Amalias fredagsfrågor: Hampus Landelius

Möt Hampus Landelius, vin- och musikkonnässör av rang och en av svenska vinbranschens absolut härligaste personer att hänga med.

Hej Hampus! Vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Min mamma bor i Florida sedan mitten av 90-talet och där är det löjligt dyrt med vit bourgogne (som mamma älskar) och utbudet som finns där hon handlar är de stora vinhusens standardcuvéer. Så det blir nog något riktigt gott från Frankrike.

Ett av mina bästa vinminnen var när jag besökte mamma för ca 15 år sedan (jag kunde ingenting om vin då) Jag satt vid pianot och spelade något och vi sjöng svenska visor i stämmor. Mamma sa ”ska vi inte ha ett glas champagne?” I en kyl i garaget hittade mamma en flaska Perrier-Jouet Belle Epoque, en present som lagrats i ett par år. Det var fantastiskt gott och flaskan gick åt snabbt. När min styvfar kom hem såg han att den tomma flaskan låg i glasåtervinningsbehållaren i garaget. Hans kommentar ”Who the fuck has been drinking Perrier?” avväpnades snabbt av mamma som upplyste honom om att han inte drack och vilket tillfälle kan vara bättre att dela en flaska Champagne än när Hampus besöker oss.
Han mumlade något om anniversary wine… Jag älskar att prova speciella och bättre viner på ett spontant sätt. Då berikar de mer än att vänta till det där speciella tillfället.

– Svärföräldrarna uppskattar alla klassiska områden (De tillhör generation: ”Gamla världen/Frankrike”) De är intresserade och gillar bra viner. Men roligast är att servera ett perfekt tempererat och luftat vin som kostar under hundralappen och sedan se deras reaktion när vinet visar sig vara ”godare” än deras standardvin för +50kr. Jag fick dem att byta sitt husvin, ett känt rhônevin, till Org de Rac som kostar 79kr. Sedan ställs det gamla husvinet fram när gäster kommer…men små förändringar är dock framsteg!

2. …din älskade?
– Josefin, min bättre niondel och älskade fru, bjuder jag på elegant och krispig, bättre Sauvignon Blanc. Ofta från Sancerre eller övriga delar av Loire. Sedan blir det någon flaska champagne varje månad och gärna Blanc de Blanc. Då hon i princip aldrig kommer ihåg vad hon druckit, samtidigt som jag är Rainman på samma viner, så borde jag kanske lägga betydligt mindre pengar på vin, men det är ju en trevlig win-win! Ska tilläggas att hon tycker att det är jättegott med vin, och uppskattar det stort i stunden. Det kanske finns minnesövningar att tillgå?

3. …din chef?
– Per får något lyckligt över sig när han har ett glas bättre vit Bourgogne i handen. Så kanske en Meursault eller ett bättre vin från Côte de Beaune. Nu har han iochförsig gått och blivit vegan, vilket sabbar 95% av mina paradmiddagsrecept… så mer troligt är nog att jag skulle bygga en måltid där hög syra får stå för mat och vinmatchningen gärna i kombination med sous-videade råvaror. (Snarare än klassiska och mästerliga mat och vinmatchningar).
Jag lägger på listan; bli bättre på att laga vegetarisk mat. Det är viktigt, även om jag aldrig någonsin kommer sluta äta mat från havet.

4. …dig själv?
– En bättre Sancerre från en mindre domaineproducent. Jag lägger mycket fokus på elegans i frukten och väljer hellre det än ett ”silexmonster” med galen mineralitet. Jag sippar även mer gärna på ett vin, än uppnår magiska kombinationer tillsammans med exempelvis ostron. Jag har just nu en Loireperiod för vitt vin, ett vin som Comte de Saint Hubert 2010 väljer jag just nu före de flesta chablisviner. Sedan är det svårt att undkomma att champagne är bland det mest underbara som skapats av mänsklig hand.

– På rödvinssidan: Efter tio år i branschen så börjar jag nog landa i att Brunello di Montalcino har något väldigt speciellt som attraherar mig. Altitud och dess effekt på syran är fascinerande och är något jag uppskattar från alla delar av världen och just Brunello har en speciell plats i mitt vinhjärta. Frankrike är vinlandet nummer 1, allt finns där, men på rödvinsidan hoppar jag mellan Frankrike och Italien. Sedan gör det lite ont att inte nämna Sydafrika vars viner och människor jag fullkomligt älskar.

Slutligen, mest för att vara jantesvennig i mitt svar, så får jag lägga till att det är svårt att hitta en favorit när jag har möjlighet att prova så otrolig många spännande viner varje år.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Hade frågan ställts för två år sedan hade svaret varit Prince. Ett sant musikaliskt geni som gett mig så mycket energi och glädje. Jag är väldig musikintresserad, sjunger och spelar ett flertal instrument (på kammaren). Musik är en passion, lite utav min religion. Oscar Petersson, Joey De Francesco, Frank Zappa… listan kan göras lång men just nu så hade en drömgäst varit bandmedlemmarna i Vulfpeck.

I denna tid när så många giganter lämnat oss, så skapar Vulfpeck en brygga mellan dåtidens funk/soul. Samtidigt finns det en enorm uppskattning för hur duktiga de är på sina instrument i ett format tillgängligt för många i ett fantastiskt oseriöst och glädjefyllt maner. Den energi de visar på scen är enormt underbart. Merparten av bandmedlemmarna är multiinstrumentalister och med största sannolikhet så jammade de och fyllde sin 10000h-kvot med råge under samma tid som vi lärde oss att uppskatta vin och matkombinationer. Förhoppningsvis kunde jag ge dem en minnesvärd kväll samtidigt som vi pratar musik, skrattar och njuter av god mat och gott vin.

Det låter magiskt! Tack Hampus och trevlig helg!