Amalias fredagsfrågor: Erik Grødahl

För vinintresserade i allmänhet och Munskänkar i synnerhet är han ett välkänt namn. Inte så konstigt med tanke på att han varit verksam i branschen ett tag samt blivit Sverigemästare i blindprovning 2014, vunnit Sverigefinalen i WOSA Sommelier Cup 2016 och samma år utsetts till Årets Vinprofil i Sverige. Idag håller han provningar, såväl live som online och har massa spännande järn i vinelden. Möt Erik Grødahl!

Hallo Erik, vilken dryck bjuder du….. 

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– De enda jag kan bjuda blir min mamma och eventuellt svärmor. Min pappa är död sedan länge, min svärfar slutade dricka för fem år sedan och svärmor dricker knappt. Det får bli en Pointillart Leroy Desendance Brut tillsammans med löjrom från Kalix. Svärmor var med och besökte den dynamiska Juliette för några år sedan och det är min mammas favorit om hon får välja champagne. Här är storyn lika viktig som drycken, den ensamstående tvåbarnsmamman som roddar allt själv.

2. …din älskade?
– Min fru är extremt kräsen och bortskämd när det gäller dryck. När vi träffades för 15 år sedan, drack hon billiga sötsliskiga viner, men många resor senare så har det ändrats. Det hon föll för första gången, var kombinationen Moscato d’Asti och limetryffel på ett rum på Hostel Vana Tom i Tallinn, kanske får bjuda henne på det igen för att återuppväcka minnen hur det än gång startade.

3. …din chef?
– Jag är ju min egen chef och jag älskar att muta min egen chef, gärna med en mogen champagne, men för tillfället är jag svag för Fasoli Gino Pieve Vecchia 2017, 100 % Garganega från Venetien och Celler Masroig Les Sorts Vielles Vinyes 2017, 100 % Cariñea från Montsant. Två viner med djup fruktkoncentration.

4. …dig själv?
– En resa till vinets vagga Georgien. Den extrema hettan i Georgien sommaren 2019 och pandemin har satt resan på vänt, nu är det dags. Jag älskar det georgiska köket och dess smaker och en del av vinerna bjuder på magiska kombinationer. Saperavi, Goruli Mtsvane, Rkatsiteli, Shavkapito.. jag känner redan doften..

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Vladimir Putin. Jag skulle vilja sitta i uterummet, titta ut mot havet, se både soluppgång och solnedgång. Knäcka en flaska Ateo Amarone 2015, röka cigarr, lyssna på melankolisk rysk musik, diskutera livets stora frågor och försöka förstå hur han tänker för att sedan få honom att se världen med nya ögon och ta av sig offerkappan, lämna Jävrebyn som en ny människa som vill leva i fred och samförstånd med sina grannar. Jag väjer den alkoholstarka Amaronen för att han skall slappna av.

Det var ett ovanligt och härligt idealistiskt val, det hade ju varit hur coolt som helst om det gått att genomföra! Tack för att du var med Erik och trevlig helg!