Amalias fredagsfrågor: Emelie Svensson

Emelie Svenssons känsla för dryck till mat är fullkomligt enastående och oavsett vad hon har att tillgå så lyckas hon alltid ”koka soppa på en spik”. Under åren har hon byggt upp landets kanske skickligaste vinkällare och den använder hon fullt ut när hon levererar sin vinmeny till gästerna och omfamnar dem med krogkärlek som saknar motstycke.”
Så lydde motiveringen när gastromagasinet Livets Goda utsåg fantastiska Emelie till en av årets sommelierer.

Till vardags hittar man henne på gastropärlan Agnes på Kungsholmen och idag är det hon som svarar på fredagsfrågorna!

Grattis Emelie! Du är grym! Nu är vi nyfikna på vilken dryck du bjuder…

1. …dina föräldrar på?
– Mina föräldrar är 40-talister och tillhör ”bag-in-boxgenerationen”. Sedan de har blivit äldre och fått mer tid att bry sig om vad de äter och dricker så försöker jag alltid hitta nya stilar för dem att prova. Till min glädje så uppskattar de mina tappra försök och eftersom det är Mors dag på söndag så skulle jag bjuda min mamma på läskande bersåbubbel med låg alkoholhalt – bara att klunka i sig. På distans såklart. Gärna Testalonga Baby Bandito ”I wish I was a Ninja”.

2. …din älskade?
– Man måste ju älska någon som uppskattar det enkla i livet. Det blir bourbon och bärs.

3. …din chef?
– Jag anser att mitt team på Agnes är mina chefer. Utan dem inget Agnes. Jag skulle vilja ge dem massor av alla olika typer av vin från Jura. På samma sätt som att alla i personalen har olika personligheter så går det att hitta skräddarsydda viner till var och en från Jura.

4. …dig själv?
– Champagne utan tvekan. Cedric Bouchard står alltid högt upp på min lista, men det finns många älsklingar i den kategorin. Det är som att välja vem som är ditt favoritbarn…

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Patti Smith är en av de stora ikonerna för mig. Hon är kraftfull, rebellisk, skör och elegant på samma gång. Jag skulle vilja bjuda henne på Cascina delle Rose ”Tre Stelle” Barbaresco, som jag tycker speglar dessa egenskaper.

Stort tack Emelie och trevlig helg!