Amalias fredagsfrågor: Cia Boström

Hon är uppfostrad på restauranggolvet som hon beskriver som livets bästa skola, med en medfödd rastlös luffarsjäl som gjorde att hon ville se världen tidigt. Efter några varv runt jorden hamnade hon i New York där hon jobbade i resebranschen och det var då intresset för vin väcktes på riktigt. När hon flyttade hem utbildade hon sig till sommelier, ramlade tursamt in på en vinhandel och fick jobb och på den vägen är det. Enligt henne själv är hon nog i grund och botten egentligen mer intresserad av människor än av vin. Möt Cia Boström!

Hallo Cia, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Åååå mina föräldrar är fantastiska! Dom är bara värda det bästa! Dyrt och klassiskt ska det vara. Mamma får Krug Champagne 1996 eller en bättre Meaursault från till exempel Arnaud Ente. Pappa gillar Riesling så det får bli någonting från Emrich-Schönleber, Dönnhoff eller Wittmann gärna om jag har något kvar från 2010 fantastisk årgång!

2. …din älskade?
– Något från någon vinmakare jag känner väl och som har mycket kärlek i sina viner. Först tänkte jag Barolo men det landar på något från Monferrato. Natalin från Fabrizio Iuli får det bli. Ett vin gjort på världens coolaste druva Grignolino. Det är lite mer lättsvalt än Nebbiolo också. Stora kupor och stora klunkar ska det vara! På liv & död precis som kärleken.

3. …din chef?
– Den här var lätt! Tycker alltid det är kul att sätta folk på plats som vågar säga att dom ogillar en viss druva eller distrikt haha! Så något Merlot Baserat från Bordeaux med ålder typ Château Haut-Brion Pessac-Léognan eller liknande. Blint såklart!

4. …dig själv?
– Hmm…svårt…det är ju lite dagsform också men nästan alla dagar i veckan så väljer jag något jag aldrig provat förut. Det är viktigt att hålla liv i nyfikenheten och inte fastna. Och det är hög tid att skriva nya historier tycker jag. Jag kan verkligen tycka att det kan bli lite ängsligt när allas instagramflöden innehåller samma viner hela tiden. Då får jag spunk! Det finns ju så himla mycket nytt och kul att upptäcka! Men Balansen är väl att orka röra om så att glöden inte slocknar och samtidigt vila i det trygga…Med det sagt så väljer jag något från Labet för att vara som alla andra hahaha! Vad som helst, jag ÄLSKAR ALLT!!! Föresten en ny bekantskap som jag tycker gör grymma viner är Marc Soyard hans Cra Blanc 2016 är magi! Prova det!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Vin måste få mig att garva eller iallafall bli fnittrig. Blir det för tråkigt och allvarligt får jag tourettes.  Så valet av drömgäst blir någon med humor. Patrik Arve eller Bill Murray men skriv Arve så kanske det finns en liten chans att det händer på riktigt haha! Vi börjar med mogen Champagne och går direkt över till järn. Vi provar blint för jag tror han kan spika alla spritsorter i hela världen. Arve har för övrigt myntat ett av mina absoluta favorituttryck. Från djupsömn till skarpt läge på 15 haha!

Ämen DEN kvällen skulle jag verkligen tänka mig att krascha in på!!! Suveränt! Tack för att du var med Cia och trevlig helg!