Amalias fredagsfrågor: Anna Rönngren

Hon har både studerat och undervisat på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, jobbat med landets toppnamn inom gastronomi och dryck och nu är hon en av kvinnorna bakom vinagenturen Tryffelsvinet, med en fantastisk produktportfölj. Möt galet kunniga och megabegåvade vindrottningen Anna Rönngren!

Hallo Anna, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Haha, jag brukar bjuda på det jag själv är sugen på just den aktuella dagen – jag tror att min entusiasm smittar av sig. Bra kvalitet skall det vara, men det behöver inte vara flashigt. Sist jag bjöd mamma på någonting fick hon en av mina sista 2009 Riesling Hermanshöhle från Dönnhof som jag ruvat på i många år och med svärföräldrarna skålade jag sist i en läskande röd galicisk blend från Viña Somoza – båda galet goda på sitt sätt – men allting handlar ju om vad man skall äta till. Ledordet är att välja med kärlek.

2. …din älskade?
– Om jag vill smöra brukar jag poppa lite vit Bourgogne, Champagne eller torr Furmint – jag kan inte se ett enda tillfälle när det inte skulle gå hem. Haha! Jag har stuvat undan ett gäng Hubert Lamy av just den anledningen. Drömvin!

3. …din chef?
– Min chef är så där härligt stilmedveten med fingertoppskänsla för det estetiska och jag tänker att vi troligtvis har någonting riktigt stort att fira (om sanningen skall fram tycker vi om att fira även små segrar på jobbet) så här skulle jag tycka att det vore roligt att slå på stort. Hennes klassiska förkärlek för Bordeaux gör att jag vet att hon skulle bli löjligt glad om jag hade med mig ett av mina favoritslott till firandet; nämligen Château Pontet-Canet. Jag unnar mig sällan sådär dyra viner så jag har inte så många årgångar att välja på i vinkylen, så troligtvis blir det 2010. Maffigt så det förslår!

4. …dig själv?
– Mina personliga favoriter som gör mig på fjantigt gott humör är sällan de dyraste vinerna, utan de som jag tycker har härligast personlighet. Jag tycker att det bästa spannet för att hitta fynd ligger i 150-350-kronorsspannet – då har jag råd att köpa fler flaskor än en och jag behöver inte känna att jag inte ”har råd” att öppna flaskorna. Så vad drömmer jag om när jag får välja helt fritt? Just nu är det antingen jordgubbspepprig Pelaverga från Fratelli Alessandria, uberkrispig Sancerre från Claude Riffault, rock’n’rollblenden Family Red från Badenhorst, juicig Alsace-pinot från Trapet, världens mest prisvärda Bourgogne Blanc från Domaine Cordier eller väldekanterad Barolo från 2016 från Azelia eller Rivetto.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Om jag definierar en ”drömgäst” som någon som skall komma hem till MIG (och alltså inte en drömgäst som jag skall ta hand om på en restaurang) så tänker jag att det måste vara en person som verkar vara rolig att hänga med – någon man kan garva och svinga en flaska med. Tänker att typ Kakan Hermansson vore sjukt kul att bjuda på middag. Då skulle jag öppna en magnum av något smarrigt så att vi får dubbelt så kul!

DEN middagen skulle jag nästan ha fräckheten att bjuda in mig själv till! Tack Anna och ha en suverän helg!