Amalias fredagsfrågor: Cathrine Almqvist

Hon var en av de tre superproffsiga finalisterna i årets Lily Bollinger Award, och till vardags förgyller hon vinlistorna på coola vinbaren Tocayo och systerrestaurangen Chelas. Möt Cathrine Almqvist!

Hej Cathy, vilken dryck bjuder du…. 

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar har väl ändå en klassisk palett när det kommer till vin, lite olika smaker för dem två. Mamma är lite mer öppen att testa nytt men tycker allra bäst om rosé, så varför inte bjuda på Pongrácz – rosébubbel från Syd Afrika. Varav till pappa skulle jag bjuda på Domaine Antoine Jobard – Les Tillets, gärna till någon härlig fiskrätt. 

2. …din älskade?
– Vem gillar inte Champagne! Det funkar alltid. Gärna Bollinger Champagne!
Som Marlene Dietrich sa, ”Champagne får det att kännas som om det vore söndag och de bästa dagarna ligger framför oss”. Som känns bra då söndagar är den dagen man är ledig och får koppla av.  

3. …din chef?
– Denna är svår. För tillfället skulle jag öppna Jean Marie Guffens / Verget’s Chardonnay från Maconnais, i härliga stora Bourgogne kupor, smakrik, fruktig och precis det man vill ha.

4. …dig själv?
Till min smak ändras ganska ofta, men skulle nog ändå landa med något klassisk i glaset även om jag är en nyfiken person på nya druvor och ursprung. En härlig Syrah från Norra Rhone i Frankrike. Jag skulle hälla upp Domaine Jamet- Cote Rotie, och sätta mig framför brasan.  

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
Drömgästen är svår, jag är ju en stor fan av ishockey, då jag skulle vilja bjuda Niklas Hjalmarsson, en av favorit spelarna från den tiden jag bodde i Chicago. Till Niklas skulle jag bjuda på Jean Foillard – Morgon, Cote du Py, gärna till råbiff.

Det låter som en perfekt kombo! Tack för att du var med Cathy, trevlig helg och vi ses på Tocayo!