Amalias fredagsfrågor: Edward Blom

Idag är det en av våra absoluta ultimata drömgäster som svarar på Fredagsfrågorna, nämligen hela Sveriges mesta mathistoriker, livsnjutare, författare och filosof, Edward Blom!

Jag hade äran att bli placerad bredvid honom och hans fantastiska fru journalisten Gunilla Kinn på en pressbrunch för några år sedan och blev superförtjust i dem båda. Att diskutera gastronomi och katolicism samt mycket annat med herr Blom är en ren fröjd.

Trogna läsare har säkert sett hur förtjust jag blev i hans bok ”I full blom” (som fick första pris i Gourmand Awards inom kategorin ”Food writing”) delar han med sig av sina tankar på ett mycket korrekt och välskrivet sätt. Föredrar man att lyssna på honom kan man med fördel göra det i podden Edward Bloms smörgåsbord i vilken han och gastronomen Mats Ryd diskuterar allt möjligt kring just gastronomi. Mycket intressant och skoj att lyssna på.

Utöver allt detta har han också hunnit vara med i Melodifestivalen, skapat ett par superhits, komponerat en egen snaps, glögg (både med och utan alkohol), satt sitt namn på en riesling och en merlot cabernet sauvignon-blend, samt designat egna ölglas.

Hallo bäste herr Blom, vilken dryck bjuder du….

1. …din svärmor på? 
– Hon har god smak vad gäller viner, tror hon skulle få smaka på en flaska vit bourgogne som ligger på kylning. OM hon kunde komma förbi. För tillfället träffar vi sorgligt nog inte ens släkten på grund av pandemin.

2. …din älskade? 
– Punsch Royale (champagne med punsch i)

3. …din chef? 
– Är egenföretagare sedan snart tio år, men min gamle chef skulle jag bjuda på en österrikisk riesling eller ett glas skummande Spaten.

4. …dig själv?
– Till påsk blir det ett belgiskt klosteröl ur storflaska att skåla med hustrun i medan barnen letar efter sina gömda påskägg, och en flaska Chateau Musar till påskalammet.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför? 
– Det finns många intressanta personer jag gärna skulle vilja träffa, men i verkligheten skulle jag nog bli väldigt förlägen och starstruck om jag till exempel hade påven hemma på middag.

Min stora dröm är istället att pandemin ska vara över till hösten så jag kan bjuda hem alla mina närmaste vänner på 50-årsfest, då skulle jag bjuda på Jever och hemkryddat malörtsbrännvin till förrätt, tyska viner till varmrätten, madeira till osten, Eiswein till efterrätten och sedan en rejäl groggbuffé.

Men om vi talar just om Långfredagen så bjuder jag som katolik förstås bara på kranvatten – då är det strikt fasta som gäller.

Tack Edward! Vi hoppas verkligen pandemin är över snarast och önskar er en Glad Påsk!

Foto: Bilden på Edward Blom är tagen av Gunilla Kinn och bilden av Gunilla är tagen av Edward.