Amalias fredagsfrågor: Christian Stojkovic

Det är lätt att beskriva ett vin med många ord men en konst att göra det med få, träffsäkra ord. Därför är jag stort fan av hans beskrivningar på Vinbanken. Det märks att han har gedigen kunskap och intresse, vilket han beskriver som ”grundmurat, redan innan jag lovligen fick köpa saker på Systembolaget”.

Utöver att skriva om vin, bland annat för ICAs tidningar, har han undervisat i ämnet på Grythyttans Restauranghögskola, arbetat hos vinproducenter, ansvarat för ICAs strategier i alkoholfrågor, samt stått i kassan på Systembolaget. Möt Vinbankens eminente Christian Stojkovic!

Hallo Christian, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på? 
– Träffarna med förälder och svärföräldrar är vanligast förekommande på sommarhalvåret därför blir det mycket vitt. Om jag tar den lätta vägen blir det en syrastinn riesling. Finns det lite mer inspiration blir det en albariño från till exempel Bodegas Zarate eller Rodrigo Mendez.

2. …din älskade?
– Den var lätt… tveklöst högkvalitativt Champagne: Amor de Deutz eller Comtes de Champagne går bäst. Senaste året har jag har försökt smyga in lite ”bubbel” från ”The Downs” i England, främst för att jag själv är så vansinnigt imponerad över utvecklingen där. Viss framgång men för min kära står de två förstnämnda på solid, orubblig grund.

3. …din chef?
– Det har ju varit jag själv i så många år. Men för att inte helt kopiera nästa fråga väljer jag ett vin med en bra anekdot: Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone. Dantes son köpte gården 1353 och fortfarande samma familj vid rodret. …vilka vingslag och så många små anekdoter att pladdra om. Eller ett helt annat spår: Något från Domaine Abdyika. En ung, svenskägd vingård i Bulgarien med pålitliga viner och ett beundransvärt entreprenörskap.

4. …dig själv?
– Den svåraste frågan av alla…. En hel vinvärld därute med en sådan extrem kvalitetsutveckling på så många håll.  Men jag gör det enkelt och går tillbaka där jag började…Vad gäller rött blir det en fullmatad amerikansk cabernet med extra allt!: Togni, Dunn, Hillside Select, Hill of Grace eller en Ridge Montebello. Vitt; Corton-Charlemagne, gärna en Bonneau-du-Martray. Detta sagt vill jag ändå tillägga att det finns få saker jag uppskattar mer än en bra vintage port framför brasan när det är snö och många minusgrader ute.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Carlos Ruiz Zafón. Spansk författare med ett osannolikt vackert, träffsäkert språk packat med underliggande humor och en böljande rytm. Att få dela en flaska vin och lyssna på honom applicera sin poetiska ådra på ett nyansrikt vin vore en gåva. Tyvärr blev detta omöjligt eftersom han lämnade oss förra sommaren. Men det var ju ändå bara en dröm…och jag fortsätter gärna drömma lite till. Och så var det vinet….det måste nog bli en gammal Priorat.

Det låter magiskt! Tack Christian och trevlig helg!