Amalias fredagsfrågor: Einar Book

Denne fantastiske man är sommelier på Arla Unikas nya vin- och ostbar i Östermalmshallen, där han trollar fram smakkombinationer som får en att vilja göra bakåtvolter av lycka!
Foodies känner igen honom från bland annat Ichi, Gastrologik och Speceriet.
Idag svarar Einar Book på fredagsfrågorna!

Hallo Einar, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på? 
– Det här är ett fall där den ena är väldigt mycket enklare än den andra. Min mamma bjuder jag för själslugnets skull på en Carlsberg Hof från fat i ett halvlitersglas utan fot som är kallt men inte frostat, förslagsvis på ett ställe som åtminstone inte ser dyrt ut.

Min pappa har länge haft ett ganska stort sprit och cocktailintresse. Jag tror att han allra mest skulle uppskatta att bjudas på någonting lite extra starkt från en lite extra lustig flaska, förslagsvis lite lättkyld grön Chartreuse från en magnumflaska ner i ett pyttelitet glas.

2. …din älskade?
– Hon kan tyvärr inte dricka vin just nu, men jag har gömt undan en flaska Tattinger Comte de Champagne -02 till när hon kan det.

3. …din chef?
– Vad han nu har lyckats undvika att prova ännu. Det är alltid en roligt att få bjuda på någonting helt nytt.

4. … dig själv?
– Ett litet glas med Vermouth de Chambery och soda om jag vill ha det enkelt. Vill jag ha det mer komplicerat så har jag lyckats samla ihop ett litet batteri med Madeira som verkligen osar av lyxgubbe. Min favorit just nu är Pereira d’Oliveira Verdelho -73, perfekt till ett litet fikon och en tårtbit getost.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har sen många år varit dödsförtjust i den brittiska kokboksförfattaren Elizabeth David och läst vartenda nostalgiskt skimrande alster som hon producerat. Kombinera med oändliga tallrikar med småplock och en god men inte skrytig flaska vit Bourgogne, ett förslag får vara: Bernard Bonin, Meursault VV, -15, så har du en riktig toppmiddag.

Det låter magiskt!!! Stort tack Einar, ha en trevlig helg och vi ses på Arla Unika vin- och ostbar!!!