Amalias fredagsfrågor: Daniella Lundh Egenäs

Hon är en av sommeliersveriges starkast lysande stjärnor, med ett gäng priser och utmärkelser i bakfickan och gedigna utbildningar. Med jämna mellanrum dyker hon upp i Go’kväll och delar med sig av sin dryckesexpertis, och hon är också innehållsansvarig för Vinos.se. Idag är det megabegåvade Daniella Lundh Egenäs som svarar på fredagsfrågorna!

Hej Daniella, vilken dryck bjuder du:

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Framförallt min svärfar har ett stort intresse för vin och han reser gärna till vinregioner. Honom bjuder jag oftast på någon klassisk druva men annat ursprung än Frankrike, som en Pinot Noir från Nya Zeeland exempelvis. Då och då sticker jag in något han kan lära sig av. Just nu skulle jag vilja bjuda honom på en flaska Teroldego från Foradori. En druva han med största sannolikhet aldrig hört talas om från powerkvinnan Elisabetta Foradori. Eller ja, idag är det ju sonen Emilio som står för vinmakningen. Men ändå.

2. …din älskade?
– Han är svårflörtad och nöjer sig bara med champagne. Vi dricker ganska sällan i hemmet men när vi väl gör det öppnar vi bra flaskor. Vårt ”husbubbel” består av Frederic Savart, R. Pouillon, Billecart-Salmon och Diebolt-Vallois. Jag gillar pet nat, men han har inte förstått sig på det riktigt. Det smakar tydligen kombucha…

3. …din chef?
– Jag räknar in Alf Tumble som min chef och honom skulle jag blindat på ett vin från Johan Meyer i Swartland där jag nyss var och hade praktik i vineriet. Hade gett honom Johans Klein Rivier Chardonnay 2016 där druvorna kommer från Hemel-en-Aarde och inte blivit det minsta förvånad om Alf gissade på en chardonnay från Jura. Vinet har den där oxidativa stilen och nötiga toner som gör att man lätt hamnar i den franska regionen. Vi var flera som blindades på just detta vin nyligen och ingen av oss hade sina tankar i Sydafrika i alla fall.

4. …dig själv?
– Jag har snöat in mig enormt på Eben Sadies (Sadie Family Wines) viner och älskar allt han gör. Han har fått ett eget hyllplan i vinkylen hemma som byggs på sakta men säket. Om du inte lyckades få några flaskor vid senaste släppet på SB kan jag tipsa om Dubais flygplats. De flesta flaskorna vill jag spara, men om jag ska unna mig själv en kväll så öppnar jag antingen en flaska av hans vita blend T Voetpad eller det röda vinet Treinspoor (Tinta Barocca). Troligtvis en tisdag, bara för att. Njuter av flaskan och tänker tillbaka till när en av världens coolaste vinmakare räddade mig mitt i bäcksvarta natten då jag fick punktering i strax utanför Malmsebury. Japp, det var Eben. Känner att jag är skyldig honom en riktigt bra middag.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Oj, en drömgäst… Jag har nog ingen riktig drömgäst. Det skulle vara den där middagen med Eben kanske. Eller min morfar. Jag har aldrig träffat min morfar då han dog redan när mamma var barn. Om morfar hade återuppstått för en dag hade jag delat en flaska Macle Côtes du Jura tillsammans med vällagrad comté med honom, för att det är en så enkel men ändå fulländad kombinaton. Jag hade skålat med morfar och berättat att vi klarar oss igenom livet helt okej ändå mamma, jag och lillsyrran.

Åh, vad fint, skål för det! Tack och trevlig helg Daniella!