Amalias fredagsfrågor: Åsa Johansson

Det är svårt att inte förföras av Italien, och då särskilt av italienska viner (och mat, kultur, design, historia, etc). Åsa Johansson valde att bo kvar efter att hon avslutat studier i statsvetenskap och journalistik på universitetet i Florens. Idag studerar hon WSET Diploma i London, leder vinresor, frilansar för ett gäng tidningar och magasin samt gör Italienpodden.se tillsammans med Daniel Jonsson. Hon har också besökt vartenda ett av Italiens 20 vinregioner.

Ciao Åsa, vilken dryck bjuder du….

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Min mamma dricker mest kraftiga rödviner på bag-in-box och champagne när det är fest. Hon har aldrig förkovrat sig i vinvärlden men hon är superduktig på att laga mat och en väldigt nyfiken person, så vinintresset kanske kommer?  Min fina pappa finns inte längre och drack väldigt lite överhuvudtaget.

Italienska svärmor är nykterist men min auktoritära toskanska svärfar gjorde däremot sitt eget vin. Ett förfärligt och odrickbart vin som luktade blä. De goda viner jag gav honom i present ställde han undan och de öppnades aldrig. Franco var faktiskt alltid skeptisk mot allt jag gav hon honom. En gång hade jag bakat lussebullar som jag tog med mig, han smakade ovilligt och rynkade märkbart på näsan medan han tuggade. Dagen efter hade han ringlat på ljusblå glasyr och haft på färgglatt strössel och sa: ”nu är de godare”.

Som svar fick han ett spetsförkläde av mig i julklapp. Han blev så paff att han inte kunde prata på flera minuter. Efter det blev vår relation bättre om dock retsam ända fram till slutet.

2. …din älskade?
– Stefano bygger olivoljemaskiner så han är familjens olivoljenörd. Barnen brukar viska till våra gäster att ”fråga inte om olivolja för då slutar pappa aldrig att prata”, så helst skulle Stefano nog dricka olivolja och inte vin. Skämt å sido, han tycker om det mesta bara det är utan bubblor.

3. …din chef?
– Min chef (jag själv) kan verkligen vara apjobbig. Hon älskar att jobba, har alltid en massa nya projekt på gång och glömmer med flit bort vikten av att vara ledig och vila. Så ibland måste man ställa ner en flaska Passito di Pantelleria med en hård duns på bordet och locka med mörk choklad. Då brukar hon titta upp från datorn.

4. …dig själv?
– Jag är en allätare, (eller alldrickare i det här fallet), precis som när det gäller musik, böcker och mat.  Jag provar allt som är nytt med glädje och gärna från andra länder än Italien. Jag har dock en förkärlek för viner med hög syra och mycket tanniner.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Åh. Det skulle vara någon jag ännu inte känner, ett spännande möte som väntar i framtiden. Vilket vin? Jag skulle blunda och välja ett vin från vinskåpet utan att titta efter vad det är. De bästa mötena är ju när vinet på bordet inte är viktigare än de som sitter runtomkring det, utan bara gör livet roligare och lite lättare.

Mille grazie Åsa och trevlig helg!