Amalias fredagsfrågor: Fredrik Hierner

Jag träffade denne stilige och ytterst kunnige man då han ledde juryarbetet under Lily Bollinger Award 2021. Han är född och uppvuxen i Stockholm och har arbetat på krogen i både Sverige och Danmark de senaste 28 åren. 2013 vann han svenska sommeliermästerskapet. Idag jobbar han som sommelier och konsult för Laudrup vin i Köpenhamn, undervisar på Vinakademiet i Danmark (filial till Vinkällan) samt hjälper till på vänners restauranger ett par kvällar i veckan. Möt Fredrik Hierner!

Hallo Fredrik, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min pappa lever desvärre inte längre men om han levt så hade det varit Bordeaux. Mamma serverar jag lättare cuveer från bra producenter som Chartonge-Taillet eller Dhondt-Grellet. Mina svärföräldrar är väldigt frankofila så dom tar jag ofta till Loire. Men min svärfars favorit vin är vitt från Domaine Gauby, vilket är fantastisk så kan vi nörda ner oss i de flaskorna.

2. …din älskade?
– Det kommer till och vara många. Men vi har delat en del flaskor dom senaste fem åren tillsammans, men det blir nog vitt, så champagne, annars är det grüner, riesling, assirtyko eller albariño, eller amerikansk chardonnay men cool climate. Om det ska vara rött så blir det granache från Sierra de Gredos eller nerello mascalese från Etna.

3. …din chef?
– Eftersom jag har olika chefer så gör jag nog som alltid; klassiska druvor från klassiska områden…men senaste veckan har det varit Luke Lambert syrah från Upper Yarra Valley som absolut inte är aussie style…Hmmm folk får bestämma !!
Jag har också serverat amforavin från XXVI Thalas som är amfora från Alentejo, och klassisk från Vila Alva enligt deras traditioner.

4. …dig själv?
– Wow … det är både en lätt och svår fråga att svara på men om jag ska pröva att göra detta kort, börjar jag med en äldre Comtes de Champagne från Tattainger gärna 2000.  Sedan gärna något vin med lite ålder, gärna från USA som Dunn. Eller Piemonte eller Etna..Därefter avsluta med sherry som en Palo Cortado eller Oloroso (och de som känner mig vet att efter det blir det espresso och druvdestillat från Capovilla!)

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– För mig vore det inte en gäst men en round table med vänner och winemakers med gott vin som man tar med till en god kväll!  Jag skulle ta med Chateau Cos´d Estournel 1929 och Conterno 1967, winemakers skulle vara vinidoler som Eben Sadie, Ted Lemon, Gerard Gauby och vänner till detta skulle vara Arvid Rosengren och Sören Polonius. Det vore den bästa kvällen för mig och att ta med två blinda viner var, spännande att se vad dom andra tar med…

Det vore en intressant kväll! Tack för att du var med Fredrik och trevlig helg!!!