Amalias fredagsfrågor: Elke Jung

Hon är något av svensk vinjournalistiks grande dame, som till en början använde sin sajt Vinbanken.se för att presentera sig själv och sin verksamhet. Så småningom utökades den med vinrekommendationer och utvecklades till den kompletta mat- och vinguide den är idag. Möt Elke Jung!

Hallo bästa Elke, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Att överraska vinintresserade föräldrar är en utmaning. Speciellt om ingångsnivån grundar sig på en solid bas av intresse, otaliga resor i vinvärlden, genuin nyfikenhet och upptäckarlust. Valet faller på en mogen Macvin du Jura från Domaine Grand. Vi provar vinet tillsammans med en mogen Gruyere. (Sött, starkare vin ca 16-17%, ofiltrerat)

2. …din älskade?
– Min älskade serverar jag champagne. Gärna ett glas perfekt tempererad Fleur de Passion 2010! Vem faller inte för viner som detta! Den ljuva baktanken är att den bubblande entusiasmen hos mottagaren spiller över på personen som serverar vinet.

3. …din chef?
– Eftersom jag är min egen chef vill jag formulera om frågan och väljer: min kund. Kunderna är livsnerven för företagaren och hos Vinbanken är det två kundgrupper: våra läsare och annonsörer som gör sidan möjlig. Medan läsarna bjuds vinförslag och djupare info dagligdags är det hög tid att bjuda annonsören på ett glas vin. Och den uppgiften är som alla inser, verkligen inte speciellt enkel. Ett år fick annonsörer äppelmust i julklapp. Av egen tillverkning, av egna äpplen den idén fungerade en gång.

Senaste det gavs ett tillfälle var presenten en flaska svenskt vin, tillverkad av druvor som vuxit i växthus hos Åke Wester i Linköping. Som Wester Vin Pinot Noir 2012, vilket är ett av de i mitt tycke bättre svensktillverkade bordsvinerna till i dag (som jag provat).
Tyvärr la Åke ner sin vinproduktion. Efter många års hårt arbete och idel besvikelser i kontakten med Systembolaget och andra myndigheter tog det slut. Åke Wester låg 10 år före tiden, i dag hade vinerna från Linköping gjort succé.

4. …dig själv?
– Blir barnsligt lycklig när jag upptäcker att vinet i mitt glas har mognadstoner, fler nyanser och det där omisskännliga djupet som man bara hittar i mer utvecklade viner. Eller i högkvalitativa stjärnskott, men som då dessvärre betingar pris därefter. Har svårt att välja ett vin. Conde Valdemar Gran Reserva 2010 (nu finns 2011), Gérard Bertrand Château La Réserve Rouge l’Hospitalet 2009 (magisk, lagrad hemma) eller festliga tillfällen Gevrey-Chambertin Les Cazetiers Premier Cru 2016 (årgång 2018 ligger på vänt) från Henri Magnien.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Drömgästen är Mick Jagger. Musiken, dryckerna som passerat genom åren, hans uppenbarliga medvetenhet om hälsan, hans fysik och uthålligheten. Lägg till den omisskännliga energin, glädjen i livet och jobbet. Imponerande! Och dryckerna som passerat revy hos min gäst lär vara otaliga i stil, genre eller prisklass. Bara det spännande. I dag väljer jag alkoholfritt i en valfri smak från Serenad Kombucha, från garagebryggaren på Norrmalm i Stockholm. Och kanske får jag äntligen reda på om faiblessen för svenskt porsbrännvin bara är en skröna….

Det vore något! Tack Elke och trevlig helg!