och en helt naturnära och miljövänlig framställning ända ner till förpackningen. Gemla är Sveriges äldsta möbelfabrik och har en lång och brokig historia. Man kan säga att deras möbler är möbelbranschens motsvarighet till naturviner.

Att inte plocka upp detta med hantverk, historia, omsorgen om naturen och miljön och det stora perspektivet om hållbarhet även i maten och vinet som serverades skulle i mina ögon inte bara varit ett misstag utan även helt motsägelsefullt.

Sen var det såklart även den aspekten att jag för egen del inte kan tänka mig att jobba med några andra viner än levande, kemifria och omanipulerade viner, som odlats av passionerade vinbönder som känner sin jord och sina rankor och behandlar dem med den största respekt och som låter vinet tala fritt om vad det är utan att försöka sätta filter emellan. Idag är vi alla helt överens att detta var det absolut bästa vi gjort!

Med det sagt så är Benny och Anton fortfarande mer oerfarna i denna smakvärld än vad vi andra är så jag vill bjuda dem på något som utmanar lite men som de ändå kan finna förbehållslöst njutbart. Det blir en Pinot Blanc eller Riesling från Marc Tempé i Zellenberg, Alsace.

Klassisk i sin struktur och smak men med en bredd och ett djup tack vare den helt naturliga och försiktiga vinmakningen som man sällan finner i området. Marc låter alltid sina viner jäsa långsamt så länge de behöver. Eftersom han självklart endast jobbar med naturlig jäst så kan det röra sig om många hundra olika jäststammar som ska göra sin grej innan vinet är klart. Det kan ibland ta flera år. Resultatet blir ofta viner med en krämig struktur och mycket härlig munkänsla tillsammans med fin syra.

Ola och Alex är en annan femma. Alex, vår kock, har ett brinnande vinintresse och smakar och dricker oerhört mycket. Han är verkligen helt inne på det naturliga, omanipulerade och jordnära. Han vill ha sina viner med en tydlig energi och gillar inte om det är för tillrättalagt, hellre vilt än tamt. Ola gillar det mesta som är välgjort, vilt som tamt, bara det har fin mineralitet och syra. Jag skulle faktiskt bjuda även dem på ett vin från Alsace, men i en lite friare, vildare stil om än extremt välgjort.

Jérôme Francois som gör vin under namnet ”La Grange de l’Oncle Charles” i Ostheim är en relativt ny bekantskap för mig och jag är helt såld! Det är så gott!

Glöm alla tråkiga, kladdiga, relativt syrefattiga Alsaceviner som florerade på varenda avsmakningsmeny i millenieskiftet, detta är ett helt annat smakspektra. Friskt mineralitet, citruszestigt och gräddigt på samma gång, väldigt tydlig terroir med all sin energi i behåll! De är som fantastiska sportdrycker alla Jérôme’s viner, energin bara flödar! Viner med all sin integritet i behåll men ändå mycket snyggt gjorda. De skulle både Ola och Alex gå igång på!

4. …dig själv?
– Åh, det finns så mycket jag skulle vilja bjuda mig själv på! Jag är väldigt generös mot mig själv! Jag säger aldrig nej till ett glas från Jura oavsett stil, oullié, sous volie, Savagnin, Chardonnay, Poulsard, Trousseau, Pinot Noir, Vin Jaune, jag älskar allt!

Jura är en stor vinkärlek som varat, med oförminskad styrka, i över tio år, varje gång jag dricker ett glas Jura är det som att komma hem. En lite senare fäbless är Pétillant Naturel, eller kort och gott PetNat, det är nog det jag dricker oftast just nu.

PetNat är bubbligt vin som görs genom att vin tappas på flaska strax innan det jäst helt klart, försluts med en kronkapsyl och jäser färdigt på flaskan och därmed skapas bubblor. PetNat görs över hela världen, på alla slags druvor och i alla färger du kan tänka dig. Därför är variationen oändlig, det finns något för alla smaker och tillfällen.

Jag älskar det lättsamma och okomplicerade med PetNat, det är så opretentiöst och kräver inget av den som dricker, på det sätt som jag kan uppleva att Champagne gör.

Jag skulle bjuda mig själv på vilken som helst av La Sorga’s otaliga PetNat, Anthony Tortul håller till i Roussillon och gör en herrans massa olika viner varav ett imponerande antal är PetNat. Kanske i och för sig helst den som är gjord av alla tre färgerna av Grenache, Blanc, Gris och Noir….

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Det finns så många som jag väldigt gärna skulle dela en flaska vin med men just nu längtar jag efter en riktigt jäkla våt och svettig efterfest med mycket musik, skålar och kramar!

Så jag skulle ringa Tom Lubbe på Matassa och Laurent Cazotte från Gaillac, för de är fina, roliga killar som gillar att festa och dricka mycket, länge och sent, det vet jag sen gammalt.

Och de skulle ta med sig ohemula mängder med vin, lite diverse polare som spelar musik och ett och annat köttstycke att grilla över öppen eld under bar himmel nere i Calce i franska Pyrenéerna. Sen skulle vi äta, dricka, skratta, sjunga och kramas ända tills solen gick upp och kanske till och med en stund till efter det!

I övrigt så längtar jag också väldigt mycket efter att på riktigt kunna fylla Gemla Vinbar med gäster. Jag vill att det ska få vara glatt och uppsluppet, lite lagom trångt och svettigt, med den där speciella energin som uppstår när alla är på samma ställe för att de i grunden går igång på ungefär samma saker.

Vi på Gemla brinner så väldigt mycket för att förmedla den speciella glädje och inspiration som vi hittar i vinet och maten. Alla dessa mat- och vinhantverkare som varje dag står med händer och fötter i myllan och i djurpälsar för att ta fram dessa personliga och unika produkter som vi får njuta av. Varje tugga och klunk blir som ett ögonblicks resa till platsen som maten och vinet kommer ifrån. Vi vill ge våra gäster nya upplevelser och nya perspektiv.

Om du vill ska du kunna bli överraskad varje dag i veckan, men du ska också kunna få det där glaset som bara får dig att luta dig tillbaka och känna det som att du kommit hem.

Jag hoppas att vi ses snart, mycket snart, på Gemla Vinbar!

Det hoppas jag också!!! Tack Anna och trevlig helg!

Foto: Maximilian Mellfors