Amalias fredagsfrågor: K Felix G Åhrberg

För ett par decennier sedan hade ”svensk vinmakare” kanske varit ett klockrent aprilskämt. 2022 är det en verklighet som är minst sagt spännande för hela vinvärlden.

Idag får ni träffa en up and coming sådan, själv träffade jag honom då vi båda satt i jurygrupper för Mundus Vini Spring Tasting 2022i Tyskland, möt K Felix G Åhrberg på Kullabergs Vingård!

Hallo Felix, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Detta är väldigt olika och har varierat över tid. I början av mitt djupdyk för många år sen var det olika upptäckter och inspirerande viner. Men i dagsläget när tillfälle ges, egna verk. Har en romantisk föreställning ibland att försöka göra mina föräldrar och svärföräldrar stolta.

2. …din älskade?
– Theresa, min fru en fruktansvärt duktig guldsmed och min musa väcks varje morgon med en cappuccino på sängen och en puss på kinden. På kvällskvisten delar vi gärna då och då ett glas vin eller sprit och diskuterar kort om drycken. Hon verkar gilla det, men särskilt förtjust blir hon i mig om jag antingen tar fram en mörk söt öl, ett portvin eller riktigt bra TBA.

3. …din chef? 
– Min mentor Björn och jag har en dans där vi överraskar varandra med fantastiska viner och otroligt prisvärda viner. Det är en balans mellan storhet, åtråvärda  och folkliga. Nyligen blev det en Côte de Nuits les chantemerles från Domaine Pansiot. Väldigt gott nu, mycket lagringspotential och framförallt mycket vin för pengarna. Helt enkelt en liknande anda vi lever på Kullabergs vingård.

4. …dig själv? 
– Jag dricker allt möjligt själv, men föredrar drycker av druvor och frukt och helst vin. Ibland en Gelber Muskateller från Steiermark, gärna en gammal Tannat från sydvästra Frankrike, gillar också ädeldestillat av frukt och då helst ekfatslagrade mirabeller. Variation med höjd och djup, enkelhet och komplexitet, kvalitet och fel. Livets drycker en härlig djungel. Men för svenskt vin slår självklart mitt hjärta extra hårt då den har ljuv framtid.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Vi har ju en del drömgäster som besöker vingårdens vinbar Skänken på sommaren.
De överraskar jag helst med våra rödvin. Många tror ju att det inte är möjligt att göra vin i Sverige och ifall den illusionen är sprängd då finns en dörr till, rödvin. Det är lite av de bästa att se dessa häpna, glada, vinsurplande miner när en ny värld väcks inom dem.

Det var väldigt skoj att se folks miner när du bjöd på Kullabergs Immelen i Tyskland! Superskoj med svenskt vin och superskoj att du var med här Felix. Tack för det och trevlig helg!