Amalias fredagsfrågor: Emma Ziemann

Denna spännande och galet härliga kvinna från Kungälv är både Svensk Mästare i Sommellerie och Servering och har synts både nationellt och internationellt i tävlingssammanhang. 2016 vann hon Lily Bollinger Award och det blev starten på en tävlingskarriär som tagit henne jorden runt på tävlingar, juryuppdrag och utbildningsresor.

Jag träffade henne för ett par år sedan då vi båda hade juryuppdrag. Vi surrade över ett par öl (öl smakar aldrig så gott som efter att ha bedömt hundratals viner under en hel dag!) och jag blev mycket förtjust i henne. Idag är Emma föräldraledig från jobbet som vinbarssommelier på Wolfgang Vincafé i Göteborg och sitt eget företag Vinsinnigt, men hennes tillvaro står inte still; hon är tävlingsledare för årets upplaga av Lily Bollinger Award och ska vara med i sommelier-SM i april.

Hallo Emma, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Bollinger Special Cuvée NV, ingen blir ju någonsin ledsen över god champagne och det passar det mesta i matväg. Bollinger är också det märket som min familj alltid menar när de tänker på ”riktig” champagne, så de vet att det är både gott och fina grejer.

Det är ju också ett vin jag har en personlig koppling till i och med att jag är både vunnit och idag är tävlingsledare för Lily Bollinger Awards, årets bästa kvinnliga sommelier. Det är därför ett vin med mycket positiva associationer för mig, och som mina nära kan uppskatta lika mycket!

2. …din älskade?
– Min man gillar klassiskt. Bordeaux, Chianti, Barolo, torr riesling… Men jag hade nog dragit fram en vit Chateauneuf-du-Pape, en stil man dricker alldeles för sällan men som blir sådär gåshudsbra med 5+ år på nacken.

Vi gjorde en vinresa för ett par år sen och skulle gärna drömma oss tillbaka till Rhône med Ogiers Clos de l’Oratoirie des Papes Châteauneuf-du-Pape Blanc, exempelvis 2012 eller 2016 serverat med hälleflundra bakad i ugnen med rostade tomater, olivolja, svarta oliver, färsk rosmarin och en oblyg mängd vitlök.

3. …din chef?
– Han är lite av en roséfantast så det känns givet med något rosa. På vår uteservering på Wolfgang Vincafé i Göteborg flödar mest rosé från Provence, så det vore kul att bryta av med en uppfriskande och livlig österrikare. Gut Oggau Winifred Rosé 2019 är den där typen av rosé som är uppfriskande och läcker, men har en personlighet mer mineraldriven än fruktig. Superkul kombination med kolgrillad kumminkryddad fläskkorv och sauerkraut!

4. …dig själv?
– Beror på när du frågar, men just nu är jag sugen på Chenin Blanc från Sydafrika. Jag älskar när man kan bli omkullblåst av ett vin inte bara av dess läckra smak, men även för att man tilltalas av personerna, historien och platsen bakom. Swartland har blivit en region jag ofta återkommer till och man får gärna bjuda mig på Alheit Nautical Dawn 2017, tror bestämt att en yngre utgåva dyker upp på bolaget i dagarna… håll utkik!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag är så pass ansiktsblind att jag antagligen inte hade känt igen henne om hon stod framför mig, men en drömgäst hade varit Emma Watson. Inte bara för att hon spelar kultrollen som Hermione Granger i Harry Potter, men mest för hennes mer närtida arbete med att lyfta kvinnofrågor, bland annat som ambassadör i FN. Jag gissar att hon hade kunnat stå för både lättsamma och intressanta samtal under kvällen.
I samma anda vill jag servera ett läckert vin med en spännande bakgrundshistoria som bjuder in till konversation. Vad sägs om en elegant australiensare gjord på världens äldsta grenacherankor? Korka upp 2013 Ancestor Vine Grenache 1850 av Cirillo Estate i Barossa Valley.

Men allmänt gillar jag å servera folk som är nyfikna och vågar prata med mig.
Jag tycker själv att det är det lyxigaste som finns å bli bortskämd av en sommelier, men många är för blyga för att dra nytta av den kompetens som många på restauranggolvet besitter. Särskilt i dessa tider då restaurangpersonal har det lite extra kämpigt kan ett positivt möte betyda allt! Förberedda vinpaket i all ära, glöm inte att du kan vara bara är ett samtal bort från en helt personlig rekommendation.

Exakt så är det, våga prata med sommelieren och tala om vad du brukar tycka om eller be hen rekommendera något. Tusen tack Emma och trevlig helg!