Amalias fredagsfrågor: Elin Börjesson

Möt megabegåvade Elin Börjesson, redaktör för Amelia Specialtidningar och magasinet Amelia, men även vinfantast- och skribent som pluggar till sommelier och bloggar på Elins Vinspiration!

Hej Elin, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Morsans nickname är ju ”Boxvins-Britta”. Man brukar ju säga att människan består av 70 procent vatten, men i Brittas fall är det snarare 70 procent BiB-Merlot som flödar i ådrorna. Det kanske är därför hon är så rolig? 

Men visst känner jag ett ansvar för att vidga hennes vin-vyer. Hon gillar fylliga, röda italienska viner – så för att ta henne på en ”trip down memory lane” delar vi en flaska Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana 2017 som vi drack på hennes 60-årsdag på en urmysig kvarterskrog i Rom. Farsan då? Jag sticker till honom ett glas grappa, närmare bestämt Grappa Nonino Riserva 3 Anni in Barrique.

2. …din älskade?
– Oh, jag vet att min loverboy har en förkärlek för gamla bordeauxer. Ju dammigare flaskorna är, desto bättre. Chateau Talbot från typ -89 går han upp i brygga av. Men det jag också älskar med människan är att han lika gärna kan dra i sig ett sexpack Norrlands guld och vara nöjd. 

Nu är det dock jag som bestämmer, och då blir det något bubbligt och romantiskt: Champagne! En flaska Charles Heidsieck Rosé Réserve och en flaska Guy Michel 1996 Paris Folies Brut korkar vi upp. Nej, här spottas det inte i glaset!

3. …din chef?
– Åh, älskade Maria! Jag vet ju att hon föredrar prosecco, så nu när våren snart är på ingång (jag tänker positivt…) får hon testa en nyhet på marknaden: Roséprosecco från Casa Canevel, det är i alla fall den jag hittills gillat i den kategorin.

4. …dig själv?
– Wow, okej…Kan inte sluta tänka på alpnebbiolo, och då i synnerhet Rosso di Valtellina från Rainoldi som jag drack på The Burgundy under en blöt vinkväll. Ge mig mer! Är också en sucker för sydafrikansk chenin blanc och förmodligen Sveriges största konsument av Anima från Avondale. Jag är i princip deras poster girl. Sponsra mig? Snälla?

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Welcome Paul McCartney! Vi skulle ha så fruktansvärt kul ihop! Jag tänker att han skulle uppskatta en vinprovning med lite av varje, detta eftersom han har varit så föränderlig och nytänkande i sitt skapande under de sjuhundrafyrtio år han lirat. Att han dessutom spelar ALLA instrument på sin senaste platta?! Det skålar vi för!

Självklart skulle han få sippa på något svenskt också, som Kullabergs Josefinelust och Rålunds blåbärsvin. Jag kan möjligtvis även langa fram en dunk hembränt, jag kommer trots allt från Norrlands inland och det vore fint att få bjuda på en inhemsk, hantverksmässig tradition. Men det är också lite av en hit or miss. Visst, det vore synd om han råkar bli blind på kuppen, men jag tror att McCartney är villig att ta risken.

Vi varvar vinprovningen med gitarrlektioner och i slutet av kvällen är han tillräckligt vinmarinerad för att skriva kontrakt på att vi startar nytt band. Wings, who? Nej, nu är det Wines som gäller. Debutalbumet kommer innehålla hitlåtar som ”Here comes the wine”, ”All you need is wine” och ”I Me Mine (Wine)”. Snacka om att det blir a hard day’s night.

Wines!!! Underbart Elin, stort tack och trevlig helg!